rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Proszę napisz mi dokładniej jak zmierzyć napięcie jakie wytwarza alternator. Napiszę co chce zrobić. Chcę zmierzyć napięcie akumulatora na odpalonym silniku, chcę zmierzyć napięcie alternatora na odpalonym silniku i to porównać . Jak zmierzyć aku to wiem, ale jak zmierzyć w b9 napięcie alternatora? Kiedyś to się robiło: śruba alternatora gdzie wychodzi kabel -plus, obudowa alternatora - masa.
Koalakm Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 14 godzin temu, rav1985 napisał(a): A jak do tego się ustosunkujesz ? Tu piszą o tych niższych napięciach no faktycznie mozesz miec racje. 17 minut temu, rav1985 napisał(a): Proszę napisz mi dokładniej jak zmierzyć napięcie jakie wytwarza alternator. cos mmi sie zdaje ze nie bedzie to konieczne. Skoro wczesniej ustalilismy ze jednak alternator uwazasz jest ok. Wyglada na to ze cos zjada prad. Elektromechanicy maja urzadzenia ktore podlaczaja do aku (na przyklad na noc) i wtedy wiedza czy cos "zjada" prad. To zrobilbym jako pierwszy krok, bo tak to wyglada ze cos rozladowuje powoli aku. Bo rozumiem ze auto po 2 tyg nie odpalilo, ale codzien bylo uzywane = czyli powinno przeciez codzien sie doladowywac - skoro alternator jedenak ok.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 26 minut temu, rav1985 napisał(a): Proszę napisz mi dokładniej jak zmierzyć napięcie jakie wytwarza alternator. Napiszę co chce zrobić. Chcę zmierzyć napięcie akumulatora na odpalonym silniku, chcę zmierzyć napięcie alternatora na odpalonym silniku i to porównać . Jak zmierzyć aku to wiem, ale jak zmierzyć w b9 napięcie alternatora? Kiedyś to się robiło: śruba alternatora gdzie wychodzi kabel -plus, obudowa alternatora - masa. Bezpośrednio na grubym plusowym przewodzie wychodzącym z alternatora i do masy.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Sprawdzałem pobór prądu na postoju , po 2 minutach spada do 0.01 A , wiec praktycznie nic. No chyba ze jakimś cudem coś się wzbudza w środku nocy . Tak samochód jest uzytkowany codziennie .
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 Wszystko zależy od tego jak używane jest codziennie. Jeżeli tylko krótkie odcinki, to nie jest w stanie uzupełnić zużytej energi i z czasem powoli aku wyczerpuje się.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 3 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Wszystko zależy od tego jak używane jest codziennie. Jeżeli tylko krótkie odcinki, to nie jest w stanie uzupełnić zużytej energi i z czasem powoli aku wyczerpuje się. Ale nawet nowy ? Po dwóch tygodniach ? Stary miał 5 lat kupiłem goni październiku pod koniec stycznie wymieniłem , tez jeździł takie trasy aż siebsoonczyl
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 20 minut temu, Muskel1 napisał(a): Jakość aku kiepska. Jest szansa jakoś go reklamować ?
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Czyli co podsumowując , wszystko teoretycznie ok , tylko nie działa .
Koalakm Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 1 godzinę temu, rav1985 napisał(a): Ale nawet nowy ? Po dwóch tygodniach ? Stary miał 5 lat kupiłem goni październiku pod koniec stycznie wymieniłem , tez jeździł takie trasy aż siebsoonczyl moim zdaniem nie ma opcji zeby ten aku tracil moc po 2 tyg. Napisz ile km dziennie robisz. 2 godziny temu, rav1985 napisał(a): Sprawdzałem pobór prądu na postoju , po 2 minutach spada do 0.01 A , wiec praktycznie nic. No chyba ze jakimś cudem coś się wzbudza w środku nocy . Tak samochód jest uzytkowany codziennie . dlatego dla spokoju na noc podlacz cos co sprawdzi pobor. No cudow nie ma. Wadliwy aku to nie jest prawdopodobne (takze bez problemu Ci sprawdza tam gdzie sprzedaja w 2 minuty czy jest z nim wszystko ok. Tutaj sa tylko 2 mozliwe opcje: 1. Alternator nie dziala poprawnie 2. Cos pobiera noca prad Naprawde odstaw autko do elektromechanika na 1 dzien i powiedz co ma sprawdzic i bedziesz mial z glowy.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 Teraz przejechałem się jakieś 5 km do sklepu lądowanie było na poziomie 15-15.3 v takie wartości nie za duże ? I jeszcze jedno pytanie wczoraj wieczorem stan naładowania aku w vcds pokazywał 90 % teraz pokazywał 73% , w dzień jeżdżony jak zwykle . Czy te procenty są jakieś wiarygodne ? Czy w ogóle nie zwracać na to uwagi ?
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, rav1985 napisał(a): Teraz przejechałem się jakieś 5 km do sklepu lądowanie było na poziomie 15-15.3 v takie wartości nie za duże ? Wszystko w normie.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 11 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wszystko w normie. A ta druga cześć pytania ?
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 Jest to wartość wyliczona ale można uznać ją za mniej więcej wiarygodną. Dlatego miałeś dziś wyższe ładowanie gdyż stan naładowania aku spadł.
Muskel1 Opublikowano 14 Lutego 2023 Opublikowano 14 Lutego 2023 Tu masz pokazane stan naładowania i napięcie aku (także AGM). Porównaj sobie z Twoim.
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 3 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Tu masz pokazane stan naładowania i napięcie aku (także AGM). Porównaj sobie z Twoim. Thx
rav1985 Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Opublikowano 14 Lutego 2023 54 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Od kiedy masz to auto dokładnie? Końcówka października , akumulator wymieniałem dwa tygodnie temu
Rekomendowane odpowiedzi