Mariusz Opublikowano 6 Maja 2023 Opublikowano 6 Maja 2023 (edytowane) Po postoju samochodu 4 tygodnie aku całkowicie padł rozładowany Aku ori 75 Ag AGM. Pojechałem kupiłem nowy Bosch AGM 80 Ag mechanik zmienił kodowanie z 75Ah na 80 Ah . Po powrocie do domu po 4 tygodniach znów aku całkowicie rozładowany. Naładowałem go ładowarką na full przed wyjazdem i znów po postoju 4 tygodnie rozładowany . Wcześniej nic takiego sie nie działo auto stało nawet 5 tygodni i się nie rozładowywał . w Między czasie padło mi ADBLU i w warsztacie mi go wyłączyli odblokowałem też jednostkę Navi . Czy miało by to wpływ na rozładowanie aku przy postoju auta przez dłuższy czas ? Co może powodować to rozładowanie się aku . Stary po sprawdzeniu okazało się że jest dobry sprawność 70%. Edytowane 8 Maja 2023 przez Mariusz
Mariusz Opublikowano 14 Maja 2023 Autor Opublikowano 14 Maja 2023 (edytowane) Zlokalizowałwm problem . Po zamknieciu auta i odczekaniu ok 10 min podpiołem miernik i auto pobierało 0,06 A i co jakiś czas wzrastał pobór prądu do 0,30 A . Odpiołem wtyczkę od sterownika Adblue i pobór pądu spadł do 0,00 A. Czyli po zrobieniu Adblue Off należy wypiąć wtyczkę. Jak ktoś używa auta co dziennie to jest aku doładowywany i nie zauważy tego problemu. Edytowane 14 Maja 2023 przez Mariusz
SynKopa Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 Miałeś zwarcie na sterowniku - częsta sprawa a zamiast to naprawić poprzez wymianę sterownika na nowszy, usczelniony lub naklejenie membranki na takim z tego samego rocznika to bez sensu wykodowałeś system, pewnie za grubą kasę. Tearaz, nie dość że trujesz, to nadal masz podłączony sterownik który robił zwarcie. Podłącz wtyczkę bo Ci syfu nalezie i znowu będziesz miał kłopoty zamiast tego wyjmij bezpieczniki od Ad Blue - upływ prądu ustanie.
Muskel1 Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 10 minut temu, SynKopa napisał(a): Tearaz, nie dość że trujesz, to nadal masz podłączony sterownik który robił zwarcie. I masę błędów zapisanych w sterownikach. Zrobił najgorszą opcję jaką mógł zrobić. Poszedł na skróty
Mariusz Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Opublikowano 18 Maja 2023 17 godzin temu, SynKopa napisał(a): Miałeś zwarcie na sterowniku - częsta sprawa a zamiast to naprawić poprzez wymianę sterownika na nowszy, usczelniony lub naklejenie membranki na takim z tego samego rocznika to bez sensu wykodowałeś system, pewnie za grubą kasę. Tearaz, nie dość że trujesz, to nadal masz podłączony sterownik który robił zwarcie. Podłącz wtyczkę bo Ci syfu nalezie i znowu będziesz miał kłopoty zamiast tego wyjmij bezpieczniki od Ad Blue - upływ prądu ustanie. Podaj mi nr tego nowszego sterownika jak możesz.
Muskel1 Opublikowano 18 Maja 2023 Opublikowano 18 Maja 2023 (edytowane) Tu wszystko pisze. Edytowane 18 Maja 2023 przez Muskel1 1
Rekomendowane odpowiedzi