Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju + nafta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, tu druga ciekawostka ?

Przy wymianie oleju spuścić 0.5 litra starego oleju, dolać 0.5 litra nafty i tak jeździć 2 dni żeby oczyścić silnik, po 2 dniach spuścić znowu 0.5 litra dolać świeżej nafty 0.5 litra na noc, i wtedy po nocy wymienić olej na nowy, ktoś robił taki eksperyment? Jak to tak ma wyczyścić silnik to nie zaszkodzi to bardziej?

Opublikowano

Ja to bym tak zrobił żeby postał z godzine i pochodził na dodatku z nafty ale nie jezdził gdzie silnik dostaje obciążenia.

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, --Rafcio-- napisał(a):

Ja to bym tak zrobił żeby postał z godzine i pochodził na dodatku z nafty ale nie jezdził gdzie silnik dostaje obciążenia.

No właśnie ponoć o to chodzi żeby jeździł bo wtedy jest większe ciśnienie oleju i bardziej wyczyści silnik ale czy to staremu silnikowi nie zaszkodzi ? 

Opublikowano

Masz specjalne płukanki na których można jeździć. Nikt Ci nie da gwarancji, że nie zrobisz silnikowi krzywdy jeżdżąc na nafcie w takim stężeniu. Poza tym jak masz strasznie zanagarowany silnik to pomoże to jak plaster na ból d*py.

Opublikowano
  • Autor
44 minuty temu, przem8 napisał(a):

Masz specjalne płukanki na których można jeździć. Nikt Ci nie da gwarancji, że nie zrobisz silnikowi krzywdy jeżdżąc na nafcie w takim stężeniu. Poza tym jak masz strasznie zanagarowany silnik to pomoże to jak plaster na ból d*py.

Ale ja tutaj nie pisałem o swoim silniku, chciałem zaczerpnąć od kogoś informacji czy ktoś tak robił w swoim silniku, bez spiny panie ?

Opublikowano

nafta była spoko w polonezach, przy dzisiejszych spasowaniach itp. nie eksperymentował bym z naftą. dodanie jej do oleju będzie pogarszało właściwości smarne oraz powodowało zrywanie filmu olejowego, a to może doprowadzić nawet do zatarcia. dużo bezpieczniej jest stosować dedykowane płukanki, też często są na bazie nafty, ale z różnymi dodatkami poprawiającymi właściwości smarne nafty itp. tym bardziej że nowoczesne płukanki nie kosztują majątku.

Opublikowano

Pytanie, co chce się osiągnąć? Żadna płukanka nagaru nie umyje, żadna, a wiem bo już nie jeden silnik z tego nagaru czyściłem i mechanicznie jest go ciężko usunąć. Na moje wystarczy przed zlaniem oleju, nalać na tłoki specyfiku do usuwania nagaru z pierścieni, przecieknie spokojnie przez noc, odpalamy na drugi dzień żeby rozgrzać olej i spuszczamy go.

Opublikowano

jeśli już, to płukanki są do bieżącego dbania o silnik, a nie do ratowania zapyziałych złomów. jeśli silnik był zaniedbany latami, to żadne płukanki mu nie pomogą, a jedynie sensowny remont.

Opublikowano

Każdy wydaje pieniądze na co chce, jestem tylko zdania, że płukanki nic nie dają. Lepiej dołożyć kwotę płukanki do lepszego oleju i ten w trakcie interwału zadba o silnik.

Opublikowano

Ja kiedyś w maździe mx-5 tak zrobiłem. Po tym jak uratowałem moje 1.8T przed zbyt wczesnym remontem, postanowiłem wlać nafty też do MX-5, która kopciła jak lokomotywa na niebiesko, przejeździłem z 40km i nic jej nie było, można powiedzieć, że wręcz się naprawiła, przestała kopcić i z tego co pamiętam wróciło trochę komprechy. Wiem, że brzmi to dla niektórych nierealne, ale ja sam osobiście się przekonałem, że to działa. Swoim 1.8T zrobiłem od tego zabiegu 110.000 i od tej pory nie dolewam praktycznie nic oleju między wymianami.

Edytowane przez szpakuziom

Opublikowano
  • Autor

To jest luźny temat panowie, tak mi gość doradził, żeby przed wymianą oleju tak robić dlatego pytam was o zdanie.

Tylko najgorsze jest to, że teraz niewiadomo co robić, ale chyba zostanę przy tym co robię zawsze, wymiana co 10 tysięcy km i ma to wystarczyć ?

Opublikowano

Dobry olej przez te 10 000 km sam stopniowo będzie czyścić silnik. Płukanka musi być bezpieczna, żeby nie zatrzeć silnika podczas pracy. Nagar to spalony olej, a płukanka nie potrafi go rozpuścić, jedynie lekko go rozrzedza.