Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS E, jakość muzyki....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych forumowiczów...

Jako że w aucie które sobie powoli robię hobbystycznie przyszła pora na wymianę radia chciałem się o coś zapytać... Mam po prostu dylemat pomiędzy świetnie wyglądającym i spasowanym rns e a jakimś innym ,,marketowym,, radiem 2 din... Moje nagłośnienie to z przodu normalne głośniki, tył na wzmacniaczu plus jakiś tam sub (kolumny grają naprawdę dobrze, a suba mogłoby nie być i nikt by nie zauważył no chyba że pasażer z tyłu...) plus symhony 2....

Po wielu lekturach na necie i wizytach wielu forach i jutubach doszły mnie słuchy że poza wyglądem to radio rozczarowuje nawet w stosunku do zwykłego ori radia ... Więc chciałem się zapytać jak to jest z graniem czy naprawdę pomijając podniety spasowaniem, wyglądem to radio swoim graniem rozczarowuje ? Jak to jest u was?

Rozwiązane przez Muskel1

Opublikowano

Radio nie rozczarowuje, rnse według mnie ma najlepszy dekoder dźwięku, żeby go przebić potrzeba by radia za grubo ponad 1500 zł. Problemem jest wzmacniacz w bagażniku, który jest nie najlepszych lotów i to on psuje jakość dźwięku. Do tego dochodzi instalacja na 2 Ohm i masz receptę na średnie audio.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Langista napisał(a):

Radio nie rozczarowuje, rnse według mnie ma najlepszy dekoder dźwięku, żeby go przebić potrzeba by radia za grubo ponad 1500 zł. Problemem jest wzmacniacz w bagażniku, który jest nie najlepszych lotów i to on psuje jakość dźwięku. Do tego dochodzi instalacja na 2 Ohm i masz receptę na średnie audio.

no dobra, ale skąd wtedy wnioski ludzi którzy przesiedli się np z concerta na RNS E i twierdzą że jest wyraźnie gorzej? Bo takich ludzi i wątków jest trochę i u nas i w a3, a6 klub itp....

gdyby to była wina wzmacniacza to każde radio powinno chyba grać gorzej, czy się mylę? Czy może rns e ma inne wymagania?

tutaj taki lepszy pierwszy cytat:

Co do góry to jest mało delikatna, zbyt ostra (zwłaszcza w skrajnym ustawieniu regulacji)... Ogólnie RNS-E brzmi mało selektywnie, jak dla mnie gra to taką "zbitą papką" jak z taniego radyjka. Myślę, że to problem samego RNS-E, a nie zestawu głośników. Szkoda bo RNS-E jest ogólnie fajne, a brzmi tak, że odechciewa mi się słuchać radia czy CD...

czy to może wina jakiegoś kodowania?

tutaj np gość na YT wymieniał :

Będę wdzięczny za sugestie bo nie chciałbym wtopić... melomanem nie jestem no ale.... radyjko ma tylko pełnić funkcje radia oraz odtwarzacza mp3 z usb/sd

Edytowane przez sahipp

Opublikowano

Jak chcesz USB to rnse i tak odpada, karty sd dopiero po aktualizacji softu za 20£ są czegoś warte, bo tak to obsługuje tylko mega stare karty do 2gb pojemności.

Ja wymieniłem Concerta na Rnse i nie żałuję, bo gra to dużo lepiej. Możliwe że equalizer inaczej steruje, nie wiem czy ludzie co to pisali próbowali zmieniać jego ustawienia, czy nie i z jakiego źródła odtwarzali muzykę. Ja najlepszą jakość mam z CD, potem karta SD i na koniec bt.

Opublikowano
  • Autor

Czyli krótko mówiąc albo zaryzykuję albo nie ? Z reguły ludzie są zadowoleni, ale właśnie jest też grupa którzy są rozczarowani stąd zacząłem się zastanawiać... bo już miałem kupować...

9 minut temu, Langista napisał(a):

Jak chcesz USB to rnse i tak odpada, karty sd dopiero po aktualizacji softu za 20£ są czegoś warte, bo tak to obsługuje tylko mega stare karty do 2gb pojemności.

he he czytasz w moich myślach, bo o to chciałem Cię zapytać. Właśnie jak czytałem wszędzie o RNS E natrafiłem na ten wątek. Ja bym tak 4GB potrzebował SD no i ciut więcej niż 400 utworów i w związku z tym  chciałem Cię zapytać bo pisałeś że masz zamiar aktualizować soft u siebie, zrobiłeś to ?

Edytowane przez sahipp

Opublikowano

Ja nie potrzebuje, zmieniarka bt radzi sobie wystarczająco. W aucie i tak nie ma co szukać jakości dźwięku, za dużo elektroniki do okoła, żeby usłyszeć różnice musiał byś wszystkie przewody w ekranie lub skrętce puścić aż do głośnika, auto musiało by być bardzo dobrze wytłumione, wszystkie elementy idealnie złożone, podwójne szyby.. o tych już 20-letnich głośnikach w drzwiach nie wspomnę.

Zazdroszczę słuchu ludzi, którzy wyczują różnice w dźwięku, naprawdę ?

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Langista napisał(a):

Ja nie potrzebuje, zmieniarka bt radzi sobie wystarczająco. W aucie i tak nie ma co szukać jakości dźwięku, za dużo elektroniki do okoła, żeby usłyszeć różnice musiał byś wszystkie przewody w ekranie lub skrętce puścić aż do głośnika, auto musiało by być bardzo dobrze wytłumione, wszystkie elementy idealnie złożone, podwójne szyby.. o tych już 20-letnich głośnikach w drzwiach nie wspomnę.

Zazdroszczę słuchu ludzi, którzy wyczują różnice w dźwięku, naprawdę ?

no właśnie też się zdziwiłem... jak wspomniałem dyskoteki nie zamierzam robić, melomanem też nie jestem... aczkolwiek tanią chałę rozróżniam, stąd moja konsternacja...

jeszcze chciałbym się dopytać, bo wspomniałeś o słabym wzmacniaczu w a4 b6... lekarstwem na to jest wymiana na jakiś inny z innego modelu audi czy jakieś rezanie i wstawienie customowego wzmacniacza ?

Opublikowano
12 godzin temu, sahipp napisał(a):

Moje nagłośnienie to z przodu normalne głośniki, tył na wzmacniaczu plus jakiś tam sub (kolumny grają naprawdę dobrze, a suba mogłoby nie być i nikt by nie zauważył no chyba że pasażer z tyłu...)

Jakiś tam..., ale gra dobrze, rozumiem że dokładany zestaw tak na widzimisię.

Godzinę temu, sahipp napisał(a):

ale skąd wtedy wnioski ludzi którzy przesiedli się np z concerta na RNS E i twierdzą że jest wyraźnie gorzej?

Może być różnica jeden może pisać o standardowym nagłośnieniu, a drugi o Bose które występuje i w b6.

Standardowe mp3 nie ma prawa grac dobrze, do tego potrzeba plików w lepszej jakości np wav. Mp3 gra co najwyżej przyzwoicie.

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, tass napisał(a):

Jakiś tam..., ale gra dobrze, rozumiem że dokładany zestaw tak na widzimisię.

tzn mam ori fabryczny zestaw taki jak napisałem, chodź chyba to nie powinno być wykładnią tego czy rns e zagra lepiej, gorzej niż moje obecne radio czy potencjalnie każde inne customowe (markowe) na tym nagłośnieniu... ale podałem specyfikacje bo mogę się mylić...

9 minut temu, tass napisał(a):

Może być różnica jeden może pisać o standardowym nagłośnieniu, a drugi o Bose które występuje i w b6.

no właśnie chodzi o to jak ktoś wymienił sobie ori radio nie rns e na rns e i w związku z tym jest grono ludzi którzy twierdza że są rozczarowani jakością dźwięku rns e w stosunku do ori radia które mieli oryginalnie poprzednio... na tym samym nagłośnieniu.... Z tego powodu założyłem wątek aby posłuchać opinii ludzi którzy mają... ja puki co nie mam więc ciężko mi ocenić czy to są jakieś dyrdymały melomanów czy faktycznie coś w trawie piszczy...

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, tass napisał(a):

Standardowe mp3 nie ma prawa grac dobrze, do tego potrzeba plików w lepszej jakości np wav. Mp3 gra co najwyżej przyzwoicie.

no i mnie takie coś satysfakcjonuje.... jak pisałem wielkim melomanem nie jestem, ale odróżniam tanie radia czy tam te chinolki na androidzie w stosunku do normalnych markowych nie koniecznie moedli z najwyższej półki za kilka tyś....

Opublikowano

Co do wzmacniacza w boczku. W bagażniku, jest słabo skonstruowany. Sądząc po zastosowaniu do samochodów jest to pewnie klasa D (chociaż tu nie dam sobie ręki uciąć) a 20 lat temu były słabe podzespoły do tych wzmacniaczy, stąd jakość dźwięku jest beznadziejna. Przy rnse wszystkie 4 głośniki są zasilane z niego, a przy radiach chorus czy concert, dwa przednie są zasilane z radia, reszta ze wzmacniacza, chyba że tak jest tylko w przypadku przesiadki na Bose. Niestety wymienić sam wzmacniacz nie jest tak łatwo bo żeby go zamienić musiał byś dać w jego miejsce 6-cio kanałowy (po jednym na drzwi, głośnik w desce i wzmacniacz). Mam w planach skonstruowanie takiego w klasie D właśnie z nowoczesnych podzespołów ale zaczynając naukę takich podzespołów od zera trwa, zwłaszcza że wiedza na ten temat jest naprawdę trudna do zdobycia.

Opublikowano
2 godziny temu, Langista napisał(a):

Przy rnse wszystkie 4 głośniki są zasilane z niego, a przy radiach chorus czy concert, dwa przednie są zasilane z radia, reszta ze wzmacniacza, chyba że tak jest tylko w przypadku przesiadki na Bose.

RNS-E nie było stosowane przy systemach pasywnych, dlatego może zasilać tylko przód (nie ma wyjść na tylne głośniki a dokładniej mówiąc są nieaktywne). RNS-E były stosowane w systemach aktywnych i przy Bose. Przy systemie aktywnym przód zasila radio a tył wzmacniacz, oraz przy systemie Bose, wszystkie głośniki zasila wzmacniacz.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Mój ranking jeżeli chodzi o jakość dźwięku z bose:

1. RNSE LED

2. CONCERT 2+

3. RNSE

4. CHORUS 2

5. BNS 5.0

Takie radia miałem u siebie i taki jest mój osobisty ranking .

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, pila24 napisał(a):

Mój ranking jeżeli chodzi o jakość dźwięku z bose:

1. RNSE LED

2. CONCERT 2+

3. RNSE

4. CHORUS 2

5. BNS 5.0

Takie radia miałem u siebie i taki jest mój osobisty ranking .

a to ciekawe... tzn dużo czytałem i hmm z 90% osób twierdzi że ledówka owszem bardziej rozbudowana itd ale podobno gra gorzej niż stare rns e....

...a powiedz kolego, według Ciebie tą są duże różnice w jakości grania pomiędzy tymi radiami czy czepiamy się detali?

Pytam bo nie posiadam, a próbuje dokonać wyboru pomiędzy rns e, a ,,customem,, i miałem już zamawiać rns e (posiada dwa mega plusy, spasowanie i łatwość podpięcia), ale dotarłem do grona osób co zmieniło swoje ori radio na wymarzone rns e i byli mocno rozczarowani jakością grania...

Opublikowano

Jam mam RNSe Led  + BOSE + zmieniarka , gra dobrze i ori płyt słucham

Opublikowano
  • Autor

...tak sobie myślę... czy jest taka możliwość że osoby które narzekają po wymianie na rns e po prostu kupiły jakiś trefny egzemplarz?

Opublikowano

Albo oczekiwały nie wiadomo czego i się przeliczyli.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Albo oczekiwały nie wiadomo czego i się przeliczyli.

no właśnie tak się zastanawiam pod tym kontem... ja wielkich oczekiwań nie mam po prostu radio/player mp3 o przyzwoitym graniu i to wszystko... cudów mi nie trzeba...

Opublikowano
  • Autor

Panowie, korzystając z okazji że rozmawiamy o RNS E chciałbym przy okazji dopytać o jedną rzecz. Czy aktualizacja softu odbywa się tylko z nośnika CD czy karty sd również?

Opublikowano

Na stronie powinno być napisane w jaki sposób można zaktualizować soft.