Jump to content
IGNORED

Wypalanie filtra DPF w Audi A4 B9

Recommended Posts

Posted

Witam,

jak wygląda wypalanie DPF w audi a4 b9 automat, czy ono dzieje się automatycznie, czy wyskoczy komunikat, czy musze to jakoś wymusić?

wiem że można sprawdzić komputerem, ale czy jesteśmy w stanie na bieżąco wypalać DPF 

Posted (edited)

Podczas aktywnej regeneracji nie pokazuje się żaden komunikat czy nie świeci się żadna lampka.  Jedynie co, to w silnikach 2.0 TDI  wolne obroty są nieco podwyższone w czasie aktywnej regeneracji.

Wszystkie dane można odczytać urządzeniem diagnostycznym.

Można także zakpić adapter OBDII i aplikację VAG DPF. Pokazuje ona "na żywo" wartości i aktualny stan DPF.

Na poniższym zdjęciu widać, że  regeneracja DPF jest aktywna.

Screenshot_20220514-151018_Gallery.jpg

Edited by Muskel1
  • Like 1
Posted
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Podczas aktywnej regeneracji nie pokazuje się żaden komunikat czy nie świeci się żadna lampka.

ahh jak ladnie opisane ;)

Ogolnie to porazka troche ze caly czas nie ma choc lampki. Ja juz (jak pewnie wielu z Was) zwracam uwage na obroty i wtedy wiem ze sie dzieje ;) Staram sie wtedy nie gasic, choc jak musze to gasze, skoro nie dali kontrolki tzn ze moge gasic kiedy chce i nie powinno to powodowac czegos zlego ;)

Posted

A co ile Wam się wypala DPF? u mnie tak co 250 km jazdy po mieście.

Posted

Czym większe zapełnienie popiołem tym interwały regeneracji są częstsze, więc nie ma co porównywać do innych, bo każdy ma inny przebieg i co za tym idzie zapełnienie.

Ja mam 0,09 l i czasem nawet 1000 km potrafi przejechać.

Na poniższym zdjęciu przejechał 924 km od ostatniej regeneracji.

Screenshot_20230831_150630_Gallery.jpg

Posted

2.0 tdi a4 b9 raczej nie osiąga takich interwałów około 1000km - wg mojej oceny około 400-500km wypalanie to dobry wynik, sama jazda w mieście może  300-350

Posted
1 minutę temu, RALF76 napisał(a):

2.0 tdi a4 b9 raczej nie osiąga takich interwałów około 1000km - wg mojej oceny około 400-500km wypalanie to dobry wynik, sama jazda w mieście może  300-350

Dawno nie podpinałem mojego drugiego auta (2.0 TDI) pod kompa aby sprawdzić ale z tego co pamiętam też były w granicach 700 km.

Posted
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Dawno nie podpinałem mojego drugiego auta (2.0 TDI) pod kompa aby sprawdzić ale z tego co pamiętam też były w granicach 700 km.

w a4 b8 bez problemu taki wynik 2.0 tdi, w b9 już nie bardzo chyba że w trasie cały czas to bardziej realne

w moim q5 fy coś około 450km się wypala a przebieg mam 60k - silnik przecież ten sam co a4b9

Posted
5 minut temu, RALF76 napisał(a):

w moim q5 fy coś około 450km się wypala a przebieg mam 60k - silnik przecież ten sam co a4b9

A ile masz popiołu?

Posted

Byłem teraz sprawdzić mojego 2.0 TDI ale tam dopiero co była regeneracja (przed 37 km). 

Screenshot_20230831_152443_VAG DPF.jpg

Posted (edited)
25 minut temu, Muskel1 napisał(a):

A ile masz popiołu?

nie pamiętam, sprawdzę

Edited by RALF76
Posted

Przy 60 kkm myślę, że jakieś 0,05 l

Posted
Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Przy 60 kkm myślę, że jakieś 0,05 l

masz rację 0,05l :)

Posted

No to wszystko jest ok:thumbup1:

Posted

Ja jak wcześniej jeździłem odcinki do pracy po 25km w jedną stronę to wypalał mi się  przy 350km. Teraz mam 30km i wypalanie tak 400-420 km.

A w trasie koło 600km mogę zrobić. U mnie przebieg to 168tyś. 

Posted (edited)
9 godzin temu, patryciusz napisał(a):

Ja jak wcześniej jeździłem odcinki do pracy po 25km w jedną stronę to wypalał mi się  przy 350km. Teraz mam 30km i wypalanie tak 400-420 km.

A w trasie koło 600km mogę zrobić. U mnie przebieg to 168tyś. 

wygląda dobrze, krótkie odcinki szybciej zbiera sadze i wypala a w trasie interwały się zwiększają

u mnie mieszany styl 30% miasto - 70% trasa więc około 450km wypala, w trasie ciężko zauważyć ale wydaje mi się interwały są większe

Edited by RALF76
Posted (edited)

jest jeszcze taki parametr "masa popiołu olejowego" w gramach - czy to jest tak że 1gram to około 3500km przebiegu? i z tego też można wyczytać przebieg ?

Edited by RALF76
Posted

Max. wartość masy popiołu dla tego silnika to 80g. Myślę, że 1g to właśnie gdzieś 3000-3500 km.

• Thanks 1
Posted

U mnie przy 40g popiołu wypala co 300-350km przy jeździe na odcinkach 20km

Posted
40 minut temu, MiruK napisał(a):

U mnie przy 40g popiołu wypala co 300-350km przy jeździe na odcinkach 20km

Jaki masz przebieg?