snejkusek Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Cześć, mam problem z adaptacją czujnika oraz zresetowaniem wartości wyuczonych przez filtr DPF. Filtr był czyszczony, próbuję zrobić adaptację poprzez obd 11. Wchodzę w sednostki sterujące > silnik > ustawienia podstawowe > cofanie wartości wyuczonych filtra cząstek stałych... próbuję uruchomić funkcję i wyskakuje czerwony komunikat na dole "(12) Funkcja niedostępna" Posiadam wersję pro. Ktoś to przerabiał ? ;/ PS: Screena poglądowego robiłem poza autem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 W adaptacjach jest funkcja resetowania wartości popiołu. Najpierw trzeba wejść w dostęp upoważniony i wpisać podpowiedziany login do resetowania wartości popiołu, następnie w adaptacje i wybrać z zakładki inicjalizację filtra cząstek stałych. Dla wyczyszczonego dpf należy wprowadzić nową wartość ok. 10 (wartość wpisywana jest w tyś. km, czyli wpisując 10 odpowiada to 10.000 km). Jeżeli dpf został wymieniony na fabrycznie nowy to wpisujemy 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejkusek Opublikowano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Dziękuję, udało mi się zresetować wartości i zaadaptować czujnik. Martwi mnie jednak wiarygodność czujnika różnicy ciśnień. Wcześniej wskazania czujnika różnicy ciśnień (przed czyszczeniem) na biegu jałowym wskazywał 50hpa, czyli podobnie jak wskazania maszyny przed czyszczeniem (czerwone kółko na dokumencie z czyszczenia). Obecnie na biegu jałowym jest to 31hpa a na dokumencie z czyszczenia są to 4hpa. Nie wiem już które dane są wiarygodne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Czujnik ciśnienia powinno wymienić się na nowy oryginalny z ASO po wymianie/czyszczeniu dpf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bestia1106 Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Cześć, Mam prośbę mógłbyś podać kod dostępu upoważnionego do realizacji tej procedury? Próbowałem już kilku i albo są błędne albo ja coś źle robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Najpierw poprawnie uzupełnij profil (bo totalne bzdury tam ustawiłeś) i napisz co chcesz i w jakim aucie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bestia1106 Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Cześć, Auto ustawiłem jako inne ale silnik się zgadza. Chciałbym zrobić zresetowanie wartości wyuczonych DPF. Filtr miałem wyczyszczony i adaptację chcę zrobić przez obd 11. Mam jako autor tematu. "Wchodzę w jednostki sterujące > silnik > ustawienia podstawowe > cofanie wartości wyuczonych filtra cząstek stałych... próbuję uruchomić funkcję i wyskakuje czerwony komunikat na dole "(12) Funkcja niedostępna"" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskel1 Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Kolego ustaw profil marka i model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi