Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd czujnika Nox w Audi Q7 4M 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan z zapisanym błędem.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie kurcze w tym błąd że nie zrobiłem nawet zdjęcia tego błędu jedynie zapamiętałem kod błędu a teraz nie powraca żaden błąd i w sterownikach jest pusto a na zegarach pokazuje .

Opublikowano

Na przyszłości wykonaj pełny auto-scan,  zapisz go, i dopiero kasuj błędy.

Błąd wskazuje na nieprawidłowe działanie wtryskiwacza AdBlue.

21378 - Dosiereinheit für Reduktionsmittel
P20FE 00 [096] - Fehlfunktion

Być może jest zapchany skrystaloiowanym AdBlue. Wykręć go, sprawdź jak wygląda, ewentualnie zanurz w gorącej wodzie, jeżeli jest przypchany skrystalizowanym AdBlue.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Czy do tego wtryskiwacza dostanę się jakoś w miarę swobodnie ? Skoro wtryskiwacz jest nawet przypchany to czy błąd nie powinien wrócić po skasowaniu w sterowniku silnika . A druga kwestią jest taka że po zrobieniu tych 50 km nadal z tego 1000 km nie ujmuje zasięgu po jakim silnik pozostanie unieruchomiony . 

Opublikowano

Uzupełnij najpierw poprawnie profil bo na pewno nie masz silnika CZHA skoro masz 3.0 TDI, bo jest to 2.0 TDI.

Opublikowano
  • Autor

Silnik jaki u mnie się znajduje to CZZA ultra 218 km . Nie mogłem wprowadzić poprawnego gdyż takiego nie było dostępnego ale zaraz się jeszcze upewnię .

Opublikowano

Prezes @Hugo z pewnością doda kod silnika jak zapytasz:wink: 

Wtryskiwacz siedzi dostępny na katalizatorze w komorze silnika. Po demontażu należy założyć nową obejmę i uszczelkę zanim ponownie zamontujesz.

Opublikowano
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Ogarnięte i zmienione w profilu @xXPiotrekXx19:hi:

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Hugo napisał(a):

Ogarnięte i zmienione w profilu @xXPiotrekXx19:hi:

Bardzo dziękuję. 

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Wtryskiwacz siedzi dostępny na katalizatorze w komorze silnika. Po demontażu należy założyć nową obejmę i uszczelkę zanim ponownie zamontujesz.

Czy po wyjęciu tego wtryskiwacza i wymyciu go jak opisałeś wcześniej i ponownym montażu trzeba przeprowadzić jakąś adaptacje czy trzeba jeździć aż sam sobie sprawdzi sprawność układu ? Bo na postoju jak chciałem sprawdzić sprawność działania układu zostało przerwane z uwagi na bezpieczeństwo / usterkę gdzie pewnie chodzi o to że kazało aby auto stało na postoju na wciśniętym pedale w podłogę i pewnie o takie bezpieczeństwo chodzi pod kątem silnika chociaż i tak na więcej niż 2 tys obrotów się nie kręcił. 

Opublikowano
Godzinę temu, xXPiotrekXx19 napisał(a):

Czy po wyjęciu tego wtryskiwacza i wymyciu go jak opisałeś wcześniej i ponownym montażu trzeba przeprowadzić jakąś adaptacje

Nie trzeba. Tylko po wymianie.

Opublikowano
  • Autor

W dniu dzisiejszym zabrałem się za ten wtrysk adblue gdzie dojście jak i demontaż jest prosty a po wyciągnięciu go okazał się całkiem w dobrym stanie miał na sobie lekkie ślady skrystalizowanego adblue ale zaś otwór do którego się go wkłada który ma średnicę około 4 cm posiadał w sobie białą ściankę która wypełniała cały otwór jedynie po środku była malutka dziurka wielkości dwóch główek zapałki. Po wykąpaniu wtryskiwacza wziąłem się za wyczyszczenie tego otworu gdzie z obaw o to żeby się bić nie dostało do DPF przełożyłem odkurzacz bo myślałem że się będzie kruszyć a z tego powstała taka jak by okrągła blaszka o grubości 2 mini metrów gdzie została w całości wciągnięta przez odkurzacz . Niestety nie zrobiłem zdjęcia jak to wyglądało ale po całym zabiegu i ponownym złożeniu z nową uszczelką jak i obejmą  i odpaleniu auta wraz z przejechaniem się paru metrów błąd z licznika znikł samodzielnie a zaś w vcds nie widniał żaden błąd . W załączeniu zrobiłem zdjęcie po wyczyszczeniu otworu na wtrysk jak powinien wyglądać i nie mogło to działać prawidłowo jak przepustowość była dwóch główek zapałek. 

Muskel1 - dziękuję bardzo za szybką i trafną pomoc . 

IMG_20250614_103421.jpg

IMG_20250614_172148.jpg

Messenger_creation_8E757079-8605-4686-ACAB-4C9F024AC412.jpeg

Edytowane przez xXPiotrekXx19
Brak dodanych zdjęć

Opublikowano

Dzięki za zdanie relacji. Fajnie, że pomogło:thumbup1:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie , po upływie czasu od poprzedniego problemu z adblue który miał miejsce jakieś 7 miesięcy temu to tym razem niestety w vcds pojawia się błąd odnośnie zakochaniu, ograniczeniu przepływu DPF gdzie auto ma nalatane już ponad 250 tys km gdzie podejrzewam że nie było nic robione przy tym a zaś w ostatnim czasie niemalże za każdym razem kiedy odbywam jaka kolwiek jazdę po zgaszeniu uruchamiał się wentylator chłodzący przestrzeń silnika gdzie jest to znak że odbywało się wypalanie DPF i zapewne przerwane zostało przez zgaszenie silnika a zaś w tym modelu nie ma żadnej komunikacji na zegarach o tym że zachodzi właśnie proces wypalania DPF . Proszę o informację czy jestem w stanie jakoś sam wydostać tego DPF aby oddać do prania a zaś w czasie tego zabiegu chciał bym również samodzielnie ocenić dolot jak i również wymienić pokrywy zaworów ponieważ podejrzewam że odma może już nie działać jak powinna a druga sprawa jest tego typu że są z nich wycieki oleju a nie ukrywam że silnik jest mocno zalany olejem a jeżeli jest możliwość wyeliminowania jakiś wycieków bez wyjmowania motoru to było by super to ogarnąć ponieważ rozrząd na chwilę obecną jest cichy . Proszę o pomoc jeżeli ktoś dysponuje jakimiś dokumentami jak wyciągnąć takiego DPF w moim silniku 3.0 TDI o kodzie CZZA w Q7 4m z 2017 roku . Z góry dziękuję 

Opublikowano

Jakie są wartości DPF? 

Opublikowano

Należałoby się przyjrzeć czy zapchanie dpf nie jest skutkiem innej usterki.

Opublikowano
  • Autor

Ok w najbliższych dniach zrobię pełen skan po czym skasuje błędy ponieważ nie były teraz kasowane a później po może jednym dniu użytkowania ponownie zrobię pełen skan auta . 

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze jeden temat który mnie ciekawi lecz nie wiem czy zakładać nowy temat czy może uzyskam tutaj pomoc a mianowicie przez cały okres użytkowania pojazdu parkowałem go w garażu lecz teraz od kilku dni parkuje pod blokiem i z uwagi na pneumatyczne zawieszenie od samego początku zauważałem że po zamknięciu auta opuszczał się delikatnie w zaś gdy otwierałem drzwi kierowcy podnosił się o ta wartość która dzień wcześniej się opuszczał jak go zaparkowałem w garażu . Dziś pod blokiem gdy auto było zaparkowane a ja przechodziłem około niego przypadkiem idąc do sklepu około 5 godzin po tym jak go zaparkowałem to przechadzać obok niego dosłownie na parę centymetrów usłyszałem załączenie się pompki oraz pompowanie powietrza w miechy gdzie miałem kluczyk w kieszeni bo zawsze go noszę lecz nie dotykałem go . Czy to możliwe że auto samo wykrywa kluczyk w powietrzu i może już na takie coś reagować i że tak powiem szykować zawieszenie do jazdy . Z góry dziękuję .

Opublikowano
24 minuty temu, xXPiotrekXx19 napisał(a):

Czy to możliwe że auto samo wykrywa kluczyk

Nic nie wykrywa. Masz gdzieś nieszczelność. Jest to mechanizm służący do zapobiegania zniszczenia miechów w razie całkowitego spadku ciśnienia. Czujniki monitorują ciśnienie, gdy spadnie ono w michach poniżej (chyba 3Bar), system pompuje aby miechy nie zostały uszkodzone jak zawieszenie usiądzie, ponieważ może prowadzić to do ich zniszczenia.

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Nic nie wykrywa. Masz gdzieś nieszczelność. Jest to mechanizm służący do zapobiegania zniszczenia miechów w razie całkowitego spadku ciśnienia. Czujniki monitorują ciśnienie, gdy spadnie ono w michach poniżej (chyba 3Bar), system pompuje aby miechy nie zostały uszkodzone jak zawieszenie usiądzie, ponieważ może prowadzić to do ich zniszczenia.

Czy w takim wypadku jest jakaś możliwość zdiagnozowania samemu co może być nieszczelne ? Bo dopompowywał  się tylko tyl samochodu .