Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Logi A4 B6 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymień stukowce, tylko dokręc odlowiednim niutem żeby ich nie uszkodzić. Cos koło 10chyba, musisz poszukać.

Opublikowano

Właśnie szukam po forach i przewija się 20nm i teraz dycha czy dwie? 

Opublikowano

Stukowce wymienione, bez zmian. Zastanawiam się na tym logu 003-020 jest ignition (*pgmp) przy 3480 jest (*pgmp): 3 jak szukam i przeglądam logi innych użytkowników to jest około (*pgmp): 12 przy podobnych obrotach. Jak dobrze rozumiem jest to wyprzedzenie zapłonu? Sterownik czyta to z czujnika położenia wału czy to jest zadane w mapie? Auto jest po czipie nie robionym przeze mnie także może być wątpliwy.

Opublikowano

A i jeszcze zalalem wczoraj cały zbiornik 98 z Lotosu zrobiłem loga 020 to cofa tak samo jak na95 momentami do 10-12

Opublikowano

Wgraj serie i sprawdź, chyba najlepsze rozwiązanie. 

Opublikowano
3 minuty temu, przem8 napisał(a):

Wgraj serie i sprawdź, chyba najlepsze rozwiązanie. 

Chyba tak zrobię bo na logikę (*pgmp): 3 oznacza że zapłon jest 3° przed gmp dlatego stuka i auto się broni cofając go o 8-10° a powinien być patrząc na logi innych aut około 9-12° bez cofek 

Opublikowano

Dziś wykręciłem świece żeby zajrzeć na tłoki kolor świec po 10tkm lekko jakby żółtawy wydaje mi się że wcześniej były bardziej koloru kawy z mlekiem na tłokach widać trochę nagaru i znaki spalania stukowego (tak mi się zdaje) czy warto zastanowić jakiś antykoks?

IMG_20240614_102717.jpg

Screenshot_2024-06-14-10-12-03-287_com.shenyaocn.android.usbcamera.jpg

Screenshot_2024-06-14-10-17-42-649_com.shenyaocn.android.usbcamera.jpg

Screenshot_2024-06-14-10-21-56-982_com.shenyaocn.android.usbcamera.jpg

Screenshot_2024-06-14-10-24-45-373_com.shenyaocn.android.usbcamera.jpg

Opublikowano

Wygląda na rdzę, albo jeździsz na miedzianym paliwie 😅

Opublikowano
40 minut temu, Langista napisał(a):

Wygląda na rdzę, albo jeździsz na miedzianym paliwie 😅

Wcześniej Shell od roku Lotos (moll)

Opublikowano

Witam po dłuższej chwili. Od ostatniej akutalizacjii wymieniłem: Przepływomierz (oryg. bosh), ezektor, zaworek odmy i ogólnie posprawdzałem szczelność podciśnień za pomocą pistoletu z manometrem. Zmierzyłem ciśnienie na zimnym silniku: Cyl1 :12.7 Cyl2: 11.2 Cyl3: 11.1, Cyl4: 11.5.
Sprawdziłem ciśnienie paliwa tylko na postoju: równe 4 bary.
Nie wiem szczerze jak mam to sprawdzić podczas jazdy natomiast mogę po prostu wrzucić inną pompę w ostateczności. Od jakiegoś tygodnia mam problem z wolnymi obrotami, trzyma je równo natomiast co jakieś 10-15 sekund słychać i czuć wypadnięcie zapłonu. Świece zmieniane 15k km temu. Aktualny przebieg 290k km bez lpg. Dalsze problemy to moc, wydaje się dosyć słaby zwłaszcza z klimą. Załączam aktualne logi. Paliwo 98 E5, AC OFF i Trakcja też OFF. Robione na 3 biegu.

Dynamiczne:

VAGLOGS.COM

VAGLOGS is a fast and easy to use application for displaying, storing, managing and sharing VCDS / VAG-COM logs.
VAGLOGS.COM

VAGLOGS is a fast and easy to use application for displaying, storing, managing and sharing VCDS / VAG-COM logs.
VAGLOGS.COM

Statyczne:

VAGLOGS.COM

VAGLOGS.COM

VAGLOGS.COM

Opublikowano

Logi wyglądaja w porządku, może brakuje pare g na przepływce ale jest akceptowalnie, reszta ok.

Opublikowano

To w takim razie co moglbym jeszcze sprawdzić. Trzęsie sie na wolnych czasem mocniej czasem słabiej, głównie na cieplym. Czasem wypada mu zaplon co rejestruje vcds. Głównie 2 i 4 cylinder. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Maciej B6 napisał(a):

To w takim razie co moglbym jeszcze sprawdzić.

Ciśnienie na cyilndrach łącznie z próbą olejową.

Edytowane przez pelonek1
Opublikowano
W dniu 25.09.2024 o 19:31, pelonek1 napisał(a):

Ciśnienie na cyilndrach łącznie z próbą olejową.

Ciśnienie wypisałem wyżej tylko bez próby olejowej ale to no wiadomo ze wzrośnie. Raz wyrzucił błąd o nieprawidlowym zapłonie na 1 cylindrze ale po podmianie cewki i skasowaniu nie powrocil. Silnikiem jak telepało tak telepie. Nie zawsze, sporadycznie ale jednak. Najczęściej z tego co zauważyłem dzieje sie to na rozgrzanym silniku i koniecznie po jeździe. Na zimnym nie ma żadnych problemów. Jakbym mial to opisać to silnik chodzi ładnie równo i nagle nim zatrzęsie. Vcds widzi wypadanie na losowych cylindrach w momencie tego szarpnięcia.