gawortom Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 Mój zacisk hamulcowy z przodu z lewej właśnie powiedział dość - przy tłoczku wycieka płyn , a i rudej na nim jest całkiem sporo. Pozostałe zaciski też nie wyglądają już najlepiej i zaczynają się lekko pocic. Nie wiem kiedy były zmieniane, od kiedy mam auto zrobiłem z nimi 40 tys km. Wiem, że musze wymienić od razu parę lewa / prawa, ale obawiam się, że i tył zaraz siądzie. Autem dojezdam tylko do pracy i nie chce wydawać na niego majątku. Co polecicice? Zregenerować tylko przód ? Wymienić tylko przód ? Wymienić od razu przód i tył i mieć z głowy ? Jeśli zdecyduje sie na wymiane to coś poza samymi zaciskami powinienem kupić? Mam "mietka" mechanika który mi to wymieni o ile dam mu wszystkie części
Langista Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 @Dev powinien mieć na stanie coś dobrego na wymianę
krisczyk Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 Ja miałem jakiś czas temu podobny dylemat i zamowilem na allegro najtansze 4 zaciski i od razu wymieniłem wszystkie. Póki co zrobiłem dobre 15 tyś km i jest wszystko ok, a wyszło za 4 zaciski tyle co za sam markowy przód.
Langista Opublikowano 9 Maja 2024 Opublikowano 9 Maja 2024 Różnica w cenie będzie widoczna za dwa lata, kiedy z tanim chińczykiem zacznie się dziać to samo co z Ori po 20 latach.
gawortom Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Opublikowano 10 Maja 2024 To co w takim razie polecacie ? Jakieś konkretne modele polecicie ?
R4xx Opublikowano 10 Maja 2024 Opublikowano 10 Maja 2024 40 minut temu, gawortom napisał(a): To co w takim razie polecacie ? Jakieś konkretne modele polecicie ? Regenerowane oryginały przez chłopaków stąd. @Dev, @corradoowner, @rs dziadek, Działają, hamują, wyglądają.
krisczyk Opublikowano 10 Maja 2024 Opublikowano 10 Maja 2024 7 godzin temu, gawortom napisał(a): To co w takim razie polecacie ? Jakieś konkretne modele polecicie ? ja mam akurat złe doświadczenia z regenerowanymi - raz miałem w poprzednim aucie, kupione na OLX, miały być "idealne, lepsze niż fabryczne" a okazało się że oba przednie zaciski już po 4 miesiącach zaczęły wyciekać, a jak chciałem zareklamować to dowiedziałem się, że po pierwsze nie ma żadnej gwarancji, a po drugie z pewnością źle je zamontowałem. Ciekawe co w takim razie niby mechanik zrobił źle, że z niby jego powodu pojawiły się tak szybko wycieki, do dziś nie ogarniam co mogło być przyczyną. Jak już zdecydujesz się zakładać regenerowane to upewnij się chociaż czy mają jakąś gwarancję. Dalej będę obstawiać, że lepszy nowy chiński niż byle jaka regeneracja. Polecanych tutaj sprzedawców nie znam, nie wiem co robią więc nie wypowiem się co do ich jakości.
gawortom Opublikowano 14 Maja 2024 Autor Opublikowano 14 Maja 2024 W dniu 10.05.2024 o 10:07, R4xx napisał(a): Regenerowane oryginały przez chłopaków stąd. @Dev, @corradoowner, @rs dziadek, Działają, hamują, wyglądają. Napisałem do chłopaków w piątek ale albo nie odpisują, albo już się tym nie zajmują. Możesz polecić coś innego ? chcialbym wstawic auto do mechanika na weekend.
gawortom Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Opublikowano 20 Maja 2024 Z racji, że czas gonił, a o termin do mechanika czasem trudniej niż do lekarza specjalisty nie mogłem dłużej czekać i w zeszłym tygodniu zamówiłem tylko zaciski przód . Poczytalem trochę opini w necie i stwierdziłem, że wezme w hurtowni te które bedą dostępne i spotkałem najwięcej pozytywnych opinii o nich. Finalnie wziąłem skv- przekonała mnie gwarancja na 3 lata. Dzisiaj po pracy odbieram auto z warsztatu. Za jakiś czas zmienię też tył. Dzięki za pomoc wszystkim !
pawello85 Opublikowano 31 Maja 2024 Opublikowano 31 Maja 2024 @gawortom i jak tam po wymianie zacisków ? Ja co prawda jeszcze nie mam tego problemu, auto mam od tygodnia, zaciski wyglądają spoko, ale będę miał do zrobienia wahacze i też wszędzie widzę masę skv w bardzo fajnych cenach
gawortom Opublikowano 3 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2024 Chyba spoko, ale ciezko mi ocenic. Nalatalem tylko 500 km, głownie po autostradzie to nie musiałem za duzo hamować. Dla mnie auto to auto - ma jezdzic i sie nie psuc. Lubie wiedziec czym jezdze wiec nie oddaje na slepo do "janusza biznesu" ale tez nie wałkuje tematu miesiac bo szkoda mi na to zycia.
Rekomendowane odpowiedzi