Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temperatura płynu chłodzącego w Audi A4 B9 2.0TDI rośnie do ponad 100*C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

2 tygodnie temu zakupiłem audi z silnikiem diesla 136 KM z roku 2020

auto z przebiegiem 149 tyś

parę dni temu zauważyłem że po zaparkowaniu auta gdy już wyłączyłem silnik włączył się i dość długo pracował wentylator chłodnicy

od tego momentu zacząłem kontrolować temperaturę i okazało się że silnik dość długo  się dogrzewa a potem temperatura nie trzyma 90 tylko rośnie do ponad 100 stopni

początkowo myślałem że to wina upałów ponad 30 stopni i że diesel tak ma bo to pierwszy diesel jakiego kupiłem

później jednak uświadomiłem sobie że temperatura raczej powinna (MUSI) wynosić 90 stopni czy to diesel czy benzyna

mechanik z Auto Danecki w Piekarach uświadomił mnie że to może nie być wina termostatu tylko winna może być POMPA WODY że ona jakoś tam się włącza i wyłącza

jestem umówiony na wizytę i diagnozę Jak będę coś wiedział to będę temat aktualizował

Pytanie dla was : Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?

Rozwiązane przez Silver3833

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Może pompa wody, może pompka wspomagająca, może termostat, może uszczelka pod głowicą. Niestety możliwości jest wiele więc tylko diagnoza u mechanika Ci odpowie. Generalnie Diesle grzeją się wyraźnie mniej od benzyny.

Opublikowano

UPG

sprzedali Ci auto z wada ukrytą, oddaj auto

Opublikowano

Zrób test UPG, jak wyjdzie pozytywny to zwróć gruza albo rób remont.

Opublikowano

W nowoczesnych silnikach normalna temperatura jego pracy może wynosić 105 a w niektórych nawet 110 stopni C :decayed:

Jak jest w tym konkretnym silniku nie wiem, ale obstawiam że jak temperatura wzrasta tylko po jego unieruchomieniu i wtedy dopiero załącza się wentylator to jest wszystko w porządku...:whistling:

Głowica i blok silnika mają dość dużą pojemność cieplną a co za tym idzie i bezwładność, dla tego temperatura wzrasta po zgaszeniu motorówki i może przekraczać te 105 stopni a to już będzie skutkowało szybkim wzrostem temperatury na blacie.

W starszych autach grupy VAG wskaźnik temperatury silnika na blacie ma nieliniową charakterystykę i 90 stopni pokazuje jak faktyczna temperatura cieczy chłodzącej jest pomiędzy 80 a 105 stopni Celsjusza.

dopiero powyżej 105 stopni zaczyna szybko wzrastać...:P

Stawiam czteropak browara że w tych nowych jest podobnie :D

Dla tego spokojnie wszystko poobserwuj i posprawdzaj, żebyś pochopnie nie wziął się za remont sprawnego silnika....:thumbup:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Nie, ten silnik powinien trzymać stałe 90 C.

Opublikowano
7 godzin temu, piotrsob1 napisał(a):

W nowoczesnych silnikach normalna temperatura jego pracy może wynosić 105 a w niektórych nawet 110 stopni C 

na wskaźniku jeśli widać ponad 100 stopni nie jest to normalne albo czujnik albo coś się dzieje...
obstawiam na pompę wody zapewne jest ta elektryczna :)

Opublikowano
  • Autor

właśnie mechanik o którym wspominałem w  pierwszym poście pierwsze co powiedział to że może to być wina pompy wody ponieważ one mają jakieś inne pompy z przesłonami i ta przesłona właśnie może szwankować ( zacierać się) i nie działać prawidłowo ale dziwne jest to że silnik jednostajnie moim zdaniem się rozgrzewa do ponad stu stopni (tak mi się wydaje z moich obserwacji ) nie chcę autem jeżdzić za długo aby czegoś nie pogorszyć

jedna jeszcze kwestia do poruszenia to że mechanik  zasugerował że audi wie o tych wadliwych pompach i że serwis sugeruje wymianę rozrządu już po 150 tyś a nie jak jest w instrukcji 210 tyś

Opublikowano

Obstawiam że nikt rozrządu nie robił samochód z 2020 km 140tyś nie wiem nie znam się lecz pierwsza wymiana chyba po 120 tyś więc tu bym szukał wymień rozrząd z pompą wody i zobacz bo też nie piszesz skąd wiesz że temperatura ponad 100 stopni ?

Czy samochód serwisowany rorząd byĺ robiony pierwsza moja myśl po przeczytaniu że nikt rozrządu nie robił 

Opublikowano
  • Autor

pierwsza wymiana rozrządu  ma być według aso po 210 tyś

według mnie to też jest trochę przeciągnięte

a temperaturę obserwuję na wyświetlaczu elektronicznym

Opublikowano

Hej rozumiem serwis też zaleca wymiane oleju co 30 tyś tylko czy to zdrowe dla silnika ? Ja bym się nie zastanawiał cały kompletny rozrząd zrobił i wtedy zobaczył bo w 4 letnim samochodzie wątpie żeby to była wina UPG ? Obstawiam pompę wody więc ja bym przy okazji cały kompletny rozrząd wymianiał ? A takie pytanie na tym wskaźniku elektronicznym temperatury nie przekracza połowy skali ? Bo temperatura otwarcia termostatu jest teraz w nowych samochodach ze względu na ekologie podniesiona do 90 C więc tak jak kolega pisze zakres pracy 90 - 105 C to normalne więc chodzi mi o to czy ten wskaźnik pokazuję ze temp. wychodzi poza połowę tej skali ? Jeżeli nawet troszkę przekracza  połowe skali wymieniaj pompę wody i rozrząd ?

A wentylatory mogły ci się załączyc bo był zapoczątkowany proces wypalania filtra cząstech stałych a ty wyłączyłes samochód a one chodził jeszcze żeby układ przewietrzyć ? Też tak miałem i się zastanawiałem czemu się nie wyłaczają po zgaszenie i zamknięciu samochodu ??

Edytowane przez Silver3833

Opublikowano
  • Autor

dało mi do myślenia to wypalanie dpf i zdecydowałem się na test

pogoda dzisiaj też trochę dopisała bo było znacznie chłodniej

poniżej zdjęcia temperatury i czasu jazdy

dodam że jak jechałe wolniej to temperatura była niższaIMG_3290.JPG.faf84892a59a8fa401aa3c858fc26751.JPG

IMG_3291.JPG

IMG_3295.JPG

Edytowane przez romaft

Opublikowano
W dniu 30.07.2024 o 23:51, Alduric napisał(a):

Nie, ten silnik powinien trzymać stałe 90 C.

Te stałe 90 stopni to na tablicy wskaźników powinien trzymać, ma się rozumieć...?

W dniu 1.08.2024 o 22:23, romaft napisał(a):

dało mi do myślenia to wypalanie dpf i zdecydowałem się na test

pogoda dzisiaj też trochę dopisała bo było znacznie chłodniej

poniżej zdjęcia temperatury i czasu jazdy

dodam że jak jechałe wolniej to temperatura była niższaIMG_3290.JPG.faf84892a59a8fa401aa3c858fc26751.JPG

IMG_3291.JPG

IMG_3295.JPG

Na tych zdjęciach to Ty masz temperaturę oleju a nie płynu chłodzącego...? I są one jak najbardziej prawidłowe?

A skąd brałeś temperatury płynu chłodzącego o których piszesz od początku tematu ? ?

Opublikowano

to my szukamy dziury w całym a to temp oleju prawidłowa :)

przecież chyba od 2019/20220 nie ma temp wody na blacie - można było odrazu się domyśleć, że coś nie tak :)

ale że ten  mechanik w Piekarach nie rozróżnia kontrolki wody od oleju.... szok

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Dokładnie jak po lewej stronie nie masz takiej kontrolki z temp. 50 C srodek 90 C i na czerwono 130 C z kreskami ? To tam temp. sprawdzaj jeżeli trzyma 90 C jest wszystko jak w najlepszym porządku. A tak jak pisałem jeżeli wentylatory chodzą po zgaszeniu samochodu przewietrzają układ po nie zakończonej procedurze wypalania filtra cząstek stałych a to co pokazujesz to tak myślałem że spojrzałeś na temperaturę oleju ?

Jeżeli robisz dużo kilometrów mimo wszystko pomyśl i tak nad wymianą kompletnego rozrządu skoro pompa wody się okaże jeszcze sprawna ?

Edytowane przez Silver3833

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem co mam  powiedzieć .... brak słów ... nie przyjrzałem się tej małej konewce i nie pomyślałem że to temperatura oleju tylko od razu włączyły mi się obawy o przegrzanie silnika a co do mechanika z piekar to on jeszcze auta nie widział to była tylko rozmowa telefoniczna i opisanie jak się okazało  mojego błędnego opisu problemu

dzięki Wam i tego forum dowiedziałem się czegoś nowego ?

teraz faktycznie przypomina mi się że w mojej mazdzie z 2015 też nie ma wskaźnika cieczy chłodzącej jest tylko kontrolka która świeci się na niebiesko po uruchomieniu silnika i gaśnie po kilku minutach i to wszystko

co do wymiany rozrządu to jak uw mechanik poleci mi taki zabieg to najpewniej to zrobię

nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie mianowicie "czemu ma służyć odczyt temperatury oleju" ?

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Pokazuję w jakiej faktycznej temperaturze silnik pracuję i to co wyzej pisałem ekologia termostat otwiera się przy 90 C i do 105 C kiedyś w BMW miałem że nawet do 115 C silnik pracuję tak też jest ważnę aby odpowiednie płyny chłodzące zalewać nie patrzeć tylko na temperaturę zamarzania ale i obecnie temperaturę wrzenia ? A wszystko dla ekologi wiadomo jak dzięki takim warunkom pracy plastki i uszczelki dostają po du..ie ? A od tego jest forum by pogłebiać wiedzę i się z nią dzielić ?

Opublikowano
11 godzin temu, romaft napisał(a):

nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie mianowicie "czemu ma służyć odczyt temperatury oleju" ?

mam obydwa temp wody i oleju, wg moich obserwacji woda ma 90 a żeby temp oleju miała 90 jeszcze kilka km trzeba przejechać aby olej też uzyskał 90-95 tymbardziej że na zimnym jeżdzimy spokojnie aż do uzyskania prawidłowej temp roboczej,
na pewno jeśli chcesz cisnąc trzeba poczekać aby temp oleju uzyskała swoje 90-95, widocznie VAG stwierdził w nowszych modelach że olej ważniejszy niż woda :) co wg moich obserwacji jakiś sens ma ale fajniej byłoby aby były 2 czujniki  także w nowych:)

ps. w bmce 3 2007 2.0 diesel  były widoczne temp oleju a w menu można był się dogrzebać temp wody

Edytowane przez RALF76