Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z odpowietrzeniem tylnych hamulców w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich mam  podobny problem z odpowietrzeniem tylnej osi musialem wymienic gomke na tłoczku i zle zabezpieczyłem wezyk cały plyn sp.......lił dolalem nowego przód bez problemow a na tył prawie płyn nie dochodzi co moze być przyczyną

Opublikowano

Ze zapowietrzyłeś pompę ABS. Odpowietrzać do skutku.

Opublikowano

pompe juz odpowietrzalem ale nie wiem czy dobrze po kolej odkrecalem rurki i pompowalem az leciał płyn i tak po koleji potem kola lp pp lt pt 3 razy

przy odpowietrzaniu tylu hamulec jest całt czas mieki nawet jak wybudowałem  zacisk żeby sprawdzic czy robi sie tam jakies cisnienie to nawet nie drgnoł

Opublikowano (edytowane)

Źle, przewodów przy pompie ABS się nie rusza. Odpowietrzanie kolejno : PT->LT->PP->LP. 

Szybkie promowanie 5-6 razy i trzymanie pedału hamulca ile sił w nodze, odkręcasz zawór odpowietrzający, pedał wpada w podłogę i dopiero w tedy zakręcasz, pedał ma ciągle być wciśnięty w podłogę, dopiero po zakręceniu pompowanie na nowo. W ten sposób zawsze robię w każdym aucie i nigdy problemu nie miałem.

Edytowane przez Langista
Opublikowano (edytowane)

Miałem kiedyś problem z odpowietrzeniem zacisków tył w golfie i zrobiłem to tak 

Odkręciłem zacisk ustawiłem go tak aby powietrze wyszło z tłoczka i odpowietrzyłem.

Pamiętaj o zablokowaniu tłoczka

Edytowane przez Krzy0
Opublikowano

panowie bardzo dziekuje za pomoc narzazie zadne z powyszych rozwiazan nie pomoglo zamowilem nowa pompe hamulcowa jak tylko ja dostane to napisze jak mi poszlo pozdrawiam

Opublikowano

To raczej nie wina pompy hamulcowej jezeli buduje cisnienie z przodu. Obwody hamulcowe sa dwa na krzyz czyli pompa tloczy sekcjami LP+PT i PP+LT. Jak dla mnie zapowietrzona lub uszkodzona jest pompa ABS bo tam juz sekcje ida pojedynczo...

Opublikowano

Witam a czy uszkodzona pompa powina dawac jakies komunikaty bo u mnie nic nie świeci ani nie ma błedow

Opublikowano

chodzi o pompe abs

Opublikowano

Pompa ABS jest ciezka do zdiagnozowania. Moze ale nie musi dawac znac bledem, ze cos jest nie tak. Glownie sygnalizuje problemy elektryczne, bardzo rzadko mechaniczne bo nie jest w stanie ich wykryc...

Nie dlubalem jeszcze w heblach audi ale w niektorych autach nawet starszych nie odpowietrzysz ukladu bez kompa. Pompka nozna ma za male cisnienie zeby przebic sile zaworu wylotowego pompy ABS i musisz je otwierac z kompa. Proby bez tego zwykle koncza sie uszkodzeniem pompki noznej. Procedura otwiera po kolei zawory i mowi ktore kolo a pompa elektryczna ABS tloczy plyn na dany odpowietrznik...

Opublikowano

dzieki za info bardzo pomocne pozdrawiam

Opublikowano

nie mam dostepu do vcds ale posiadam obdelevan czy tym dam rade odpowietrzyc pompe abs  dzieki za wszelkie info

Opublikowano

Raczej da radę, musisz tylko zobaczyć ile kosztuje ta funkcja.

Opublikowano

oki dzieki za info

Opublikowano

Witam ponownie nowa pompa założona hamulce odpowietrzone nawet  chyba udało mi sie odpowietzyc pompe abs hamulce twarde ale tylko przez minut potem zaczyna powolutku opadajc w podłoge iznowu kaszana nie wiem co mam juz robic dodam ze przy odpowietrzaniu wspomagałem sie maszyna ktora cały czas cisneła płyn hamulcowy do zbiorniczka

Opublikowano

jeszcze jedna rzecz bo włsnie ogladałem roczniki audi i według wikipedi moje autko to b9 nie wiem jak to rozkminic bo ja ma w dowodze b8

Opublikowano

Z czystej ciekawosci jak nacisnales pedal i poluzowales odpowietrznik tyl to wali jak z kranu czy plyn ledwo ciurczy? Odpowietrzales na wlaczonym zaplonie? W niektorych autach bez zaplonu pompa ABS nie ma zasilania i psuje efekt. Nie wiem jak w przypadku Audi ale niedlugo mnie to czeka...

Opublikowano

auto juz odpowietrzone zastosowałem podwójne odpowietrzanie 1 maszyna do wymiany płynu hamulcowego 1,5 bara chyba bo nie wiem w czym jest wyskalowany plus odpowietrzanie hamulcow obdelevan po całej operacji autko hamuje ale mam wrażenie że pedał troche niżej zaczyna pracowac ale hamuje dobrze musze tera zrobic dłuza trase  i zobaczymy koncowy efekt   przód odpowietrzałem bez zapłonu  tył z zapłonem