Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy warto zamontować zwykły akumulator bez AGM do Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przychodzę z pytaniem czy da radę i czy warto wsadzić akumulator bez AGM czy raczej będzie więcej strat niż korzyści? Cenowo wychodzi 2 razy taniej. 

Opublikowano

Zwykły padnie wcześniej.

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Zwykły padnie wcześniej.

No tak ale jest tanszy dwa razy to lepiej chyba kupic dwa tansze niz od razu jeden drogi czy nie?

Opublikowano

Lepiej jest kupić taki, jaki producent przewidział do danego modelu.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano
2 godziny temu, devmeister napisał(a):

No tak ale jest tanszy dwa razy to lepiej chyba kupic dwa tansze niz od razu jeden drogi czy nie?

no to zrób tak, daj znać za jakiś czas co zaobserwowałeś i czy warto było, chętnie poznam taką opinię 

Opublikowano

Witam. Jeżeli mogę to się podepnę pod temat. Zauważyłem, że rano auto ciężko kręci. Zmierzyłem multimetrem napiecie pod maską 11.6V. Podpiąłem prostownik, również pod maską - za dwa dni napiecie około 12v. Zacząłem czytać o akumulatorach, kodowaniu itd. Ku mojemu zdziwieniu ktoś wsadził do bagażnika 74ah jakieś "sakura" - wszystko pewnie na sztukę. We wlepce mam kod J0Z czyli 110ah. Na kanale 19 mam wpis jak na zdjęciu - nikt nic w kodowaniu niezmieniał.

Z wątku o wymianie akumulatora wynika, że 110ah o kodzie z mojego kanału 19 jest bez agm. Problem albo i nie, polega na tym, że mam start/stop - wyłączony, bo nie uważam go ani za ekonomiczny ani za ekologiczny. 

Nie mam zamiaru korzystać ze start/stopu. Przymierzam się do kupna akumulatora za pewne 110ah, ale co z tym agm?  

20241007_161541.jpg

Opublikowano

Oryginalnie nie miałeŝ AGM i powinieneś też zwykły 110 Ah  zamontować.