Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klepanie w zakresie 1200-1800 obr./min. w Audi A4 B9 2.0TDI

IRO293

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Podczas przyspieszania delikatne klepanie w zakresie 1200 1800 obrotów. Też tak macie? Czy jak najpredzej na serwis? 

1 minutę temu, Lukaa5 napisał(a):

Nie .

Co to znaczy klepie ? nagraj video 

Słychać to podczas jazdy, klepanie podobne do klepania zaworów, nie da się nagrać bo to nie słychać aż tak mocno. 

Nie powiedział bym że ten silnik pracuje aksamitnie , szczególnie na jałowych obrotach jak by metalicznie wysokie dźwięki .

W sensie nie jest to "miękkie mlaskanie"

Ale nie słysze klepania przy jeździe .

Może 2-mas ? Może wtryski.

Jakie masz korekty ?

Edytowane przez Lukaa5

8 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

Nie powiedział bym że ten silnik pracuje aksamitnie , szczególnie na jałowych obrotach jak by metalicznie wysokie dźwięki .

W sensie nie jest to "miękkie mlaskanie"

Ale nie słysze klepania przy jeździe .

Może 2-mas ? Może wtryski.

Jakie masz korekty ?

Obstawiałbym wtryskiwacze, dwumas raczej nie, przebieg 88 tyś 

Edytowane przez IRO293

Prawdopodobne , 

jaki masz przebieg ?

Sprawdz korekty .

Z dorażnych ja bym zmienił filtr paliwa , dodał środek do czyszczenia wtrysków.

5 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

Prawdopodobne , 

jaki masz przebieg ?

Sprawdz korekty .

Z dorażnych ja bym zmienił filtr paliwa , dodał środek do czyszczenia wtrysków.

88 tyś 

Jesli chodzi o takie cykanie to tez to mam, gdzieś czytałem że to wtrysk Adblue. Jak sie zagrzeje to mniej to slychac a nawet w ogóle.

2 godziny temu, kris_91 napisał(a):

Jesli chodzi o takie cykanie to tez to mam, gdzieś czytałem że to wtrysk Adblue. Jak sie zagrzeje to mniej to slychac a nawet w ogóle.

cykanie coś podobnego do spalania stukowego i przy delikatnym przyśpieszaniu na zimnym potem na ciepłym mało słyszalne,

jednak jest cykanie a nie klepanie jak to twórca tematu pisze (chyba że to ma na myśli)

Godzinę temu, RALF76 napisał(a):

cykanie coś podobnego do spalania stukowego i przy delikatnym przyśpieszaniu na zimnym potem na ciepłym mało słyszalne,

jednak jest cykanie a nie klepanie jak to twórca tematu pisze (chyba że to ma na myśli)

Odgłos podobny do cykamia, klepania zaworów. Faktycznie mniej słyszalne jak jest zagrzany albo na zewnątrz cieplej

Przecież cykania wtrysku adblue w kabinie podczas jazdy nie słychać, u mnie można to wyraźnie usłyszeć dopiero jak podniosę maskę i nie jest w rytm silnika tylko co kilka-kilkanaście sekund (już nie pamiętam co ile dokładnie ;)

W dniu 8.10.2024 o 22:18, IRO293 napisał(a):

Cześć! Podczas przyspieszania delikatne klepanie w zakresie 1200 1800 obrotów. Też tak macie? Czy jak najpredzej na serwis? 

Mam to samo w mojej DETA, przebieg 133 tyś. Gdzieś wyczytałem, że "ten typ tak ma". Słyszałem też o jakiejś gumie, która przeciera się w kolumnie kierowniczej. Powoduje to dostawanie się dźwięków z komory silnika do środka auta. Jeszcze inni zauważyli, że wystarczy pobawić się regulacją wysokości kierownicy. Jeśli odpowiednio "trafisz" z regulacją, to ponoć problem cykania znika. Ja tego próbowałem i w moim przypadku to niestety nie pomogło... Dalej szukam rozwiązania :)

10 godzin temu, aglest napisał(a):

Mam to samo w mojej DETA, przebieg 133 tyś. Gdzieś wyczytałem, że "ten typ tak ma". Słyszałem też o jakiejś gumie, która przeciera się w kolumnie kierowniczej. Powoduje to dostawanie się dźwięków z komory silnika do środka auta. Jeszcze inni zauważyli, że wystarczy pobawić się regulacją wysokości kierownicy. Jeśli odpowiednio "trafisz" z regulacją, to ponoć problem cykania znika. Ja tego próbowałem i w moim przypadku to niestety nie pomogło... Dalej szukam rozwiązania

IMHO mylisz wątki, cykanie ustaje lub jest mało słyszalne na ciepłym silniku więc jak się ma to wytartej gumy? :)

To o czym piszesz to dwa oddzielne wątki - nie mieszajmy.

A to nie czasem problem z oprogramowaniem silnika? Słyszałem że po aktualizacjach ewentualnie nowszych produkcjach motor chodzi głośniej.

Dla porównania mam Golfa 1.6 TDI crkb tez ea288 i w porównaniu z deta chodzi jak tfsi na wolnych tak cicho.

8 godzin temu, RALF76 napisał(a):

IMHO mylisz wątki, cykanie ustaje lub jest mało słyszalne na ciepłym silniku więc jak się ma to wytartej gumy? :)

To o czym piszesz to dwa oddzielne wątki - nie mieszajmy.

U mnie cyka na zimnym i na zagrzanym

Nie wiem , albo ktoś da wideo z tym cykaniem alno temat bez sensu.

Trochę dziwne rozmawiać o cykaniu silnika a jednocześnie kolumny kierowniczej .

Pompa vacum też może cykać.

Edytowane przez Lukaa5

Ludzie! Klepie podobnie do zaworów! Słyszeliście kiedyś klepiące zawory? To jest właśnie taki dźwięk! Skończcie już z tym cykaniem...