majko Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Witam, Jeśli ktoś z was pomimo braku błędów w skrzyni automatycznej ma uwagi co do pracy skrzyni, to polecam wykonać reset skrzyni za pomocą kickdown według poniższej procedury: 1. Skrzynia ustawiona w trybie parkingowym, zaciągnięty ręczny; 2. Wciskamy pedał gazu wraz z kickdown i trzymamy cały czas; 3. Uruchamiamy zapłon (bez uruchamiania silnika) i trzymamy kickdown przez 60 sekund; 4. Cały czas trzymając kickdown wyłączamy zapłon i czekamy kolejne 60 sekund z kickdown; 5. Puszczamy pedał gazu, wychodzimy z samochodu, zamykamy i otwieramy samochód. Ja u siebie (skrzynia 0CK) od jakiegoś czasu zauważyłem wyczuwalną zmianę biegu z 1 na 2 (ale nie szarpanie) oraz trochę słabszą kulturę pracy skrzyni, niż miało to miejsce wcześniej. Po wykonaniu powyższej procedury zmiana z 1 na 2 odbywa się już płynnie, a sama skrzynia pracuje dużo bardziej kulturalnie. Jeśli macie uwagi co do pracy skrzyni to myślę, że warto spróbować powyższą procedurę, nic to nie kosztuje oraz nie wymaga jakiegokolwiek programu typu VCDS.
Rekomendowane odpowiedzi