Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju w skrzyni biegów 0CL/0CK/0CJ w Audi A4 B9 / A5 F5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, gdzie znajduje się korek od mechanicznej części 0ck? To jest ten na torx60 po prawej stronie koło wydechu?

Opublikowano

Spuszcza się przez demontaż pompy , wlewowy zobaczysz w górnej części z prawej  strony stojąc tyłem do wydechu.  

Opublikowano

Ok to z prawej strony jest tylko jedna, myślałem że może gdzieś z lewej strony jest wlew

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 17:07, tymon373 napisał(a):

Adaptacja zmienia zupełnie działanie tej skrzyni, oczywiście jeżeli nie masz softa, ja będę teraz sobie robił te adaptacje co pół roku bo diametralnie zmienia to płynność zmian biegów i ogólna kulturę pracy skrzyni 

Cześć,. widzę że jesteś z Wawy, zrobiłem wymianę oleju i filtrów w skrzyni 0CK, masz odisa? Mógłbyś zrobić adaptację w mojej skrzyni?

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 26.09.2025 o 21:00, deepblade napisał(a):

W przyszły weekend planuję wymianę oleju. W ramach przygotowań obejrzałem kilka filmów na YouTube i udało mi się spisać taką instrukcję: Instrukcja

@tymon373 pozwoliłem sobie skopiować Twoją listę części. Proszę zerknij czy wszystko się zgadza i dodaj jakieś wskazówki, bo nie wszystkiego jestem pewien. Ewentualnie jakby ktoś miał jeszcze jakieś dodatkowe porady, momenty dokręcenia śrub, np. od pompy, chłodniczki i korków. Będzie gotowa instrukcja dla potomnych.

A ja pytanie mam jak chce zmienic olej w przekładni mechanicznej tzn gam gdzie tryby pracują to mogl bym poprosić bo nie wiem ktora to pompka by odkręcić i waląc olej przekładniowy, I stukają jeat bqrdzi czytelna ale nie robilem tego nigdy w tak zaawansowanym samochodzie a nie chcial bym narobić kosztów zbędnych sobie

Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 18:39, tymon373 napisał(a):

vcds jest dużo trudniej bo nie masz żadnych procedur opisanych jakie warunki są potrzebne i w internecie równiez nie znalazlem jakis instrukcji do tej konkretniej skrzyni, odisem wszystko masz wytlumaczone po kolei 

Witam

Szkam informacji odnośnie adaptacji skrzyni 0CK po 2019r programem odis.

Chodzi mi o prawidłową kolejność wykonywania nastaw, podobno jest to ważne.

Opublikowano

w "odisie" masz wszystko ładnie opisane... nie wiem jakiego masz odisa ani też jakie są Twoje umiejętności... ale jeśli pytasz o podstawy to podejrzewam, że dopiero zaczynasz "przygodę" z odisem... ogólnie adaptacja skrzyni to niezbyt skomplikowana procedura, choć i tu bywają niespodzianki... jedno jest pewne, jeśli podczas przeprowadzania procedury coś Ci się "wykrzaczy" to masz problem i to spory... skrzynia przejdzie w tryb awaryjny i dalej Nie pojedziesz... dlatego najrozsądniej będzie jeśli oddasz samochód w ręce które wiedzą co robią... a Ty będziesz miał okazję zobaczyć co i jak się wykonuje... oczywiście to Twój samochód i Twoja decyzja... ale należy pamiętać, że każda kalibracja/adaptacja niesie z sobą ryzyko niepowodzenia...

Opublikowano

Rozumie dziękuję. Podpowiedz mi czy procedura obniżenia ciśnienia i zablokowanie pompy ATF jest przeprowadzona podobnie jak w vcds? Będę wymieniał olej w skrzyni.

Opublikowano

tak, obie procedury są podobne i mają za zadanie opróżnienie zasobnika ciśniena oleju oraz "zablokowanie" uruchomienia pompy oleju... oczywiście występują różnice, bo każdy z tych programów diagnostycznych, zbudowany jest nieco inaczej...

w VCDS-ie; elektronika skrzyni biegów 02 - adaptacje - IDE09374 opróżnianie zasobnika ciśnienia oleju

w Odis-ie; skrzynia biegów i o ile dobrze pamiętam wchodzimy w nastawy podstawowe, później opróżnianie zasobnika ciśnienia oleju...

Opublikowano

Zalecasz po wymianie oleju skorzystanie z procedury "sprawdzenia poziomu płynu ATF"

Dopytuje się bo jest bardzo mało informacji na temat odisa.

Opublikowano

jeśli istnieje taka możliwośc to jak najbardziej... pamiętaj tylko, że samochód musi być ustawiony na płasko a temperatura oleju przekładniowego ATF (podczas kontroli) w granicach: 35-45 stopni... niemniej jednak, jeśli posiadasz "dobry" program ODIS

to sam Ci "podpowie" co i jak...

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Mr.K napisał(a):

Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam.

nie do końca rozumiem pytanie bo trochę nie po kolei ale komputer podczas samej wymiany jest ci potrzebny do:
1. opróżnienia zasobnika oleju czyli spuszczenia z niego ciśnienia, po tym sprawdzasz czy napewno ciśnienie zostało spuszczone w wartościach rzeczywistych
2. spuszczasz olej wymieniasz filtry wlewasz nowy olej
3. nabijasz zasobnik wyłączając procedurę i sprawdzasz czy jest na nim ciśnienie tak samo jak wcześniej
4. rozgrzewasz olej w skrzyni i jak osiągnie temperaturę 35-40*C odkręcasz korek i spuszczasz nadmiar bądź dolewasz jeżeli wcześniej wlałeś za mało

i to tyle jeżeli chodzi o wymianę, o adaptacji wątpię że ktoś będzie się chciał dzielić bo każdy ma jakieś swoje sposoby i nie ma jednego poprawnego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja mam pytanie, jak zmienic olej w części z mechanizmem różnicowy i tam gdzie pracują tryby skrzyni. Samochód ma przejechane 115 tys i chxial bym zmienic olej w tylnym dyferencjale ( to wiem jak) ale nie wiem gdzie szukac spustu i wlewu do części przekladni skrzyni

Posiadam 0Ck skrzynie

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś się orientuje czy wymiana oleju w części mechanicznej przy GH1 pomaga na to dudnienie przy manewrach? Bo rozumiem, że ASO wymieniając olej w skrzyni pomija część mechaniczną?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie jaki aktualnie koszt wymiany oleju w 0cl z filtrami i dwoma olejami ?