Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SOS funkcja połączenia alarmowego: usterka! w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił mi się taki komunikat "SOS funkcja połączenia alarmowego: usterka! Ograniczona dostępność funkcji. Zgłoś się do serwisu".

Po podłączeniu pod kompa takie wyświetla błędy (zdjęcie). 

Czy ktoś najlepiej z woj. śląskiego (jestem z okolic Bielsko - Biała) ogarnął by temat? (wolałbym uniknąć serwisu AUDI).

Proszę o kontakt lub namiary na osobę która rozwiąże mój problem.

P.S.

Dzwoniłem na SOS i połączenie zostało nawiązane i wyświetliła się lokalizacja pojazdu. Pani poinformowała że "coś zrobi," (nie pamiętam dokładnie co powiedziała) i jeśli usterka nie zniknie to będzie trzeba zgłosić się do serwisu. No i nie zniknęła:)

SOS komunikat.jpg

SOS antena.jpg

Opublikowano

Antena uszkodzona.

Opublikowano

A jak mogła się uszkodzić?

Opublikowano

W przedliftach był problem z anteną na złączu znajdującym się pod konsolą środkową, mniej więcej w okolicy zapinania pasów. Przewód antenowy był niefortunnie załamany (prawie pod kątem 90°)  i wpięty w złączkę. Pod wpływem naprężenia prowadziło to po pewnym czasie do tego, że nie łączyło. Być może w polifcie jest gdzieś podobny problem.

Opublikowano

wg opublikowanego TPI 2060197/1 Antena modułu OCU wraz z przewodem do wymiany

2060197_1.pdf

Opublikowano

Kolego axl140, jak wygląda sytuacja z Twoja usterką? Naprawiłeś już? Gdzie? Jaki koszt. Wczoraj wyskoczyło mi to samo... 😔

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Wczoraj odebrałem samochód od elektromechanika. W moim przypadku wina była antena 1. Okazało się że antena 1 to nie ta dachowa tylko antena która znajduje się za tylnym zderzakiem (elektromechanik musiał się trochę namęczyć aby do tego dojść- zaczął od dachowej). Wymiana anteny rozwiązała problem (od wczoraj komunikat nie pojawia się - mam nadzieje że temat załatwiony na dłuższy czas:) ).

Naprawy dokonałem lokalnie w Bielsku-Białej.

Antena 1.JPG

Edytowane przez axl140
Opublikowano

Drogo Cie kosztowała ta impreza? 

Opublikowano

Koledzy zrobiłem Autoscan. Błąd wyświetla ten sam co u Axl140. Czyli jest pewność że to antena za tylnym zderzakiem? 

Log-A4-WAUZZZF41MA006138-95717km-yyy.txt

Opublikowano

Na to wskazuje.

Opublikowano

To zamawiam i wymienię. Powiedz mi proszę, czy wystarczy podmiana, czy trzeba jeszcze coś zmienić w kodowaniu? 

Muskel1 mógłbyś jeszcze spojrzeć na mój autoscan o co chodzi z błędem  w układzie wspomagania kierownicy? Niby jest, a w szczegółowym opisie go nie ma...

Opublikowano (edytowane)

Wymiana jest p&p nic nie trzeba kodować.

Odnośnie błędu, którego nie ma, nie ma się czym przejmować. To jakiś bug w VCDS. W niektórych sterownikach tak pokazuje. Dzisiaj był nawet u mnie klient z A4 B9 poliftem na kodowanie haka i kamery i na scanie na liście sterowników pokazywało także błąd sterownika DE (ładowarki telefonu), ale normalnie można było w niego wejść i nie było w nim zapisanego żadnego błędu.

Miałem u siebie już kilka takich aut.

W OBDeleven też zaobserwowałem takie zachowanie. W moim Seacie Leonie KL pokazuje na liście sterowników błąd sterownika 5F, ale po wejściu w sterownik też błędów nie ma.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo. Ogólnie tych błędów było sporo więcej, ale po wykasowaniu nie wracają (w załączniku pierwszy skan). Został tylko ten od wspomagania i telematyki. Znalazłem na ebay używkę anteny za 25 Euro. Nie wiem czy jest różnica w mocowaniu prawa, lewa. Nie mogę nic znaleźć, czyli pewnie nie ma... Mam nadzieję że nie padły obie...

Log-A4-WAUZZZF41MA006138-95717km-xxx.txt

Opublikowano

Sporadycznymi błędami nie ma co się martwić, chyba że ciągle powracają.