BartiC98 Opublikowano wczoraj o 13:51 Opublikowano wczoraj o 13:51 Witam ,ostatnio przy okazji regeneracji turbiny chciałem usunąć DPF ,mechanik stwierdził że rozwierci go na wylot i będzie okej ,problem był ,ponieważ auto często dopalalo DPF i do oleju dostawała się ropa . Obecnie auto zaczęło dosyć mocno kopcić na niebiesko ,jest to gryzący dym ,czy to może być z powodu tego przewierconego DPF ? Czy samo przewiercenie wystarcza ?
Łukasz13 Opublikowano wczoraj o 14:00 Opublikowano wczoraj o 14:00 Skąd w Pl biorą się tacy mechanicy... najlepiej zaproponuj mu żeby łeb też sobie przewiercił, dpf trzeba albo wyciąć i wyłączyć dopalanie w oprogramowaniu silnika, albo naprawić czyli wstawić sprawny dpf, choć kopcenie na niebiesko może rownie dobrze oznaczać że silnik spala olej i te objawy tylko oznaczają agonie silnika.
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 14:05 Opublikowano wczoraj o 14:05 Auto należy naprawić zgodnie ze sztuką, a nie przewiercać, czy usuwać
BartiC98 Opublikowano wczoraj o 14:27 Autor Opublikowano wczoraj o 14:27 Właśnie jest to bardziej gryzący dym i przed chwilą zauważyłem że faktycznie auto kopci gdy ma podniesione obroty czyli dopala DPF prawdopodobnie
RaThek Opublikowano wczoraj o 20:49 Opublikowano wczoraj o 20:49 NOXy aż gryzą w oczy - typowy objaw uszkodzonego DPFa. Nie lepiej było oddać na mycie i zobaczyć czy pomoże? Mycie 400 PLN i jak DPF nie był uszkodzony to masz jak nowy, auto nie kopci, nie śmierdzi.
BartiC98 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 17 godzin temu, RaThek napisał(a): NOXy aż gryzą w oczy - typowy objaw uszkodzonego DPFa. Nie lepiej było oddać na mycie i zobaczyć czy pomoże? Mycie 400 PLN i jak DPF nie był uszkodzony to masz jak nowy, auto nie kopci, nie śmierdzi. No niestety zaufałem mechanikowi i powiedział że mycie nie pomoże więc przewierci go i będzie miał dobry przelot...do tego dziś wyskoczył check engine... Edytowane 9 godzin temu przez BartiC98
przem8 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu To teraz niech przywroci do pierwotnego stanu za free albo zafunduje nowy dpf za swoją głupotę.
BartiC98 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu We wtorek będziemy usuwać DPF oraz EGR ,zobaczymy czy to była przyczyna
BartiC98 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Czyli dalsze druciarstwo... Ja myślę że będzie trochę zdrowiej dla silnika 🫤
Muskel1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ale niezdrowiej dla innych uczestników ruchu jadącymi czy stojącymi za tobą. Jest to egoistyczne podejście do sprawy. Jak stoję na światłach za takimi druciarzami, to mam ochotę wciągnąć ich z auta. Nie da się jechać czy stać za takimi delikwentami. Auto należy naprawić zgodnie ze sztuką, a jak cię nie stać na utrzymanie i serwisowanie tego auta, to kup sobie inne na twoją kieszeń. Dpf jest podobnie jak hamulce czy tłumnik częścią eksploatacyjną pojazdu podlegającą wymianie.
BartiC98 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Ale niezdrowiej dla innych uczestników ruchu jadącymi czy stojącymi za tobą. Jest to egoistyczne podejście do sprawy. Jak stoję na światłach za takimi druciarzami, to mam ochotę wciągnąć ich z auta. Nie da się jechać czy stać za takimi delikwentami. Auto należy naprawić zgodnie ze sztuką, a jak cię nie stać na utrzymanie i serwisowanie tego auta, to kup sobie inne na twoją kieszeń. Dpf jest podobnie jak hamulce czy tłumnik częścią eksploatacyjną pojazdu podlegającą wymianie. Akurat tutaj na forum doradzono nawet taką formę "naprawy" i jest to zbędne w aucie jak reszta ekologi... większość aut jeździ po naszych drogach bez DPF , FAP czy innych wymysłów ...
Muskel1 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu I tu powinni takich eliminować z ruchu.... Już niedługo wezmą sie za was i zobaczymy co wtedy wymyślisz.
BartiC98 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Muskel1 napisał(a): I tu powinni takich eliminować z ruchu.... Już niedługo wezmą sie za was i zobaczymy co wtedy wymyślisz. Co drugi problem z DPF ma grupie kończy się jego usunięciem i problem znika
Rekomendowane odpowiedzi