qenik Opublikowano Piątek o 14:50 Opublikowano Piątek o 14:50 Pytanie do użytkowników S4 3.0 TFSI benzyna ze skrzynia Tip Tronic 2020+ lub do mechaników znających temat. Czy macie coś takiego że przy maksymalnym skręcie w lewo coś wam przeskakuje? Jakby był jakiś problem z napędem Quattro? Np. Dajecie na maksa w lewo i kręcicie powolne kółko. Tak jakby coś było w mechanizmie różnicowym nie tak i brała cała oś i przepychalo prawe koło na żywca i auto jedzie jak jakaś taczka i aż delikatnie auto potrafi podskakiwać. Problem się nasila, gdy jest ślisko natomiast w momencie gdy jest sucha nawierzchnia to tego tak nie czuć i jest praktycznie ok Zastanawia mnie czy się tym przejmować czy to norma 🤔 czytałem trochę po internetach, że to niby wada w tych autach i dotyczy to S4 / S5 że skrzynią Tipa Auto było po kolizji właśnie w prawy przód i dostało zawieszenie. Koło było cofnięte jakieś 5cm i Mechanik stwierdził, że wystarczy wymienić samego banana jednak profilaktycznie warto wymienić komplet żeby nie było później dziwnych akcji. Została wymieniona cała zwrotnica, Wachacze, drążek kierowniczy z końcówką i cała półoś. Został tylko amortyzator.
Muskel1 Opublikowano Piątek o 15:09 Opublikowano Piątek o 15:09 W 3.0 TFSI w B9 jest s-tronic a nie tiptronic.
duzy616 Opublikowano Piątek o 15:29 Opublikowano Piątek o 15:29 17 minut temu, Muskel1 napisał(a): W 3.0 TFSI w B9 jest s-tronic a nie tiptronic. A w SQ5 II ?
Muskel1 Opublikowano Piątek o 15:40 Opublikowano Piątek o 15:40 Poprawka, jest jednak tiptronic. W SQ5 także.
Lovely Man Opublikowano Piątek o 16:36 Opublikowano Piątek o 16:36 Może to być przegub napędowy na półośce, sprawdzałeś?
wuPiotrek Opublikowano Sobota o 14:36 Opublikowano Sobota o 14:36 u mnie tez tak jest a mam fwd. przy pełnym skręcie w pewnych warunkach (np na sliskiej posadzce w garazu) przód potrafi troche przeskakiwac - tak jakby śladowość gubił. tez mialem kolizje i cofniete przednie koło - wszystko wymienione w aso geometria napewno jest dobrze. zauwazylem to dopiero po tej kolizji, ale byc moze bylo tak wczesniej tylko nie wyłapałem. z tym ze ja mam felgi 18 od a5 ktore maja troche inny wymiar i odsadzenie - to tez moze miec wplyw na takie zachowanie przy pełnym skrecie.
Rekomendowane odpowiedzi