Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria skrzyni biegów S-Tronic w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry , proszę o poradę może ktoś już wymieniał skrzynię albo miał podobny problem i skrzyni wymieniać nie musiał :) Po wymianie oleju i przejechaniu około 2,5tys km w skrzyni ( to oczywiście mógł być tylko przypadek że stało się w tym momencie ) skrzynia przestała działać prawidłowo.  Pierwszą oznaką było po wrzuceniu wstecznego auto gasło ( nie zawsze ) , kolejną niepokojącą oznaką było po odpaleniu i  wrzuceniu Drive skrzynia nie nie zawsze "załapała" za pierwszym razem  , ale jak już zadziałała to można było jechać i nie było  żadnego problemu . Po oddaniu auta do mechanika  diagnoza... skrzynie trzeba wymienić , dzwoniąc do serwisów które się tym zajmują szacują koszt około 15-20tys. Jakby zrozumiałe , że miała prawo się zepsuć , przejechane około 260tys ale czy to nie jest dziwne , że jak już " załapie " drive to jedzie , biegi zmieniają się płynnie bez żadnych oznak uszkodzeń szarpnięć czy coś w tym stylu ?  Czy problem z wrzuceniem drive i wstecznego może oznaczać całkowite uszkodzenie skrzyni ?  

Nie wiem czy to istotne ale po wymianie oleju przejechane 2tys km były na dwa razy , na Chorwację i powrót , 500km zrobiłam "po mieście" bez żadnych oznak usterki . 

Pozdrawiam ,

Kinga 

Opublikowano

Bez pełnego protokołu diagnozy nie można stwierdzić co jest przyczyną usterki i czy dana usterka kwalifikuje skrzynię do wymiany.

Pojawia się jakiś komunikat na FISie?

Podłącz auto pod komputer diagnostyczny,  wykonaj pełny auto-scan i go tutaj wrzuć. Może będą zapisane jakieś błędy w sterownikach, pozwalające na zakreślenie problemu. Bez tego to wróżenie na odległość.

Opublikowano

Czasem pojawił się komunikat "proszę wcisnąć hamulec i ponownie włączyć zakres jazdy " nie pamiętam już dokładnie całej treści a nie zrobiłam zdjęcia ale coś takiego było . 

Poproszę mechanika u którego obecnie auto stoi żeby zrobił tak jak Pan mówi z komputerem i jeśli da mi ten pełny auto-scan to wrzucę tutaj. 

Opublikowano

Możliwe, że czujnik położenia biegów ale to tylko spekulacje. Zanim zlecisz drogą wymianę skrzyni, należy najpierw poprawnie zdiagnozować. Być może da się naprawić. Te skrzynie DL382 są dosyć dobre i w przeciwieństwie do poprzedniej generacji s-tronic, w których na potęge padała mechatronika, są raczej mniej usterkowe.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Skrzynia do wymiany to ostatecznosc.

Zawsze tego typu "usterki" krotko po wymianie oleju sa dziwne - oczywiscie moze to byc przypadek...

Olej gdzie byl wymieniany? Czy to robila firma profesjonalnie sie tym zajmujaca? Masz FV? Wpisane jaki olej wlano? Czy wymieniono filtry?

Tak jak napisal Muskel. Te skrzynie sa ok. Potrzebna pelna diagnostyka (niekoniecznie ale najlepiej przez serwis ktory zajmuje sie skrzyniami automatycznymi).

Mysle  ze jezdzisz "normalnie" - mam na mysli ze nie palujesz auta - wiec dosc dziwne co sie dzieje... nie uwazam tez aby po 260 tys "miala prawo sie zepsuc". Jezeli normalnie jezdzone + wymiany oleju i filtrow na czas to powinno byc wszystko ok.

Co by nie bylo raczej skrzynia powinna byc do naprawy. Daj do serwisu skrzyn (najlepiej z polecenia lub z dobrymi opiniami).

Opublikowano

Zapraszam do mnie, ogarniemy diagnostykę, ewentualnie nowy soft i adaptację S-tronic.

Opublikowano
19 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Mam taką nadzieję , że uda się to naprawić bez konieczności wymiany skrzyni .   Muszę szukać kogoś kto się typowo tym zajmuję a w naszej okolicy ciężki temat i bardzo długi czas oczekiwania .  Dziękuję za odpowiedzi i wrócę z tematem :) 

Możliwe, że czujnik położenia biegów ale to tylko spekulacje. Zanim zlecisz drogą wymianę skrzyni, należy najpierw poprawnie zdiagnozować. Być może da się naprawić. Te skrzynie DL382 są dosyć dobre i w przeciwieństwie do poprzedniej generacji s-tronic, w których na potęge padała mechatronika, są raczej mniej usterkowe.

Opublikowano
18 godzin temu, Koalakm napisał(a):

Niestety nie wymieniała firma profesjonalna oleju  , dlatego mam nadzieję że to tylko usterka związana z tą wymianą i można to jakoś ogarnąć bez konieczności wymiany skrzyni . Na pewno olej był ten sam , co do warsztatu który to wymieniał też nigdy nie miałam zastrzeżeń ale faktycznie mogłam olej wymienić gdzieś indziej bo od razu powiedzieli że filtrów nie wymienią i adaptacji skrzyni nie robią a mimo to zgodziłam się na tą usługę . No cóż Mądry Polak po szkodzie ...  Auta nie mam długo , ale tak ja jeżdżę normlanie  . Wcześniejsze wymiany olejów ( jeśli mogę ufać ASO w Niemczech i poprzedniemu  właścicielowi ) były robione regularnie tak jak jest zalecane  . Mam nadzieję , że skrzynia będzie do naprawy i szukam kogoś kto się tym zajmuję . Wrócę z tematem jak będę coś wiedzieć . Pozdrawiam  

18 godzin temu, Koalakm napisał(a):

Skrzynia do wymiany to ostatecznosc.

Zawsze tego typu "usterki" krotko po wymianie oleju sa dziwne - oczywiscie moze to byc przypadek...

Olej gdzie byl wymieniany? Czy to robila firma profesjonalnie sie tym zajmujaca? Masz FV? Wpisane jaki olej wlano? Czy wymieniono filtry?

Tak jak napisal Muskel. Te skrzynie sa ok. Potrzebna pelna diagnostyka (niekoniecznie ale najlepiej przez serwis ktory zajmuje sie skrzyniami automatycznymi).

Mysle  ze jezdzisz "normalnie" - mam na mysli ze nie palujesz auta - wiec dosc dziwne co sie dzieje... nie uwazam tez aby po 260 tys "miala prawo sie zepsuc". Jezeli normalnie jezdzone + wymiany oleju i filtrow na czas to powinno byc wszystko ok.

Co by nie bylo raczej skrzynia powinna byc do naprawy. Daj do serwisu skrzyn (najlepiej z polecenia lub z dobrymi opiniami).

Opublikowano
14 godzin temu, turzol napisał(a):

Zapraszam do mnie, ogarniemy diagnostykę, ewentualnie nowy soft i adaptację S-tronic.

Proszę o jakiś kontakt do Pana . 

Opublikowano

W podpisie kolegi jest umieszczony link:wink:

Screenshot_20250725_095602_Opera.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Dziękuje :D 

W podpisie kolegi jest umieszczony link:wink:

Screenshot_20250725_095602_Opera.jpg