Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wytaczanie otworu i pierścienia centrującego w felgach aluminiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze!

Rok temu kupiłem Audi A4 B9, polift, niestety na nieoryginalnych felgach Carmani, 19". Jeździłem po kilku warsztatach prostujących felgi, gdyż przy prędkościach ponad 120km/h czuję lekkie wibracje. Ostatecznie okazało się, że otwór centrujący tych felg parę mm nie pasuje do piasty i jest to na tyle małe, że nie da się wytoczyć tak cienkiego pierścienia centrującego. W tym warsztacie powiedzieli mi również, że najlepiej byłoby powiększyć otwór na feldze, do ok. 72mm, i wtedy dorobić pierścień.

Mam więc do szanownej społeczności dwa pytania:
1. Czy w ogóle jest sens bawienia się w coś takiego? Czy lepiej po prostu byłoby kupić nowe felgi, dopasowane, a tamte sprzedać/zostawić w rozliczeniu i mieć spokój?
2. Jeśli jest sens, to czy może jest w Polsce jakiś warsztat, bądź ktoś, kto zrobi mi oba na raz, w jednym miejscu? Nie za bardzo mam jak zdjąć wszystkie koła, ściągnąć opony, i wysłać same felgi.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam!

Opublikowano
1 minutę temu, CzarnYU_owca napisał(a):

1. Czy w ogóle jest sens bawienia się w coś takiego? Czy lepiej po prostu byłoby kupić nowe felgi, dopasowane, a tamte sprzedać/zostawić w rozliczeniu i mieć spokój?

Moim zdaniem nie ma sensu i jest zawsze pewne ryzyko. W końcu zmieniasz tym właściwości nośne felgi, nawet jeżeli chodzi tylko o mm. Kup inne i daj sobie spokój.

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem jest opcja nr1.

Co do toczenia, na pewno są firmy które się tym zajmują, ale na pewno potrzeba czasu. Nikt od ręki tego nie zrobi.

Opublikowano

Jaki konkretnie wymiar? Dzisiejsze drukarki 3D potrafią drukować z rozdzielczością do 0,04mm

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, Langista napisał(a):

Jaki konkretnie wymiar? Dzisiejsze drukarki 3D potrafią drukować z rozdzielczością do 0,04mm

Czego wymiar dokładnie?

Opublikowano

No jaki wymiar miałby mieć ten pierścień.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.01.2026 o 23:56, Langista napisał(a):

No jaki wymiar miałby mieć ten pierścień.

Kurczę, właśnie nie zapytałem w warsztacie o wymiar otworu na feldze. Chyba ogarnę to tak, że pospisuję rozmiar, szerokość i ET felgi i poszukam w internecie, może coś znajdę.

Edytowane przez CzarnYU_owca

Opublikowano

Najprościej to zdjąć koło i zmierzyć suwmiarką.

Opublikowano

Szkoda zachodu. Mierzenie, liczenie, sprawdzanie, załatwianie i jeszcze po drodze coś pójdzie nie tak. Nakombinujesz się i jeszcze nie daj Bóg dalej autem będzie telepało. Nie ma to jak nóweczki idealnie dobrane pod auto przez dobry konfigurator lub z pomocą kogoś, kto się zna. Na to jeszcze dobre szmaty i można zdzierać asfalt :D 

Opublikowano

Zapłacić 100 zł za komplet pierścieni a kilka tysięcy za nowe koła i opony to jest jednak różnica. Spróbować można, 100 zł w tej sprawie to nie pieniądz.

Opublikowano

Jeżeli gotowych pierścieni nie idzie dobrać to toczeniem nie zawracaj sobie głowy

bo to tanio nie będzie.

Opublikowano

A jak dużo trzeba zebrać materiału ???

Bo jeśli mało, to można to zrobić bez tokarki, ręcznie samym rozwiertakiem nastawnym.

Opublikowano

Panowie, poważnie? Chcecie się bujać Audicami, a jednocześnie oszczędzać na takich sprawach? Dobrze dobrane felgi i opony to taka sama podstawa jak dobry dobór i systematyczna wymiana olejów, filtrów itp. To tak trochę typowo po polsku. Przykombinować, aby tylko więcej nie wydać (najlepiej jeszcze jak śwagir pomoże). A potem zgodnie z powiedzeniem, które w naszym kraju nikogo niczego nie uczy "chytry dwa razy traci". Kolega napisał, że ma A4B9. To nie jest jakiś dwudziestoletni gruz, przy którym można chałturzyć.

Opublikowano

To żadne chałturzenie, można takie pierścienie centrujące dorobić, i to bez problemu, trzeba tylko dobrze wymierzyć. Poza tym, co za różnica kto jakie ma auto? Od kiedy to posiadanie nowszego auta obowiązuje to bezmyślnego wydawania pieniędzy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sprawa "zakończyła się" w ten sposób, że zajechałem do warsztatu, który wcześniej powiedział mi, żebym tym się zajął i znalazł kogoś, kto wytoczy te otwory, bo odkręci mi się felga. Teraz dowiedziałem się, że tam wszystko jest ok, pierścieni nawet nie ma gdzie zakładać bo wszystko jest dopasowane i jeździć. O.o
Nie wiem, chyba zrobię tak, że jak to mnie będzie za bardzo wkurzać to naskrobię na felgi, przynajmniej będę wiedział, że to na pewno nie to.
Panowie, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Szerokości!