Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cofanie zapłonu w Audi A4 B6 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem z cofaniem się zapłonu w audi a4 b6 avj 1 8t nie wiem co jest problemem ogólnie audi ma modyfikacje zrobione 

wtryski 630 bosch 

ic 550 180 65

hybryda k03

N75 od opla opc 

cewki NGK ok 30 k km przebieg po vin 

świece były NGK po vin równie wymianie przy cewkach ale dzisiaj dałem beru świece rs4 b7 

mapa byla wcześniej zrobiona i jeździło w miarę ok 

brało auto dość dużo oleju przez prowadnice zaworowe już nie bierze wszystko w aucie zrobione i ogólnie remont był i jeździło jakiś czas dalej na wtryskach starych gdy juz włożyłem wtryski 630 to jakiś czas jeździłem na mapach co przelewały w końcu ktoś mi ogarnął mapkę ze w miarę ok działa czuc było przy świecach od NGK ze tak nie równo pracuje i cofa się zapłon nawet po silniku na wolnych obrotach ze silnik tak przygaszą momentami i szarpie nim po log wyszło ze cofa się zapłon teraz są świece od rs4 b7 i ciekawy jestem czy ok ze takie dałem czy jednak inne dać lepiej ale no ogólnie na początku ok chodził teraz po 20 km przejechanych na wolnych czuć po odgłosach wydechu ta nie równa prace ale już tak nie buja autem bo to było tak jakby przygasał i nagle normalnie i znów i tak dalej obrotomierz na początku falował po jakimś czasie tylko zostało to co opisałem ale obrotomierz pokazuje ze nic nie faluje już 

Opublikowano

Zmieniałeś wtryski miejscami? Bo może wtryski dalej są nie halo, i stosuj interpunkcję, ciężko się czyta tyle tekstu bez żadnej kropki ani przecinka.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Langista napisał(a):

Zmieniałeś wtryski miejscami? Bo może wtryski dalej są nie halo, i stosuj interpunkcję, ciężko się czyta tyle tekstu bez żadnej kropki ani przecinka.

wtryski miejscami nie zamieniałem 

obstawiałem ze świece straciły ciepłoty swoje ale dalej cos nie tak w sensie jak pisałem 

nie faluje obrotomierz i nie buja silnikiem już ale po słuchu słychac nie równa prace 

wcześniej inni tunerzy robili mapy to przelewali lub robili tak ze na wolnych obrotach mial ciagle 2 3 k obrotów jakoś i no mial moc i wgl i nie było słychać nie równej pracy 

auto ma tez instalacje gazowa wiec gdy tamci dawali mapy badziewne to na gazie jeździłem to nie było tych objawów ale potem już mapę mialem zrobiona u innego niby git wyszła ale takie kwiatki z tym wyszły ze niby cofa zapłon 

na gazie już nie sprawdzę czy będzie tak jak na benzynie bo mapa gazowa nie wykalibcowana

Opublikowano

Nierówna praca na jałowych nie jest na pewno od tego że cofa Ci zapłon, sprawdź lepiej czy zapłon nie wypada, jak wypada to zmierz ciśnienie sprężania.

Opublikowano
  • Autor

vcds nie pokazuje wypadania zapłonu

czasem kiedyś zdarzało mu się żeby wypadł zapłon ale to na świecach i cewkach starych po wymianie na te NGK było ok wszystko jedynie czasem raz na rok wypadł bo w piz*e dałem na gazie i cos chyba gaz mu nie zasmakował ale to było raz na rok ale na benzynie zawsze ok na tych NGK

a teraz co tak właśnie nie równo pracuje na wolnych i zachowuje się jak by cofał się zapłon logi pokazują jak robiłem logi 

jak by ciśnienia nie było to czym by mogło się to objawić jeszcze ? 

pytam bo dopiero za jakiś czas będę mial możliwość dopiero zmierzenia

Opublikowano

Wypalone gniazda zaworowe od gazu np.

Opublikowano
  • Autor

głowica 8 k km temu remont miała nowe zawory gniazda prowadnice wszystko nówka 

powiedz świece od RS4 B7 będą ok dla 1 8t ? niby długością są dłuższe niż od 1 8 t ale weszły i chodzi 

Opublikowano

Serio? Jak dłuższe? Świeca nie ma być tak o, może być że jest za blisko tłoka i stąd to wypadanie zapłonu. Jaką masz lambdę? Jak ustawia się rozrząd w trakcie pracy silnika?

Opublikowano

Do 1,8 T świece NGK PFR6Q załóż, tylko uważaj na podróbki bo dużo ich ostatnio.

Opublikowano

Jeździsz po jakiś pseudo tunerach co nie potrafią wystroić statego 1.8t i taki masz teraz efekt.

Świece mozesz wsadzić zimniejsze pfr7q jak jest srogo dmuchane. Pokaż chociaz logi żeby było widać te dramatyczne cofki.

Chyba, że mylisz cofki zapłonu z wypadaniem, bo tak mogę stwierdzić po twoim poście.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.02.2026 o 23:56, Langista napisał(a):

Serio? Jak dłuższe? Świeca nie ma być tak o, może być że jest za blisko tłoka i stąd to wypadanie zapłonu. Jaką masz lambdę? Jak ustawia się rozrząd w trakcie pracy silnika?

mialem świece od AVJ w AVJ czyli takie jak maja być co nie i cofał się czuc było to nawet podczas jazdy dodam ze wtrysk 630 cc bosch 

a te co teraz dałem to od audi RS4 B7 i na wolnych dalej c**jowa praca lekko lepsza ale podczas jazdy odzyskał moc ale no dalej jak by mu dalej cos było o ile dłuższą zaraz ci napisze ale słyszałem ze dają takie od rs4 b7 właśnie do 1 8 t plus podobno cewki beru od audi R8 i zestaw igła narazie cewki NGK streekte pod AVJ

Opublikowano
  • Autor
W dniu 12.02.2026 o 07:46, pelonek1 napisał(a):

Do 1,8 T świece NGK PFR6Q załóż, tylko uważaj na podróbki bo dużo ich ostatnio.

mialem takie i właśnie była okropna praca silnika na nich podejrzewam ze tez z powodu ze za cieple jak na ten wtrysk 

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, przem8 napisał(a):

Jeździsz po jakiś pseudo tunerach co nie potrafią wystroić statego 1.8t i taki masz teraz efekt.

Świece mozesz wsadzić zimniejsze pfr7q jak jest srogo dmuchane. Pokaż chociaz logi żeby było widać te dramatyczne cofki.

Chyba, że mylisz cofki zapłonu z wypadaniem, bo tak mogę stwierdzić po twoim poście.

powiem ci wypadanie zapłonu kiedyś mialem z powodu cewki ale całkiem inaczej odczuwałem to i vcds pokazywał błąd tu tuner mówi ze cofka jest 

ps to logi na starych świecach czyli tych NGK pod avj a dzisiaj zrobie kolejne na tych nowych świecach od rs4 b7 beru

LOG-01-002-031-xxx.CSV LOG-01-003-020-xxx 1.CSV LOG-01-115-118-xxx.CSV Log-WAUF1GFF5J1066077-64644km waz s3.txt

Opublikowano
W dniu 11.02.2026 o 19:24, B618t napisał(a):

witam mam problem z cofaniem się zapłonu w audi a4 b6 avj 1 8t nie wiem co jest problemem ogólnie audi ma modyfikacje zrobione 

wtryski 630 bosch 

ic 550 180 65

hybryda k03

N75 od opla opc 

cewki NGK ok 30 k km przebieg po vin 

świece były NGK po vin równie wymianie przy cewkach ale dzisiaj dałem beru świece rs4 b7 

mapa byla wcześniej zrobiona i jeździło w miarę ok 

brało auto dość dużo oleju przez prowadnice zaworowe już nie bierze wszystko w aucie zrobione i ogólnie remont był i jeździło jakiś czas dalej na wtryskach starych gdy juz włożyłem wtryski 630 to jakiś czas jeździłem na mapach co przelewały w końcu ktoś mi ogarnął mapkę ze w miarę ok działa czuc było przy świecach od NGK ze tak nie równo pracuje i cofa się zapłon nawet po silniku na wolnych obrotach ze silnik tak przygaszą momentami i szarpie nim po log wyszło ze cofa się zapłon teraz są świece od rs4 b7 i ciekawy jestem czy ok ze takie dałem czy jednak inne dać lepiej ale no ogólnie na początku ok chodził teraz po 20 km przejechanych na wolnych czuć po odgłosach wydechu ta nie równa prace ale już tak nie buja autem bo to było tak jakby przygasał i nagle normalnie i znów i tak dalej obrotomierz na początku falował po jakimś czasie tylko zostało to co opisałem ale obrotomierz pokazuje ze nic nie faluje już 

To jakaś moda o niestosowaniu znaków interpunkcyjnych i poprawnej pisowni z dużej litery, czy po prostu niewiedza? Chłopie czytać się tego nie da. Po pierwszych wyrazach wychodzę z tego tematu bo oczy bolą...

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Muskel1 napisał(a):

To jakaś moda o niestosowaniu znaków interpunkcyjnych i poprawnej pisowni z dużej litery, czy po prostu niewiedza? Chłopie czytać się tego nie da. Po pierwszych wyrazach wychodzę z tego tematu bo oczy bolą...

dysgrafia taka fest mocna wiec pisownia słaba jak chodzi o poprawność słowi ułożenie zdań 

Opublikowano

Te logi to chyba w trybie awaryjnym, a jeśli nie to tam mocy za wiele nie ma. Doladowanie jak w serii, przepływ praktycznie też także zmień fachmanów lepiej. Strasznych cofek to ja nie widzę.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, przem8 napisał(a):

Te logi to chyba w trybie awaryjnym, a jeśli nie to tam mocy za wiele nie ma. Doladowanie jak w serii, przepływ praktycznie też także zmień fachmanów lepiej. Strasznych cofek to ja nie widzę.

mapa jest nowa seryjna z adaptacja czy kalibracja jak zwal tak zwal pod te wtryski i dopiero teraz pod moc będzie mapa robiona ale chłop mówi ze cofki są i pierw rozwiązać problem mam

czyli cofki do akceptacji mam rozumieć ?

a co powiesz o tych świecach od rs4 b7 słyszałeś na temat ich w 1 8 t

Opublikowano

W 1.8t tylko ngk pfr6q albo przy duzych mocach pfr7q. 

Nie słyszałem i nie chcę nawet słyszeć o jakis swiecach z rsa :P

Opublikowano

Cyrki mogły być na NGK, bo właśnie trafiłeś na podróbki, dlatego ja kiedy nie mam z pewnego źródła, to wolę wziąć Beru.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Langista napisał(a):

Cyrki mogły być na NGK, bo właśnie trafiłeś na podróbki, dlatego ja kiedy nie mam z pewnego źródła, to wolę wziąć Beru.

Niby z intercarsu bezpośrednio były te NGK ale podobno beru lepsze 

nic nie słyszałeś o świecach z rs stosowanych do 1 8 t ?