Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak zamontować przycisk Start Engine w Audi A4 B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam takie coś. 🤔🫢

IMG_20260819_131016.jpg

Wychodzą z tego 4 przewody. Kostka od przycisku ma co prawda 8 pinów ale wychodzą 4. Może tylko te są potrzebne by to działało.

Przewody wychodzą z pinów:

1. gr/bl

1. br

2. sw

1. sw/pu

Cyfra to numer pinu w kostce.

Ktoś wie gdzie to podłączyć?

Kwestie zapalniczki pomijam.

Opublikowano

Jaki to ma numer części?

Opublikowano
  • Autor

Nie ma mnie teraz w domu. Później zobaczę. Wiesz jak to podłączyć?

Opublikowano

Łap schemat elektryczny:

image.png

Ale w A4B7 tak to nie zadziała, bo byś musiał mieć sterownik silnika od RS4.

Najproście zrobić podświetlenie +- oraz wpiąć się w kostkę stacyjki w pozycje rozruchu.

Edytowane przez P.Wiśnia

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, RaThek napisał(a):

Jaki to ma numer części?

8E0 905 217

8 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

Łap schemat elektryczny:

image.png

Najproście zrobić podświetlenie +- oraz wpiąć się w kostkę stacyjki w pozycje rozruchu.

Noo... nie wiem czy sterownik inny potrzebny? wiadomo że w RS był inny sterownik ale chyba procedura uruchomienia silnika w każdym dział jednakowo (przynajmniej mechanicznie) 😅 gdzieś widziałem że mieli to w B6 na zdjęciach. On przecież służy tylko do rozruchu.

Z tego schematu nie wiadomo co to jest za miejsce 9 i 297? ale to chyba prąd pod oświetlenie przycisku.

Musi być jakiś patent na podłączenie tego ustrojstwa przecież. Jeszcze nie wiadomo czy tego jakoś się nie koduje dodatkowo 🤔

No nic czekamy może ktoś ma taki założony i się pochwali

IMG_20260820_075835.thumb.jpg.1560942ac10139f762f190d9522e9c88.jpg

Ja nie wiem czy to np jest jakiś pomysł?

No image preview

RS4 Start Button

RS4 Start Button install into 8P A3

tu robi bez przekaźnika w A3 8P a czy u nas tez tak można w B7?

Edytowane przez bombelm7

Opublikowano
19 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

Łap schemat elektryczny:

image.png

Od czego ten schemat? Masz cały?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, RaThek napisał(a):

Od czego ten schemat? Masz cały?

Schemat sam zrobiłem tak poro forma.

Oświetlenie wezmę z zapalniczki bo blisko a resztę pod stacyjkę przez przekaźnik i na bezpiecznikach w razie "w". Zobaczymy co z tego mi wyjdzie.

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem. Działa ok.

Dziękuję za zainteresowanie.

Opublikowano

Jaki jest numer tego gażdetu i gdzie to fizycznie montujemy ? :)

Opublikowano
  • Autor

Numer jest w temacie już podawałem.

W miejsce zapalniczki oryginalnie. Pozbywasz się schowka a wrzucasz przycisk.

Opublikowano

Musowo na przekaźniku żeby przypadkiem nie zakręcić rozrusznikiem podczas pracy silnika bo przycisk jest w takim miejscu, gdzie nie trudno o jego wciśnięcie.

Opublikowano

Tylko teraz przekaźnik musiałby być blokowany po pojawieniu się minimum 13,5V na zacisku, także albo jakiś zespolony, albo dwa przekaźniki.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 27.08.2026 o 03:58, afroo. napisał(a):

Musowo na przekaźniku żeby przypadkiem nie zakręcić rozrusznikiem podczas pracy silnika bo przycisk jest w takim miejscu, gdzie nie trudno o jego wciśnięcie.

Z tym przyciskiem to jest tak, że każdy gada bzdury o tym wciskaniu go i kręceniu rozrusznikiem.

Seryjna zapalniczka jest w tym samym miejscu wypukła i bardziej podatna na wciśniecie jej a ile razy zdarzyło się ją włączyć w czasie jazdy?

Jeżdżę audi długo od modelu B5 i nigdy tego nie zrobiłem.

Chyba że jeździ się na lewe walenie to może ktoś przypadkowo faktycznie go wcisnąć. Ale przecież wtedy auto chyba by stało wyłączone (kluczyk).

Ogólnie oryginalnie jest tak że jest ostrzeżenie o jego nie naciskaniu podczas pracy pieca ale naciśnięcie go w czasie jazdy graniczy z objawieniem się syreny morskiej na trasie wojewódzkiej.

Przycisk trzeba mocno nacisnąć i ma takie jakby 2 poziomy załączania. Ponadto jest wyprofilowany z dołkiem i poniżej lustra powierzchni.

Wiec mając to na aucie nie do końca się zgodzę z tak oczywistym przypadkowym jego naciskaniem.

Istnieje oczywiście taka ewentualność ale prawdopodobieństwo jest jak 6 w lotto.

Faktycznie podłączanie na przekaźniku to dobre rozwiązanie a ja dodatkowo dałem jeszcze 2 bezpieczniki 5A na przycisk i 15A między stopkę 30 a stacyjkę.

Opinia jest moja z praktyki i styczności na co dzień z przyciskiem i nie ma na celu nikogo urazić.

Jeżeli mam mówić o minusach to szkoda że to przycisk START i tylko START a nie START STOP.

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, Langista napisał(a):

Tylko teraz przekaźnik musiałby być blokowany po pojawieniu się minimum 13,5V na zacisku, także albo jakiś zespolony, albo dwa przekaźniki.

Przerost formy nad treścią. Założyłem 1 przekaźnik i wystarczy.

Opublikowano
20 minut temu, bombelm7 napisał(a):

Z tym przyciskiem to jest tak, że każdy gada bzdury o tym wciskaniu go i kręceniu rozrusznikiem.

Okej, Twoje zdanie. Ale pamiętaj, że masz tylko jedną próbę, by sprawdzić, czy da się go przypadkiem wcisnąć. Czy to jest warte tej dyskusji i głupich wyskoków o waleniu? Odpowiedz sobie sam.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, afroo. napisał(a):

Okej, Twoje zdanie. Ale pamiętaj, że masz tylko jedną próbę, by sprawdzić, czy da się go przypadkiem wcisnąć. Czy to jest warte tej dyskusji i głupich wyskoków o waleniu? Odpowiedz sobie sam.

Nie miałem na celu wyciągać głupich wniosków o waleniu tylko przytoczyć kiedy miałby się on wcisnąć. Nie czuć się urażonym.

Naprawdę nie mam pomysłu na jego przypadkowe włącznie podczas jazdy. Chyba że celowe. Jego trzeba mocno nacisnąć, można na nim coś postawić a on się nie włączy, nawet jakby coś na niego upadło i go nacisnęło sekundowo to i tak nie zadziała. A wypowiedzi są takie jakby można go było włączyć tak przypadkowo jak wycieraczkę. I to mi chodziło. Że nie ma potrzeby tak roztrząsać tematu przypadkowego włączania i budowy jakiś układów anty i przeciw bo jest to zbędne.

Opublikowano

Jaki sens takiej modyfikacji?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, krzychuG napisał(a):

Jaki sens takiej modyfikacji?

Taki sam jak każdej innej.