Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana koła dwumasowgo na koło jednomasowe 1.9 TDI AFN - 1Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wchodzą biegi, jest sprzęgło. Podpowiedź odpada. Słyszę dziwne piszczenie, takie fi-fi-fi-fi podczas jazdy na prostych kolach. Przy skręcie delikatnym w prawo i lewo ustępuje. Nie chce zgubić wątku - interesuje mnie czy to mogą być początki uszkodzenia tego łożyska. Nie uśmiecha mi się ściągać na nowo skrzyni, chyba ze w ramach gwarancji przez to ruszanie/telepanie i głośna prace na jałowym. Nie wierze, ze nowy zestaw sprzęgłowy tu zawadził.

Opublikowano
. Słyszę dziwne piszczenie, takie fi-fi-fi-fi podczas jazdy na prostych kolach..

u mnie tez cos takiego slychac na zimnym silniku i obstawiam lozysko na sprzegle ,jak wcisne sprzeglo powoli to slychac glosniej , sprzeglo mam ok i skrzynie wiec nie chce specjalnie zżucać skrzyni zeby to wymienic .puki co caly czas to nie fifififi wiec jak sie nie powieksza to ,to nie ruszam .

Opublikowano
Nie wiem czy to dobry pomysł.

W zestawie do koła masz tarczę która ma sprężynki tłumiące a tarcza z AWX-a ich nie posiada.

Wiec jest jakas opcja na zastosowania koła sztywnego w afn-e by wytrzymało 170KM

z 1z podobno 400-450nm wytrzymuje

a sprzegło?

Opublikowano

nowe sprzeglo komplet tyle powinno wytrzymywac ,u mnie na testach w 1z na dymnym sofcie z 216-stkami mialo jakies 135km i ze 350nm ( niewiem strzelam )i ori sprzeglo sachsa i nic sie nie slizgło . wiec na nowym te 400nm powinno wytrzymac chociaz teraz to co robia to nie jest takie jak kiedys

Opublikowano

Panowie, ja planuje jechać na virusa. Problem w tym chce mieć pewność,że to co mi fifka, telepie budą przy ruszaniu i sprawia,że auto jest głośniejsze bez wciśnięcia sprzęgła nie wyrządzi szkody mojej niuni. Waszą niepewność ile wyniesie max moment na serii i sprzęgle od 1Z rozwieje w mig jak dowiem się, co mi spędza sen z powiek.

Opublikowano

W zestawie do koła masz tarczę która ma sprężynki tłumiące a tarcza z AWX-a ich nie posiada.

Wiec jest jakas opcja na zastosowania koła sztywnego w afn-e by wytrzymało 170KM

chyba z G60 poprzecznego...

---------- Post dopisany at 09:16 ---------- Poprzedni post napisany at 09:16 ----------

a sprzegło?

sprzęgło to dziad, bez wzmocnienia 170km nie ogarnie na dłuższą mete:whistling:

Opublikowano

A sztywne koło i sprzegło radzikowskiego

Opublikowano
A sztywne koło i sprzegło radzikowskiego

nie miałem z tym doczynienia, ale rózne opinie czytałem na plus i minus:wink:

Opublikowano

No ja równierz i jestem w kropce. Jak zdemontuje skrzynie po raz kolejny

Opublikowano

170km z 1z to szkoda kasy na mody .to taniej wyjdzie wsadzic pd jakiegos 130km i modzic i ze 200km pyknie a modow mniej .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

chopy czytac dokladnie :kwasny: ja nie poczytalem i mam klops raz pisza tak raz siak, niby mialo podejsc jednomas i sprzeglo z g60 i nie podchodzi te 2 bolce blokuja sie o obudowe docisku. powiedzcie jak to jest czy moze ja zle w sklepie powiedzialem moze w passatach b3 g60 syncro byly takie sprzegla co beda pasowac na ten jednomas ?? albo z czego sprzeglo zeby wytrzymalo wieksze moce ok 160 km i pasowalo w ten jednomas ?? czy moze wsadzic nowy dwumas i nie kombinowac :kwasny: juz sam nie wiem

Opublikowano

2-mas z awx-a wsadzaj podobno mocniejsze od -mas z 1-zeta ale jakos mi sie nie chce wierzyć w to ,że 2-mas bedzie lepszy jak 1-mas w którym nie ma co sie zepsuć

Opublikowano

G60 to sprzeglo z podluzniaka to jak chcesz je wsadzic do a4. Ludzie naczytaja sie na forach golfa a3 i reszty poprzeczniakow a pozniej mysla ze jak tam to i do a4 pasuje.. Tutaj mozesz tylko z 1z dac sprzeglo, ale jest to slabe sprzęgło, do 200km to lepiej dwumas i awx ladowac, spokojnie sprosta zadaniu

Opublikowano

Kowi87, dobrze piszesz. Od G60 to może pasować w A3, Golfie, Leonie. W B5 masz silnik wzdłuż i jeśli jednomas, to tylko sprzęgło od 80 TDI 1Z albo B5 90KM podpasuje. Oczywiście jeśli mówimy o serii. Inaczej masz zawsze klopsa. :naughty:

Opublikowano

a jak już sie upieracie do tego jednomasa że on taki och i ach, to tylko sprzęgło wzmacniane sprosta zadaniu na dłuższą mete i pod większe moce(160km to seryjny dwumas i sprzęgło AFN znosi):whistling:

i nie chodzi o to że jednomas trwalszy bo to oczywiste, tylko o sprzęgło a tutaj 1Z z 90ki nie jest mocnym sprzęgłem i według mnie stawianie na to sprzęgło i robienie auta na 160+ jest strzałem w kolano:whistling:

Opublikowano

a jest cos lepszego od 1-masa z 1z ,tzn mocniejszego ? czy tu jedynie oddac takie sprzeglo do wmocnienia ? duzo taki interes ?

Opublikowano

jak by cosbyło to by dawno było na forum opisane, ale nie było mocniejszego silnika wzdłuznego niż diesel 90km:whistling: nie to co w poprzeczniaku bo tam było pare opcji z mocami w serii po 160km:whistling:

a koszty musisz sprawdzić u ludzi zajmujących sie regeneracją sprzęgieł:whistling:

Opublikowano

kolega w asv ma ori 2-mase i jak zmierzyliśmy to u mnie jest o 3 mm wieksza tarcza jak u niego ,wieksza czyli mocniejsza ? u mnie było dokładnie 228,6mm a u niego 226,7mm

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem świeżo po zmianie na jednomas (co prawda nie audi a passat b5 1.9 tdi ahu). Wszystko ładnie chodzi, żadnych dodatkowych drgań póki co nie zauważyłem. Ogólnie jestem zadowolony. Mam tylko jeden mały problem. Otóż auto kupiłem z padniętą dwumasą ze zdemontowaną już skrzynią. Niestety przy składaniu okazało się że nie ma klipsu zabezpieczającego przewód chydrauliczny który wchodzi w wysprzęglik. Tymczasowo do testów założyłem odpowiednio przyciętą plastikową opaskę zaciskową. I teraz pytanie: możliwe jest dokupienie tego klipsu? Jeśli tak to gdzie? W sklepach z częściami ten element nie występuje oddzielnie, tylko razem z wysprzęglikiem (przynajmniej tutaj w Norwegii w sklepach które pytałem). Może w serwisie? Ewentualnie ma ktoś jakiś pomysł czym to zastąpić?