Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Quattro pali więcej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Spalanie jest wieksze, ale ta roznica jest pomijalna, a przyjemnosc z jazdy ogromna, Quattro pieknie jedzie w ciasnych zakretach z duza predkoscia. Zima to juz wogle bez porownania, a mniejsza dynamika - niezauwazalne

Pozdrawiam :audi::quattro:

Opublikowano

1 litr w ta czy w tamta co za roznica! depniesz mocniej ze swiatel i tez Ci weznie wiecej itd itd! nie jestesmy emerytami w TICO! Quattro w pedal i jazda w OS-y!!!

Kupuj QQQQ :quattro:

Opublikowano

Spalanie rzeczywiście większe 1 czy 2 ale wraznie z jazdy jest nie ziemska.

Miałem przyjemność jeżdżenia quatro i załuje że nie kupiłem sobie z takim napędem. Przyspieszemie gorsze o 0.2 nie wyczuwalna różnica.

Zdecydowanie quatro.

Pozdro

Opublikowano

witam nie ma wielkiej różnicy miedzy Q czy bez mialem 1.8 125 koników i paliła o.k 8.5do 9 a tą audiczke jaka mam to 1.8 T Q 180 koni i pali o.k 10 nie ma porównania bierzcie Q jazda jest naprawde swietna pozdrawiam

p.s ale silniczek musi miec przynajmniej 150 koni :quattro:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolicie że odświeżę temat. Sprawdziłem spalanie metodą "wlej do pełna" :D bo licznik mam bez FIS-a :decayed:

Cylk mieszany 60/50 trasa/miasto ale po mieście miałem naprawdę ciężką nogę. Spalanie wyszło około 9,2 L / 100 km.

Jestem :dance:

:audi::a4fan::quattro: i o to chodzi.

Opublikowano

Cylk mieszany 60/50

bardzo ciekawe :dance:

Ja niestety niemam Q choc na takie sie czaiłem. Trafilo mi sie dobre fwd to wziałem. Ale jakbym mial wybierac to zdecydowanie q.

Opublikowano

Po przejezdzie do Olsztyna i z powrotem podczas letniego zlotu w Kaletce okazalo sie, ze ja malik i kaj82 mielismy takie samo śr. spalanie. Oni oska, a ja Q. Z tego co zauwazylem, to w praktyce tylko przy jezdzie z mniejszymi predkosciami oska jest nieco oszczedniejsza, ale kompletnie nie wiem czemu tak jest :)

Opublikowano
Ale przyznam szczerze,że czasem mi brakuje tego charakterystycznego pisku opon na skrzyżowaniu.

Pozdrowienia dla fanów Quattro.

Zakrety wynagradzaja wszystko. jak zaraze sie Q to nie zmienie tego, a 4 zl na 100 km to grosze :quattro:.

Opublikowano

W zimie quattro spali mniej, bo nie marnuje paliwa na ślizganie się. ;)

Opublikowano

witam takze jestem zwolennikiem :audi:quattro przy silniku 2.6 V6 srednie spalanie 12,5/14,5 moze ktos powie ze sporo ,ale wg mnie warto.Pozdrawiam

Opublikowano

przewagi aut Q na suchym i tak 99% osob nie odczuje, bo jak czesto jezdzicie na zamkniete tory lub wjezdzacie w zakrety 45stopni i wiecej z predkosciami 200km/h i wyzej ? a osiagi aut z 200KM i nizej z Q sa slabsze

co do przewagi Q w zimie i na mokrym to jest ona oczywista, Q jedzie a fwd mieli w miejscu

Opublikowano

Ja tam od początku wiedziałem że musi być Quattro i to z konkretnym wyposażeniem. Spalanie opisałem wyżej - mnie odpowiada.

W naszym kraju 7 m-cy w roku to kiepska pogoda z czego conajmniej 4 to snieg. Napęd Quattro jest tutaj niezastąpiony jeżeli chodzi o bezpieczeństwo jazdy. A przecież A4 to autka raczej do jazdy z rodzinką niż do szaleństw.

Ale faktycznie lubię jazdę bokami a tutaj to tylko na lodzie albo dobrze ubitym śniegu da radę. Więc nawet nie próbuję. Do ciorania bokami kupiłem sobie starą BM-ke 325 w budzie E30 i jest gitarrrra

pozdro dla wszystkich :a4fan:-maniaków

Opublikowano

przewagi aut Q na suchym i tak 99% osob nie odczuje, bo jak czesto jezdzicie na zamkniete tory lub wjezdzacie w zakrety 45stopni i wiecej z predkosciami 200km/h i wyzej ? a osiagi aut z 200KM i nizej z Q sa slabsze

Miales kiedys auto z Q, ze takie dziwolagi wypisujesz? Jezdzilem wczesniej FWD, teraz Q i widze znaczaca roznice. Prowadzenie w zakretach, gwaltowniejsze manewry, szybkie łuki - nie ma co porownywac. O mokrej czy sliskiej nawierzchni nie pisze, bo to oczywizm. Co do osiagow - to tez mijasz sie z prawda.

Opublikowano

Prowadzenie w zakretach, gwaltowniejsze manewry, szybkie łuki - nie ma co porownywac. O mokrej czy sliskiej nawierzchni nie pisze, bo to oczywizm.

amen :th:

Opublikowano

instrukcja obslugi Audi tez sie pewnie mija z prawda, bo nie widze tam zadnego A4 majacego w opcji Q i ponizej 200KM, ktore by mialo lepsze osiagi z Q niz fwd.

a to ze 1.8T Q z laczkami 205/55/16 na SUCHYM jest o wiele mniej pewne na zakretach niz fwd na gwincie i 235/40/18 to tez pewnie "mijanie sie z prawda", bo w koncu to tylko fwd.

Opublikowano
instrukcja obslugi Audi tez sie pewnie mija z prawda

Jesli chodzi o spalanie to z pewnoscia :decayed:

Napisales, ze - osiagi aut z 200KM i nizej z Q sa slabsze - wiec odpisalem, ze rozmijasz sie z prawda - bo osiagi sa takie same. To samo przyspieszenie, vmax rozniacy sie o 1-2 km/h. Jesli takie roznice masz na mysli, to o czym my tu rozmawiamy?

1.8T Q z laczkami 205/55/16 na SUCHYM jest o wiele mniej pewne na zakretach niz fwd na gwincie i 235/40/18 to tez pewnie "mijanie sie z prawda", bo w koncu to tylko fwd.

Badz powazny. Takie porownania kompletnie nie maja sensu.

Opublikowano

..... bo to oczywizm.

hyhyhy dobre stwierdzenie :P

A tak swoja droga moge potwierdzic w 100% ze jazda na suchym z Q i bez to dwie rozne bajki , mialem wczesniej B5 FWD i wiem co mowie , na zakretach i lukach jestem BOGIEM :) Jeszcze czekam na zime bo nie mialem okazji jezdzic Quattro w zimie bo dopiero od marca posiadam Q :)

A co do spalania , to tak jak z klima czy bez , z butem w podlodze lub nie itp. :)

Opublikowano

auta z napedem Q waza ok. 100kg wiecej, wiec chyba jednak roznice sa.

B5 1.8T fwd - 8,4 do 100

B5 1.8T q - 8,8 do 100

w/g mnie jest to jednak odczuwalne

Opublikowano

No u mnie to normalnie roznica masakryczna hehehehe

z Q 9,2 do 100 i 220 km/h max , 14,2l/100

bez Q 9,1 do 100 i 222 km/h max , 13,7l/100

Normalnie porazajaca roznica.

A przejedziesz sie Q i w prowadzeniu juz zauwazysz duza roznice :)

Opublikowano

Pomiary producenta to jedno, a zycie to drugie. Nacisnij za mocno gaz i zakrec koleczkami to to 0,4s przeleci niewiadomo kiedy.. :rolleyes: