Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Czy to nastawnik łańcucha wałka rozrządu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,

proszę o radę - motor po uruchomieniu, po kilku sekundach słychać stukanie, obijanie na wysokości łańcuszka wałka rozrządu. myślę że obija się o obudowę. tam jest łańcuszek , napinacz i nastwanik(1600!zł). pytanie czy muszę wymieniać wszystko czy wystarczy łąńcuch i napinacz? dodam ze najechalem 125tys. (przebieg sprawdzony) i nie wiem skad juz taka awaria.

kto maiał podobny problem, proszę o radę

pozdrawiam

Opublikowano

kolego ja robiłem ostatnio wymianę rozrządu i łańcuszka, ale bez napinacza[br]Dopisany: 10 Lipiec 2009, 10:29_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/silniki_benzynowe/b5_arg_wymiana_rozrzadu-t84093.0.html;new#new

Opublikowano

jaki czas te stuki trwają?, jezeli tylko przez chwilę tuż po uruchomieniu , to masz luzy na zaworach co niejest niczym niepokojącym,

Opublikowano
  • Autor

po uruchomieniu po kilku sek. zaczyna stukac i nie przestaje

Opublikowano

po uruchomieniu po kilku sek. zaczyna stukac i nie przestaje

Minęło 10 dni i nie zdjąłeś pokrywy zaworów, w dalszym ciągu teoretyzujesz... Uszczelka kosztuje około 50 zeta

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam identyczne objawy w moim A4, byłem w dwóch warsztatach specjalizujących sie w Audi i wstępna diagnoza - napinacz. Na naprawę jestem umówiony za dwa tygodnie po powrocie do Norwegii i wtedy się okaże co go naprawdę boli.

Opublikowano

Witam

Niedawno przerabiałem ten sam temat, najpierw miałem stukanie przy odpalaniu rano, wymieniłem łańcuszek i napinacz stuki nadal były i do tego stukanie nie ustawało po odpaleniu. Padła nastawka i zawór sterujący który do niej wchodzi. Jak wyjmiesz nastawkę rozkręć śruby i zajrzyj do środka jest tam element ruchomy ,który blokuje mały sworzeń wchodząc w otwór w obudowie. Umnie ten otwór był wyślizgany .

Opublikowano
  • Autor

dzięki bardzo,

to znaczy z czesci łańcuszek, napinacz, nastawnik, zawór i coś jeszcze? za nastawnik serwis zyczy sobie 1630...nie wiem czy są zamienniki czy tylko serwis?

Opublikowano

Nie wymieniaj odrazu wszystkiego ,bez pośpiechu postaraj się o dobrego mechanika który sprawdzi stan łańcuszka i napinacza .

U mnie wymieniałem przy 140tyś z tego łancuszek był dobry i napinacz ale mechanik postawił na te cześci. Wymieniłem ale to nie było to, poleciała nastawka i zawór . Nastawka tylko serwis zapłaciłem 1250 zawór koło 750 . Napinacz też tylko serwis.

Opublikowano
  • Autor

dzięki bardzo za info. z dobrym mechanikiem mam kłopot w okolicy - znawcy teamtu rozkładali ręce osłuc**jąc silnik. ale jest forum:) i do wniosków mozna dojść samemu

pojadę do "któregoś' i pokażę palcem co trzeba zrobić - może coś z tego wyjdzie...

Opublikowano

Napinacz też tylko serwis.

niestety, ale nie ma tragedii cenowej jak poszukasz zniżek.... :cool1:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

panowie a moze mi ktos powiedziec gdzie znajduje sie ta nastawka itd??? bo u mnie tez mam podobny problem jestem w trakcie wymiany napinacza i lancuszka tyle ze stare wygladaja dobrze....wiec jak moglby mi ktos troche objasnic to bede wdzieczny

Opublikowano

znacie przyczyne tej dolegliwosci?? to wada fabryczna czy jak?? :mysli: Bo mam ALT 145tys nalatane i narazie nic nie slysze ale jak bym miał wywalić 2 tyś na taka pierdołe to ręce opadają :confused4:

Opublikowano

ja wymienilem lancuszek i napinacz i nie pomoglo:( tragedia ...a za 3 tyg jade w trase 1100 mil w jedna strone....i nie wiem co robic bo jezeli wymienie ta nastawke i okaze sie ze to tez nie to???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam,

jestem po wymianie łańcuszka i napinacza. niec nie pomogło. pewnie nastawka. pytanie tylko jaki ma wpływ na przce silnika i czy poprostu nie mozna z tym jeżdić nie patrząc na klekotanie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeje troche temat... Czy kolego sianoz udało ci sie naprawić problem z klekotaniem? Ja mam podobny i u mnie jest odłamany kawałek tej prowadnicy łańcucha - mechanik mówił że to to własnie powoduje stukanie. Jezdze z tym juz ponad rok i czas sie w końcu za to zabrać.

Opublikowano

witam

KLEKOTANIE to najlepsze okreslenie tego problemu u mnie najbardziej słychać rano po opaleniu i przy ostrym przyspieszaniu nie mam pojęcia co to może być ale czas to sprawdzić niedługo jade na wymianę rozrządu i może przy okazii, czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć co to jest ta nastawka żebym nie wyszedł na durnia jak pojadę do mechaniora

Opublikowano
  • Autor

na klekotanie nastawanika nie ma wpływu obłamana prowadnica napinacza łańcuszka - ja wymienialem napinacz i łancuch - bez potrzeby bo nic to nie dało. nie wiem dokonca jak dziala nastawnik i czy mozna z tym jezdzic.