jack10 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam,mam ten sam problem ,jestem po badaniu technicznym i nik nic nie umie poradzic
adik1983 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 ja mam też takie objawy że skrzypi przy kręceniu kierą w prawym kole a dwa górne wachacze mam nowe wymieniane 2 miesiące temu czyli któryś z dolnych napewno ale podjade na warsztat żeby kukneli na to[br]Dopisany: 28 Sierpień 2009, 07:07_________________________________________________chyba że można to jakoś samemu sprawdzić mam ktoś jakis pomysł
przemo88 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2009 są to dolne wahacze na 100% wymień odrazu oba, Ja tak zrobiłem i przestało
Bigrazor Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Sprawdź sobie górne łożysko oporowe te na kielichu - najpierw zaczynają skrzypieć przy skręcaniu zanim się zatrą - znajomy miał to w Passacie VR6 i brzmiało strasznie - ja bym się na początku tego uczepił....
adik1983 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 te skrzypienie to nawet daje sie we znaki jak sie mocnije autem buja góra dół na moje oko to którys dolny wachacz bo z tamtąd ten odgłos sie wydobywa któraś koncówka sie zatarła juz albo coś w tym stylu
golba25 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 kolego ja mialem ten sam problem i wymienilem przedni dolny wahacz mowia na niego banan jest on taki wygiety i mam spokoj
Gość tymonA4 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 czemu nie pojedziesz na stacje diagnostyczną i tam ci zdiagnozują co trzeba wymienić
netox Opublikowano 3 Września 2009 Opublikowano 3 Września 2009 Mam ten sam problem pojechałem na stacje i Pan mówił 2 banany do wymiany reszta ujdzie ale skrzypi i tzreszczy mówi ze nie ma smarowania juz w nich i polecił strzykawka + nafta i w kazda gumę troche wcisnąć? Co o tym myślicie? Jaka to ma byc nafta? Skad ja mam nafte wziasc ? Na allegro jest tylko jakaś kosmetyczna? Do włośów To chyba nie taka a może wystarczy olej poprostu?
Lukasz_N Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 Ja mam tez problem ze skrzypieniem z przodu, ale stawiam na amortyzator bo wachacze i wszystkie gumy nowe. Jak nacisnę na nadkole to piszczy jak stara szafa mojej babki. Amory sprawne bylem na przeglądzie i wyszło 75%. W czasie jazdy to jest denerwujące. Zauważylem że jak nacisnę na hamulec albo lekko skręce kołami w lewo lub prawo to piszczenie ustaje. Co to konkretnie może byc? Jak z tym walczyć?
Lucek1973 Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 u mnie też zaczęło skrzypić...ale po paru jazdach w deszczu jakby ręką odjął...cichutko..
jankes82 Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 właśnie miałem to samo. Skrzypiało jak jasna cholera przy skręcaniu i na wybojach. Wachacz dolny przedni główka . Na razie wstrzyknąłem oliwy do maszyn precyzyjnych( sporo jakieś 4cm aż ciśnienie wywaliło nadmiar, trzeba duzo bo w odróżnieniu do dolnego tylnego główka jest u góry i smar musi tam dotrzec, mała ilość nie pomogła) i nastała błoga cisza. Wkońcu pewnie wymienię ale aż szkoda nic nie puka,zero luzów.[br]Dopisany: 04 Wrzesień 2009, 20:41_________________________________________________
adik1983 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 ja zrobiłem to samo i ustało skrzypienie nawet kupiłem nowy wachacz ten prosty dolny co trzyma amorka wydałem 170 zł na marne i teraz bedzie sie pasł w garazu
mily Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 Wiecie co, twierdze że jak zaczyna skrzypieć to oznacza to że smar stracił swoje właściwości i jak się z tym nic nie zrobi to już jest po wahaczach (poprostu zaczynają się te elementy zacierać i dostają luzu), ale jak się w porę zareaguje i wstrzyknie się coś do środka (nasmaruje), to może to zapobiec uszkodzeniu wahacza. Czy moja teoria jest słuszna??[br]Dopisany: 30 Wrzesień 2009, 21:32_________________________________________________Może warto takie zabiegi po zimie robić, asekuracyjnie??
roberts88 Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 u mnie też zaczynało skrzypieć w ruch poszła strzykawka i od 3 tygodni błoga cisza
mily Opublikowano 1 Października 2009 Opublikowano 1 Października 2009 u mnie też zaczynało skrzypieć w ruch poszła strzykawka i od 3 tygodni błoga cisza Ja nic nie zrobiłem z tym i po 3 tygodniach to już musiałem komplet wymieniać wahaczy.
wojci Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 to ja odświeżę temat trochę, u mnie zaczęło skrzypieć kilka dni temu przy tym prawym kole i dziś skrzypiało już okropnie, ale tylko w czasie jazdy. Pojechałem na diagnostykę i po dokładnym sprawdzeniu zawiasu okazało się że wszystko jest jak należy, zero luzów i nie słychać żadnego skrzypienia, sprawdzali mi też jak zachowują się amortyzatory i nic, cichutko. A jak skrzypiało w czasie jazdy tak dalej skrzypi słychać do prędkości 50km/h. Może macie jeszcze jakiś pomysł
ANDI81 Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 U mnie też popiskiwało i okazało się że to jeden z wahaczy . Więc udałem się do warsztatu a tam okazało się że mam na ws zystkich luzy po wymontowaniu w rękach było czuć że brak smarowania w gałkach od wahaczy Pozdro
badboy99 Opublikowano 6 Listopada 2009 Opublikowano 6 Listopada 2009 Ja mam takie same objawy i metoda prób i błedów doszedlem ze to wahacz dolny ten z jedna tuleja. wymontowalem go i dalem smaru ale nic nie pomoglo dlatego bede zmuszony kupic nowy
pablo1801 Opublikowano 6 Listopada 2009 Opublikowano 6 Listopada 2009 u mnie tez skrzypiało.koleżka mechanik sprawdzil zawieche i okazało sie że dolny wachacz(banan) byl przyczyną.Wachacz był dobry bo nie czułem luzów podczas jazdy poprostu woda dostawalą sie do środka i dlatego ten hałas więc zaproponował żeby wkrecić kalamitke jak przy ciągnikach.wkręcił kalamitke wpuścił smar najlepszy jest tawot. 3 miechy jeżdze i jest bajeczka
Mietek26 Opublikowano 7 Listopada 2009 Opublikowano 7 Listopada 2009 Cześć koledzy ja mam ten sam problem, od 3 dni mi popiskuje i mam straszny dylemat ponieważ mam wymienione wszystkie wahacze(góra-dół), łącznie ze sprężynami i gumami oczywiście przód a wraz popiskuje.(skrzypi podczas skręcania i uginania) Jak tak dalej pójdzie to złoże reklamacje ponieważ zawieszenie ma 2 miesiące. W poniedziałek sprawdze to na kanale. A może wy macie jakieś pomysły co z tym zrobić? za rady z góry dziękuje pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi