Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Przyciemnienie szybek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem czyjejś rady jestem umówiony na piatek na przyciemnienie szybek w mojej A4 sedan kolor szary ciemny. I problem jest taki ze za duży wybór foli i nie wiem na co mam sie zdecydować i czy przednie boczne tez robić:????do wyboru jest parę odcieni czarnego (chyba z 5) od prawie przezroczystego w słońcu do czarnego przez który nic nie widać. Ale zastanawiałem sie tez nad lustrzankami bo kiedyś widzialem na takim aucie i naprawdę mi sie podobało takich są 2 odcienie jasny i ciemniejszy ale nie zupełnie ciemny.Czy dać może z tylu ciemniejszy a przód lekko jaśniejszy???

Opublikowano

Ja zrobilem calosc tydzien temu w miom silver avant. Mialem do wyboru 4 stopnie zaciemnienia. Caly tył czyli drzwi tylne, boczne i klape zrobilem 3-ką a przod drzwi 1-ką. I tak jest wrazenie jak auto stoi ze przod jest ciemniejszy niz jak sie luknie od srodka bo tyl sprawia ze w aucie jest ciemniej i przenika to do przodu. Taka sama folia w Passacie kombi a audi kombi jest rozna bo audi ma mniejsze szyby i automatycznie srodek sie zaciemnia bardziej co daje efekt szyb bardziej zaciemnionych. Ale co sie tobie bedzie podobało to juz kwestia gustu.

Pozdrawiam

Opublikowano

A kto co sadzi o tych lustrzankach??

Opublikowano

Moze wyjsc nie zaciekawie, ale to kwestia gustu, ja bym wolał czarną folią :wink4:

Opublikowano

Dobre dla Arabów :decayed:

W normalnych furkach wygląda jak auto ruskich handlujących skarpetami :decayed:

Opublikowano

To jeszcze zależy jakie masz wnętrze jasne czy ciemne.Jak ciemne to nawet 2 bedzie sprawiała wrażenie ciemniejszej.Miałem wcześniej BMW bordowe z ciemną tapicerką i założyłem do okoła 2.Było w sam raz.Doradził mi koleś który oklejał.Spytaj się swojego.Oni doradzą do wnętrza i koloru nadwozia bo to ma naprawdę duże znaczenie.Ja lubie lekko ściemnione

Opublikowano

Przednie boczne drzwi muszą mieś 65 % przenikalności światła ,jeżeli założysz ciemne ,lub lustrzane folie będziesz miał problemy na przeglądach i z policją :hi:

Opublikowano

lustrzanki mi się kojarzą z Ładom 2107 i Samarom :tongue4:

rób sobie czarniutkie i będzie git

Opublikowano

No środek jest ciemny. A jak z tym przodem dać jaśniejszy czy nie ruszać???? tył 2ką przód 1ka??? pozdro

Opublikowano

taka lekka lustrzanka jest fajna tylko nikt Ci nie zagwarantuje czy tak wyjdzie... jak się ją kładzie z długości rolki to już inaczej później widać na aucie... folia-tec miał kiedyś taką chromolux i była fajna, tylko szybko się rysowała :no: dlatego ja się wyleczyłem i do swojego auta zrobiłem lekką folią całe auto i jest ok. moim zdaniem. :)

Opublikowano

Niektóre lustrzanki są fajne, wszystko kwestia jakie dokładnie będziesz miał do wyboru.

Opublikowano

Ja ostatnio dalem do oklejenia moja a4 srebrna i mialem ten sam dylemat...Spytalem sie wiec kolesia ktory mi to zakladal i mi doradzil.Na tyl mi dal FX35 a na przod fx20.(Mial 4 odcienie czerni, mi dal 2 srodkowe). Dla mnie wyglada bomba z tym ze przodu wg prawa nie mozna wogole przyciemniac i mozna miec problemy z tym...Dzisiaj porobie fotki i je wkleje

Opublikowano

Przednie boczne drzwi muszą mieś 65 % przenikalności światła ,jeżeli założysz ciemne ,lub lustrzane folie będziesz miał problemy na przeglądach i z policją :hi:

65%, czy 70% "na oko" nie zauważymy, ale gdy mówimy o przepisach, to trzeba mieć wszystko "na papierze": :)

"Szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją".

źródło: KMP w Szczecinie, Przyciemnianie szyb samochodowych

Egzekwowane przy badaniach technicznych przepisy dot. szyb samochodowych opisane w dwóch dokumentach:

• Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
  • Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46 (tzw. Regulamin Nr 43 EKG ONZ)

Z tego co wiem (brak źródła), szyby przednie i boczne przednie są fabrycznie przyciemnione(barwione) do minimalnej dozwolonej wartości przepuszczalności i jakiekolwiek foliowanie (z wyjątkiem folii bezbarwnych np.antywłamaniowych) będzie niezgodne z przepisami.

Opublikowano

Dokladnie tak jak pisze kolega wyzej przednie szyby mozna tylko przyciemniac ale metoda piecowa ktora jest bardzo droga. Mialem kiedys przyciemniony przod i kilka patroli mi nic nie mowilo a jeden w koncu zawracal z piskiem zeby mnie zatrzymac o to.

Opublikowano

lustrzanki jak dla mnie odpadaja :thumbdown: zrob sobie czarne mi sie podoba jak cale auto jest rowno przyciemnione jak jeszcze mialem golfa to mialem wszytsko na maksa w audi przod jest niestety jasniejszy tak juz kupilem :) a w t4 tez sobie zrobilem odcien jasniejszy zeby policja sie nie czepiala ;)

Opublikowano

Panowie , juz jest kilka tego typu tematów na forum :gwizdanie:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...