Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALL] Woda z klimatyzacji (klimy) cieknie na podłogę (zdjęcia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przy włączonej klimatyzacji skroplona para wodna cieknie wprost pod nogi pasażera. Po wyjęciu schowka zlokalizowałem wyciek.

Poglądowe zdjęcie wykonane z podłogi pasażera po wyjęciu schowka:

foto2myi.th.jpg

i zbliżenie cieknącego detalu:

foto1goi.th.jpg

Dostęp do tych elementów jest trudny. Szczelina między czarnym "lejem" a białym kołnierzem jest niewielka, wszystko dosyć sztywne.

Woda wycieka z tego czarnego "leja" wykonanego z tworzywa sztucznego. Po wetknięciu palucha do tego "leja" nie wyczuwam wody (skierowany jest pod niedużym kątem w dól), dlatego wnioskuję, że woda wydostaje się z tego zielonkawego węża, na którym znajduje się biały kołnierz z tworzywa.

Odpływ tej cieczy wydaje się, że nie jest zatkany - po włączeniu klimatyzacji kapie woda zarówno pod samochód jak i we wskazanym miejscu na podłogę.

Zanim zacznę rozbierać samochód dalej proszę o radę.

Czy połączenie białego kołnierza i czarnego "leja" powinno być szczelne? (Wydaje się, że nie bo nie widzę żadnych uszczelek, gumy, itp.)

Jak zamocowyany jest widoczny wężyk i do czego?

Jakieś inne koncepcje?

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam dokładnie to samo. Kolejny raz leje mi się woda do środka i nie jest to spowodowane złym montażem rynienki nad filtrem przeciwpyłkowym, ani syfem w odpływach pod szybą.

Może to być przytkany odpływ od parownika, ale spędziłem ostatnio godzinę w kanale i nie chu... go nie mogłem znaleźć :disgust:

Opublikowano

Jestem po całkowitej rozbiurce przodu i u mnie to jest szczelne.

Opublikowano

Ja rok temu z tym walczyłem, mechanik dosć długo tamten rejon potraktował sprężonym powietrzem i wszystko wróciło do normy :good:

Opublikowano

dmuchnij sprężonym powietrzem w rurkę od strony podwozia, jak dobrze poszukasz od spodu to powinieneś znaleźć wylot, najlepszy kanał do tego oczywiście :)

Opublikowano

dmuchnij sprężonym powietrzem w rurkę od strony podwozia, jak dobrze poszukasz od spodu to powinieneś znaleźć wylot, najlepszy kanał do tego oczywiście :)

no i właśnie ze znalezieniem tego odpływu mam problem :disgust: Mógłbyś mniej więcej przybliżyć jego lokalizację? Będę dźwięczny

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy samo odetkanie tego odpływu wystarczy, czy później trzeba jeszcze coś przy tym łączeniu uszczelniać/wymieniać?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Odświeże troszkę wątek bo tez mam taki sam problem. Czy ktoś mógłby wrzucić fotkę gdzie ten wężyk odpływowy się znajduje? Wczoraj spędziłem troche czasu pod autem i nie dałem rady go znaleźć. ;( a woda leje sie ciurkiem przy dużym upale ;(

Opublikowano

U mnie jest schowany za osłona termiczna wydechu, zdejmij ten element i powinien sie ukazac odpływ.

Opublikowano

widzę że nie tylko ja mam problemy z odnalezieniem odpływu :/

kolego wojtek26 możesz podesłać jakieś zdjęcie tego rejonu ? bo sama nazwa niewiele mi mówi niestety :(

Opublikowano

Dokładnie, jakbyś mógł wrzucić zdjecie... Od 3 dni probuje cos z tym zrobic i nic... Nie moge znalezc odplywu od zewnatrz...

Opublikowano

Dokładnie, jakbyś mógł wrzucić zdjecie... Od 3 dni probuje cos z tym zrobic i nic... Nie moge znalezc odplywu od zewnatrz...

znalazłem zdjęcie na telefonie :gwizdanie:

Może coś pomoże :hi:

Widok z góry po otwarciu maski, widać układ wydechowy i to co tobie zaznaczylem.

20100327003a.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

To są okolice katalizatora jak mniemam?

Opublikowano

Dokładnie w TDI jest w okolicach kata, u mnie przy 2-rurce, dopiero po zdjeciu osłony jest dobry dostep do odpływu.

Opublikowano

Miałem to samo a odpływ klimy był drożny. Na pierwszych zdjęciach widać w czym tkwi problem trzeba zdemontować schowek odkręcić ten ala lejek jest przykręcony do grodzi 3 nakrętkami jest to trochę utrudnione (mało miejsca) ale z odpowiednimi narzędziami da radę. Po demontażu widać już teraz nie pamiętam dokładnie ale albo element plastikowy albo oring się zsunął i woda spływała po tej okrągłej gąbce na nogi pasażera. Po ponownym prawidłowym zamocowaniu ani jedna kropelka nie kapnęła. Moim zdaniem to drgania z czasem obsunęły ten element i spowodowały jego zsunięcie. Czas naprawy 30 min wkład finansowy 0 a jaka satysfakcja :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kolego u mnie ten 'lejek' jest w całości razem z dolną częścią skrzynki z tym wiatrakiem z prawej strony. Nawet po odczepieniu wszystkich blaszek część ta nawet nie drgnie. Już brak mi sił na ta klimę :/