Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Głośne pukanie z przodu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow, mam problem z pukaniem( odglos metaliczny, calkiem glosny) w prawej czesci samochodu, slychac charakterystyczne "puk puk". Zaczelo sie szukanie przyczyn, auto sprawdzone na stacji diagnostycznej, efekt wymieniony wahacz gorny przedni z lewej strony, koncowki drazkow, przeguby zewnetrzne. Ustawiona zbieznosc, jeszcze raz szarpaki i cisza. Jazda probna i nadal puka przy szarpnieciu jak ostro biegi zmieniam lub przy skrecie w prawo tez przy zmianie biegu. Jeszcze raz sprawdzanie, poduszek silnika, skrzyni, lapy silnika, amortyzatory i nic wszystko sztywne i cale. Juz mam dosc tego nic nie przychodzi juz mechanikowi do glowy. Mam ochote cale auto rozebrac.Przeszukalem cale forum, ale to co moglo powodowac takie stuki juz sprawdzilem. Niech ktos pomoze. ;( Mam nadzieje, ze watek umiescilem w dobrej dziedzinie, mysle, ze w zawieszeniu trzeba szukac przyczyn chociaz moge sie myli, wiec prosze o porade.

Opublikowano

Może od czapy, ale sprawdź mocowanie akumulatora ...

Różne rzeczy się dzieją więc nie zaszkodzi.

Opublikowano
  • Autor

kazda opcje bede sprawdzal, nic innego mi nie zostalo jak tylko probowac :wallbash:

Opublikowano

Przyjrzyj się poduszkom pod skrzynią, silnikiem. Sprawdź też czy wydech Ci się nie obluzował.

Opublikowano
  • Autor

poduszki sprawdzone, wydech tez siedzi sztywno

Opublikowano

A tył ??? może to coś w tylnym zawieszeniu ...

Opublikowano

Jeszcze tak sobie myślę, sworznie na wahaczach - jeżeli nie wymieniałeś.

Łożysko koła, wszelkie osłony metalowe i nie. Może masz coś z oponą, wybuliło, po ząbkowało, albo coś weszło w bieżnik.

Łączniki stabilizatorów masz wymienione? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

lacznikow stabilizatora nie wymienialem, sprawdze to, boje sie, ze moze tez to byc przegub wewnetrzny

Opublikowano

A może klocek się tłucze bo masz jarzma rozbite?

One się właśnie tak tłuką (odgłos metaliczny, całkiem głośny, puk,puk)

Aby to sprawdzić trzeba podnieść samochód di spróbować przesunąć klocek w jarzmie góra-dół.

Opublikowano
  • Autor

mozna jakos sprawdzic czy to jest wina przeguba wewnetrznego bez jego wymiany, zeby uniknac niepotrzebnych kosztow? [br]Dopisany: 12 Sierpień 2009, 15:31_________________________________________________

A może klocek się tłucze bo masz jarzma rozbite?

One się właśnie tak tłuką (odgłos metaliczny, całkiem głośny, puk,puk)

Aby to sprawdzić trzeba podnieść samochód di spróbować przesunąć klocek w jarzmie góra-dół.

klocki siedza bez luzu, to nie one stukaja :mysli:

Opublikowano

u mnie jest to samo, jedyne co zostało to przegub wewnętrzny...

może dam radę go wymienić w tym miesiącu :)

Opublikowano
  • Autor

wiesz pucek2509 tez mysle, ze to moze byc to tylko boje sie, ze go wymienie i nadal bedzie pukac, w ten sposob wymienilem przegub zewnetrzny i to zaczyna bolec moja kieszen :wallbash: chociaz mam straszna ochote zaryzykowac :disgust: slyszalem od jednego mechanika, ze przegub wew. nie moze pukac, juz nie wiem kogo sluchac :co: [br]Dopisany: 13 Sierpień 2009, 19:45_________________________________________________

zaryzykowalem, kupilem przegub wew. dzisiaj i czekam teraz na czas wolny mojego mechanika, jak tylko bede mial zrobione podziele sie wrazeniami

Opublikowano

Hm... lepiej było najpierw dać mechanikowi do obejrzenia czy osłona cała i co po jej zdjęciu, a potem kupić, jak by wyszło, że jednak to przegub.

Opublikowano

Sprawdź akumulator, u mnie pukało przy ruszaniu i przy skrętach, był to właśnie głośne puknięcie podobnie jak u ciebie, okazało się że akumulator ma trochę luzu, oprócz tego mam coś jeszcze nie tak z mocowaniem prawego amora, w następy piątek będzie robione więc podzielę się uwagami co było nie tak.

Opublikowano
  • Autor

jednak to nie przegub wew. ;( zaczyna to mi sie juz coraz mniej podobac :ranting1: teraz chyba juz pozostalo mi tylko czekac, az cos sie urwie bo wszystko co moglo pukac sprawdzone, cyba, ze to w skrzyni przy zmianie biegu slychac pukanie

Opublikowano

U mnie stukanie przenosiło się na kierownice i okazało się że uszkodzona miałem maglownice. Oby u Ciebie nie była to ta przyczyna bo niemałą kase zapłaciłem za naprawe.

Znam także przypadek jak mechanikowi spadł klucz i zapomniał go wydostac z komory silnika i wszytskie serwisy zachodzily w głowe co puka i puka, aż wreszcie przypadkiem ktoś go zauważył.

Opublikowano
  • Autor

kolego adam_kkk oprocz stukania miales jakies jeszcze inne objawy, jakies drganie czy cos podobnego?

Opublikowano

kolego adam_kkk oprocz stukania miales jakies jeszcze inne objawy, jakies drganie czy cos podobnego?

W zasadzie nie. Tylko pukanie które przenosiło się na kierownice.

Auto prowadziło się cały czas bardzo dobrze przy każdej prędkości i na każdej nawierzchni, nie było luzów w układzie kierowniczym, tylko te "puki".

Opublikowano

A jak doszedłeś, że to maglownica ??