Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Sprężyny EIBACH Pro-Kit czy komplet FK High Tec ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

b6 możesz przerobić w zerkopolu na b8 lub ogolnie wzmocnić b6

do ciężkich aut b6+eibach pro kit nie nadaje sie i długo nie posłuży

Niestety muszę się z tym zgodzić, pomimo, iż sprzedawca zapewniał, że Bilstein B6 Sport jest optymalnie dobrany przez producenta do A4 B7 3.0tdi z quattro i springami 1BE.

Mam przelatane na nowych bilach B6 dokładnie 33.700 km i czuję bardzo wyraźną różnicę w stosunku do nowych. Już po 28kkm wykazywały tylko 48-49% skuteczności. Jest to amor za delikatny na nasze drogi do tak ciężkiego auta jak A4 3.0tdi z Q w połączeniu z zawieszeniem 1BE/1BV. No chyba, że Zerkopol potrafi tak ustawić jego charakterystykę i dobrać/ustawić odpowiednie utwardzenie, że ich żywotność się wydłuży. Puki co moja konkluzja jest taka, że na ori amorach montowanych przez fabrykę czyli czerwonych Monroe Reflex wybieranie nierówności było zdecydowanie lepsze i dłużej były w dobrej kondycji. Na nowych bilach było very well czyli komfortowo i stabilnie ale niestety za szybko się skończyło. Wynik jest taki, że po tym samym dystansie na nowych stabilizatorach od RS4 mam tuleje gumowe i łączniki do wymiany :wallbash:

Na amorkach przelatam jeszcze zimę a na wiosnę chyba wsadzę cały Eibach Pro System bo widzę, że ceny poszły w dół + wszystkie nowe wahacze, bo też już mają swoje nalatane. A jak nie to do sprężyn 1BE zapodam Monroe Reflex.

Pytanie do fotografa :hi: jak Ci się sprawuje ten Eibach ? nie jest za twardo ?

Opublikowano
  • Autor

Ja ze swojego zestawu Eibach'a jestem bardzo zadowolony :) Autko ładnie siadło szczególnie przód :kox: Latem nie mam absolutnie żadnych problemów z jazdą. Zimą raz czy dwa nazbierałem cała pokrywę śniegu :polew:

Jeśli chodzi o twardość to muszę przyznać ze nie ma "biedy". Mimo 18-stki pozostaje trochę komfortu. Do pracy tego zawieszenia nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. No może jedynie trochę za mocno buja (do przodu - do tyłu) przy załadowanym aucie ( 5 osóB) i coś w bagażniku. Mimo to auto super trzyma się drogi. Teraz, jeśli nie sprzedam auta to zapoluje na stabilizatory RS4.

PS. miałem kilka dni sprężyny i amortyzatory 1BV (tylko nie wiem czy od odpowiedniej wersji silnikowej) to były cholernie twarde i całkowity brak komfortu. Eibach jest dużo przyjemniejszym zestawem niż 1BV i mogę go polecić wszystkim którzy chcą mieć przyjemność z jazdy i plomby w zębach na miejscu :)

Po prawie roku jazdy i zrobieniu 18 tyś km... sprawność amortyzatorów wynosiła 77-79% więc myślę ze to dobry wynik

pozdrawiam

Ps2. hehehe a ile teraz Eibach Pro System -30mm kosztuje?? tak z ciekawości :evil:

Opublikowano

Thx's za wyczerpującą relację z użytkowania.

Teraz za ok 2,2 tys. zł można dostać bez problemów. Z rabatem jeszcze taniej.

Tylko martwi mnie, że jest jeden wspólny system dla 2.5 tdi Q i 3.0 tdi Q a wiadomo, że różnica w wadze jest spora.

Do wiosny mam jeszcze czas, muszę rozważyć za i przeciw. Tak czy siak wezmę albo tego eibacha albo do sprężyn 1BE dokupię monroe reflex. Całe szczęście, że Bilstein jest w pełni regenerowalny więc w razie W będzie na zapas.

Opublikowano

mystic - a dlaczego nie popatrzysz na coś z KONI ?? Robią naprawdę świetne zestawy :good: Ja zmieniłem 1BE na KONI Sport + H&R i jest o niebo lepiej (pomimo tego, że zmieniałem na używki). Teraz kupiłbym cały zestaw KONI, albo KONI SFD - dopasowujące się twardością do jazdy :wink4:

Opublikowano

Wiesz co, myślałem o Koni, ale cenowo raczej się nie wbiję. Szukam rozwiązania do 2kzł nie więcej.

Nie chcę ładować większej kasy w zawias w tym bardziej, że jak bilsteiny wrócą z Zerkopolu po regeneracji i ustawieniu charakterystyki pod 1BE to będzie to 2-gi zawias na zapasie i jak się coś znowu wysypie to auto nie będzie musiało stać na kołkach przez miesiąc.

Edit. z tego co widzę to do B6/B7 avant quattro nie ma SFD.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A nie wiecie przypadkiem co będzie się lepiej sprawdzało EIBACH System Pro (amorki + sprężyny) z zestawem stabilizatorów tej samej firmy (nazwa to chyba Anti-Roll Kit), czy może lepiej wpakować stabilizatory z RS4?

Z tego co wiem w 3.0TDI z przodu już jest taki stabilizator jak w RS4, więc wystarczyłoby zapakować nowy tylko do tyłu.

Opublikowano

stabilizatory powinny być podobne co do parametrów, porównaj ceny i wybierz lepszą opcję cenową

Opublikowano

Od RSa są spoko i na tyle sztywne, że gumy szybciej siadają niż sam stabilizator się podda pod obciążeniem. Właśnie dzisiaj wymieniałem tuleje gumowe u siebie po lekko ponad 30kkm. Po co masz ładować w eibacha kasę jak masz porządny przedni rsowy stabilizator w aucie. Gumy do nich są powszechnie dostępne i tanie. Dokup tylko tył wymień z przodu łączniki i gumy i będziesz zadowolony.

Opublikowano

No i takiej odpowiedzi potrzebowałem.:) Dzięki.

A co jest potrzebne, poza samym stabilizatorem, żeby z tyłu zamontować RSowy?

Opublikowano

Poszukaj jest temat o tym, wstawiałem w nim całą specyfikację wraz z numerami asowskimi. Sam pręt stabilizatora z N na końcu (sorki z N to przedni ) kup w aso, a łączniki przód + tył, tuleje, opaski u dzika z forum, ma ori lemfordery w ofercie :good: kupuję u niego wszystkie części i głowę swoją daję, że ma ori części.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widziałem zdjęcia autka kristof2009 który włozył same springi eibach -30 i autko fotograf87 który włozył zestaw pro system eibacha -30 i autka siedzą róznie tzn na samych springach mniej siadło a na zestawie wiecej czemu tak? Chciałem u siebie same springi włozyc jednak przy 18 gdy tak mało siądzie to chyba bedzie nadal srednio wyglądac?

Opublikowano

Sprężyny się -układaja- po jakimś czasie, w sedanie ładniej to wygląda - bardziej równo - odpowiedziałem na PW :) przy różnych wzorach felg i różnych oponach inaczej to wygląda, raz niby wyżej raz niby niżej, najlepsze rozwiązanie to gwint, można szaleć z ustawieniami wysokości

Opublikowano

Czy zakładał ktoś może Eibach pro kit -30 mm do seryjnych amortyzatorów 1BA sedan ?? Da rade na tym normalnie pojezdzić ? Nie bedzie bujać ? Równo siądzie ? :rolleyes:

Amortyzatory mam w praktycznie idealny stanie cos koło 84 %.

Opublikowano

Kristof2009 i słabo to siadło sam chciałem u siebie w avancie dac -30 eibach ale teraz sam nie wiem i teraz mysle nad -35 H&R jest kilka stron wcześniej wiec poczytaj.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zakładał ktoś zestaw caly komplet Eibach do A4 B6 1,9tDi

Pro-System obniżenie -30mm(przód)/-30mm(tył)

lub

Sport-System obniżenie 45-50mm(przód)/-35-40mm(tył)

Opublikowano

Autor tego wątku założył u siebie w B7, zawieszeniowo to to samo co B6

Opublikowano

Czy zakładał ktoś może Eibach pro kit -30 mm do seryjnych amortyzatorów 1BA sedan ?? Da rade na tym normalnie pojezdzić ? Nie bedzie bujać ? Równo siądzie ? :rolleyes:

Amortyzatory mam w praktycznie idealny stanie cos koło 84 %.

Ja jutro odbieram auto od mechanika, zakładam eibachy -30 do seryjnych amorków (1BA), to mogę się podzielić wrażeniami.

PS, teraz dopiero zauważyłem, ze odgrzałem trochę kotleta...

może mikołaj założyłeś już te sprężyny?

Opublikowano

tolek85 daj znać jak wyszło i najlepiej foto.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem już po wymianie. Auto na razie siadło idealnie równo o 2 cm.

Myślę, ze jeszcze na pewno usiądzie. Fotki będą całkiem niebawem. Ja mierzyłem od środka felgi do nadkola.

Jeżeli chodzi o walory jezdne, to zrobiłem tylko z 15 km na razie :D Ale jest i komfort i ciut niżej, o to mi chodziło. Idealny kompromis co do obniżenia i zachowania komfortu :good:

[br]Dopisany: 05 Kwiecień 2011, 17:03_________________________________________________Małe porównanie zawieszenia

Ori 1BV vs amortyzator 1BA+EIBACH -30

Seves vs tolek

c4549c011eb5e790med.jpg

9de88c237873a040med.jpg

Jeszcze nie mierzyłem o ile usiadł mój po zmianie samych sprężyn, ale porównując do ori 1BV to wydaje nam się, że jest nieco niżej. Zrobię jeszcze parę km i zmierzę, o ile mój usiadł na samych sprężynach.

Póki co, zrobiłem okł 500 km i jestem mega zadowolony, jak wspomniałem wcześniej, kompromis co do własności jezdnych z zachowaniem komfortu. Dla mnie idealnie.

Jeszcze tylko wymiana stabilizatorów i będzie cacy :wink4:

[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2011, 11:32_________________________________________________Po dwutygodniowej jeździe, oraz przejechaniu okł 750 km zmierzyłem w końcu o ile mi usiadło autko.

Przód:

- seria: 38,5;

- eibach: 35,5.

Przód idealnie usiadł o deklarowane 30 mm!.

Tył:

- seria: 37;

- eibach: 33,5

Tył delikatnie niżej, usiadł o 35 mm.

Tył może być ciut niżej, bo mam pełnowymiarowe koło zapasowe, oraz zawsze jakieś graty SA tam wożone.

Dodam, że mierzyłem od środka felgi to nadkola.

Parę fotek:

b8ead8b31687bc67m.jpg

8eb9c9364e998099m.jpg