Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pablo, jeśli chodzi o kodowanie navi, to tutaj też można dodawać wartości, jak w centralnym zamku?

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

panowie a co ten napis znaczy?

jest zaraz po wlaczeniu zaplonu jak silnik jeszcze nie uruchomiony,puzniej gasnie.

20110624042.jpg

Opublikowano

te km Ci maleja? to oznacza ilosc km do przegladu

Opublikowano

zrobilem z tym jakies 25-30 km i nic nie maleje

Opublikowano

dariodario

ENTRETIEN - konserwacja; utrzymanie; obsługa techniczna

DANS - za

przegląd (serwis) za 300KM

:szukaj: kasowanie inspekcji

Opublikowano

pablo, jeśli chodzi o kodowanie navi, to tutaj też można dodawać wartości, jak w centralnym zamku?

nie jestem pewien czy w navi można

podaję Ci linka do kodowania sterowników w audi także zerknij tam jest, że można aktywować jakieś funkcje w navi

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=6358.0

ale w twoim wypadku chodzi pewnie o zakodowanie licznika aby wyświetlał informacje z navi (sprawdz to kodowanie co podałem w liczniku)

Opublikowano

dariodario i zmień język na angielski - będzie Ci łatwiej zrozumieć komunikaty na FIS. :wink4:

Opublikowano

nie jestem pewien czy w navi można

podaję Ci linka do kodowania sterowników w audi także zerknij tam jest, że można aktywować jakieś funkcje w navi

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=6358.0

ale w twoim wypadku chodzi pewnie o zakodowanie licznika aby wyświetlał informacje z navi (sprawdz to kodowanie co podałem w liczniku)

Najpierw to musze wogóle CANA pociągnąć z licznika do navi. Albo nie umiem szukać, albo gdzieś się zapodziała rozpiska pinów z wtyczek od fisa, manetki też, nie mogę jakoś tego znaleźć. Kodowanie mam, ale info z navi i tak nie będzie wyświetlać, bo nie mam tunera TMC, jedynie RDS i info ze zmieniarki moze wypluc.

Opublikowano

dariodario i zmień język na angielski - będzie Ci łatwiej zrozumieć komunikaty na FIS. :wink4:

dzieki.

jutro walcze dalej.

jedno pytanko.

manetki mi dzialaja troche nie tak jak powinny.

tzn ze reset nie dziala i do dolu nie dziala.

polaczylem je do 17,18 19,(szara) czy w a6 moze jest inaczej?

ale chyba jeszcze miernikiem musze pozprawdzac :mysli:

Opublikowano

Ja w tym wątku znalazłem dwa różne opisy pinów manetki i podpiąłem na miernik. A piny licznika dobrze podałeś (ja też mam A6), mianowicie

17 FIS - góra

18 FIS - dół

19 FIS - reset

Opublikowano

Ja w tym wątku znalazłem dwa różne opisy pinów manetki i podpiąłem na miernik. A piny licznika dobrze podałeś (ja też mam A6), mianowicie

17 FIS - góra

18 FIS - dół

19 FIS - reset

Z pinami w licznikach chyba sie zgadza. Ale jesli chodzi o rozpiske pinow w mantce to mi sie nie zgadzalo z tym co bylo na forum. Musialem przekladac kabelki zeby dzialalo tak jak powinno. Chociaz teraz to juz wogole nie wiem jaak jest dokladnie ale wiem ze dziala :> Jak ktos chce to pozniej moge sprawdzic ktory pin z manetki do ktorego pinu w liczniku. Wtyczka FIS 32 pin. Manetka fis poliftowa. Bo to chyba tez ma znaczenie (ale nie jestem pewien do konca).

Opublikowano

I co sprawdzałeś? Ja mam tą szarą do podpięcia i miło by było mieć rozpiskę czarno na białym PEWNĄ... Wogóle z szarej wtyczki mi wychodzi na oko z 20 kabli, wszystkie muszę gdzieś podpinać? Czy tylko te do manetki i chyba CAN też z tej szarej idzie do mnie do navi, ale co z resztą? Zaślepić?

Opublikowano

I co sprawdzałeś? Ja mam tą szarą do podpięcia i miło by było mieć rozpiskę czarno na białym PEWNĄ... Wogóle z szarej wtyczki mi wychodzi na oko z 20 kabli, wszystkie muszę gdzieś podpinać? Czy tylko te do manetki i chyba CAN też z tej szarej idzie do mnie do navi, ale co z resztą? Zaślepić?

Niestety nie sprawdzilem. Ale jutro z rana przejde sie i sprawdze. Licznik mam caly czas odkrecony bo ciagle cos tam grzebie wiec szybko pojdzie. A piny z fisa poki co to tylko manetka i can pod navi jak sie nie myle. Piny na can to 5 i 6 jak dobrze pamietam. Wszystkich kabli pewnie nie bedziesz podpinac. Ja ze swojej wtyczki tez kilka wurzucilem. Te kable bardzo latwo sie wyjmuja z tej wtyczki i mozna pozniej ich uzyc w innych pinach.

Tak wiec do jutra. Z rana na pewno napisze ktory pin z manetki z pinem fisa.[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2011, 00:37_________________________________________________Wlasnie sprawdzilem. Wyglada to tak:

Manetka FIS

1 17

2 18

3 masa

4 19

Czyli by wychodzilo ze pin 4 z manetki to reset. Oczywiscie manetka poliftowa. Bo przed liftem to byla inna wtyczka w manetce wiec moze i inne podlaczenie.

Kostka Fis 32 pin.

Opublikowano

Zgadza się. Potwierdza to rozpiska kolegi szogun0 :

connector for multifunction display, 32-pin, grey

1 -Switch menu guide (menu)

2 -Switch menu guide (out A)

3 -Switch menu guide (out B)

4 -Switch menu guide (Enter)

5 -CAN high speed Display (high +)

6 -CAN high speed Display (low -)

7 -CAN high speed Display (screen)

8 -Door contact, passenger side

9 -Door contact, rear right

10 -Door contact, rear left

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

14 -Brake light

15 -Washer fluid level

16 -Tail lights/dipped beams

17 -On-board computer, left

18 -On-board computer, right

19 -On-board computer reset

20 -not used

21 -not used

22 -not used

23 -Key branch 1 Navigation system

24 -Key branch 2 Navigation system

25 -Key branch Telematics

26 -not used

27 -not used

28 -not used

29 -not used

30 -not used

31 -not used

32 -not used

Opublikowano

Zgadza się. Potwierdza to rozpiska kolegi szogun0 :

connector for multifunction display, 32-pin, grey

1 -Switch menu guide (menu)

2 -Switch menu guide (out A)

3 -Switch menu guide (out B)

4 -Switch menu guide (Enter)

5 -CAN high speed Display (high +)

6 -CAN high speed Display (low -)

7 -CAN high speed Display (screen)

8 -Door contact, passenger side

9 -Door contact, rear right

10 -Door contact, rear left

11 -Enable

12 -Clock

13 -Data

14 -Brake light

15 -Washer fluid level

16 -Tail lights/dipped beams

17 -On-board computer, left

18 -On-board computer, right

19 -On-board computer reset

20 -not used

21 -not used

22 -not used

23 -Key branch 1 Navigation system

24 -Key branch 2 Navigation system

25 -Key branch Telematics

26 -not used

27 -not used

28 -not used

29 -not used

30 -not used

31 -not used

32 -not used

Piny z licznika sie zgadzaja. Juz nawet radio podlaczylem i wszystko sie wyswietla. Ale chodzilo rowniez o piny z manetki. Bo po podlaczeeniu tego co bylo tutaj to mi sie nie zgadzalo. Pozniej musialem przekladac kabelki w manetce.

Opublikowano

Po podłączeniu radia nic nie zmienia się chyba w kodowaniu, od razu wyświetla? A CAN puściłeś do radia?

Opublikowano

Po podłączeniu radia nic nie zmienia się chyba w kodowaniu, od razu wyświetla? A CAN puściłeś do radia?

Ja ma symphony I wiec to nie jest po CAN. Trzy kabelki od fisa (data, enable, clock) puszczamy do radia. W radiu to juz chyba wiadomo jakie piny bo zawsze powinna byc naklejka. Kodowanie? Kanal chyba 62 watosc 0. I wszystko dziala bez problemow.

A teraz pytanie co do tego radia. Naklejka na radiu z pinami jest. I tam sa dwa piny. CanH i CanL. Ktos wie do czego ich uzywamy?[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2011, 15:04_________________________________________________Aha... W radiu oczywiscie tez trzeba kodowanie ustawic ze jest onboard computer. Czy cos takkiego.

Opublikowano

Ja mam RNS-D i tam jest tylko CLOCK, ale enable i data nie widzę...

Opublikowano

Ja mam RNS-D i tam jest tylko CLOCK, ale enable i data nie widzę...

Trzeba bylo od razu mowic jakie radio. A CanL i CanH masz? Bo te radio przez to sie laczy. Czyli pin 5 i 6 z szarej kostki do radia. I wtedy trzeba kodowac zegary. Na kanale 62 wartosc 21 (lub 5). Poprawcie mnie jak sie myle :)

Opublikowano

O kurrwa. Czyli nie po clock enable data, tylko po CANie przesyła info do FISu?