Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany moze ktoś nagrac w akcji te słynne ringi?

w sensie o poswiatę pytam :decayed:

pzdr.

assist

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

kaju sprawdzałem te kodowanie podświetlenia i w liczniku z a4 kanał 19 nie jest dostępny

Opublikowano
kaju sprawdzałem te kodowanie podświetlenia i w liczniku z a4 kanał 19 nie jest dostępny

Rozumiem, że masz zegary full lift? No to piz*a, to tylko dla posiadaczy a6 po lifcie :decayed: może dzisiaj jeszcze przed wyjazdem nagram po ciemku te obroty, nawet od zera do końca podkręce, a potem zrobię redukcję z 6 na 3 :decayed::decayed::decayed: co do wrzucania wsadu - u mnie to poszło na chińskim zwykłym kablu i na ori comanderze od Arka - nie jest to jednak reguła, można up***dolić licznik, a potem już tak kolorowo nie jest. W przedlifcie pół biedy, bo immo masz poza licznikiem i możesz autem ganiać, ale jak ujebiesz w lifcie, to jesteś bez auta, no chyba, że stary licznik wrzucisz 1/2FIS do momentu reanimacji eepromu, a to też trochę umiejętności i sprzętu potrzeba, laikom nie polecam się za to zabierać.

Opublikowano

Kaju ty wcześniej miałeś siebie 1/2 fis

Jeśli tak to reza się coś juz w tych niebieskiej i zielonej co są czy zostają bez zmian?

I dokłada się tylko szara?

Opublikowano

Jeśli tak to reza się coś juz w tych niebieskiej i zielonej co są czy zostają bez zmian?

ta niebieska i zielona zostaje bez zmian tylko dokładasz i ingerujesz w szarej kostce:wink:
Opublikowano

ta niebieska i zielona zostaje bez zmian tylko dokładasz i ingerujesz w szarej kostce:wink:

Dokładnie tak, niebieską i zieloną po prostu wpinasz do full fisa, a ingerujesz tylko w szarą wtyczkę.

Opublikowano
Kaju 5000 post rabnales :decayed::banan:

ale racje Ci przyznam jak ktos chce sie bawic z wsadami to dwa liczniki obowiazkowo - jeden by jak cos nie poszlo to moc jezdzic drugi do zabawy :decayed:

dlatego ja mam wrazie czego stary licznik już bez wskazówek z wyłączonym immo...jakbym coś zpichcił w tymm "nowym" liczniku:decayed:
Opublikowano
Przekładka z licznika z analogowym zegarkiem bez cyferek (96) na cyfrowy zegarek, białe podświetlenie (00)

4. Pin 19 niebieska (terminal 58d) podłączyć go pod pin15 niebieska w końcu czy nie? (gdzieś było napisane coś o A6 i zew. potencjometrze)

pinu 19 rozumiem, że nie ruszam, skoro wszystkie 58 biorę z pinu 1 i 2 z żółtej?

6. Pin 18 i 19 (Terminal 31) - gdzie to podłączyć? Szyba napisał tylko na swoim schemacie "7/9/24". Mam rozumieć, że złączyć oba (lub wywalić jeden całkiem) i rozdzielić go na te 3 piny?

6. złącz wszystko razem robiąć tzw"punkt masowy", albo napisz do Kaju i on Ci powie jak to rozgryzł bo cos tez zmieniał.

Kaju, masz coś do dodania?

7. W wire - za co on odpowiada?

Ma ktoś jakieś informacje co to jest? Ta linia pojawiła się już po I lifcie (97-99). Na necie pogrzebałem trochę i jedynie wzmianki w tematach VW się pojawiły, że to coś związane z alternatorem, chociaż nie wiem czy tu to samo... how to wire this alternator?

---------- Post dopisany at 12:46 ---------- Poprzedni post napisany at 11:04 ----------

Jeszcze co do informacji o otwartych drzwiach na FIS...

Czy dobrze rozumiem:

W przedlifcie krańcówka ma jeden przewód, przed krańcówką dolutowujemy diodę prostowniczą (na ile amperów najlepiej?), szukamy przewodu w czarno-fioletowej kostce po stronie pasażera i z tamtąd dajemy na odpowiedni pin w liczniku

Po I i II lifcie krańcówka ma dwa przewody, diody nie są potrzebne i z tej samej kostki po stronie pasażera dajemy odpowiedni przewód na licznik.

Dobrze kombinuje, czy jestem w błędzie gdzieś?

Opublikowano

Terminale 31 łączysz ze sobą, a potem rozdzielasz na 3 w/w piny, czyli 7/9/24. Wire nie wiem czy czasami nie odpowiada właśnie za wskaźnik ładowania, tylko tak obstawiam. Z krańcówkami to są tylko na tylnych drzwiach w przedlifcie, a w polifcie masz już switche, a sygnał faktycznie jest w prawym słupku A bodajże, ale kolory kabli zabij mnie - nie pamiętam, masz tam sygnał z wszystkich trzech drzwi. Z pinem 19 nie pamiętam, muszę spojrzeć na rozpiski jak to zrobiłem, daj coś zjeść, ogarnąć kilka spraw i napiszę za parę minut co i jak.

Opublikowano

Spoko, nie spieszy się aż tak :wink:

Przedlift również ma wszystkie sygnały w tej kostce? Kolory spisałem sobie jakie mogą być (brązowo-biały, brązowo-żółty, czerwono-niebieski, a który z tych ustalę już miernikiem)

Opublikowano
Spoko, nie spieszy się aż tak :wink:

Przedlift również ma wszystkie sygnały w tej kostce? Kolory spisałem sobie jakie mogą być (brązowo-biały, brązowo-żółty, czerwono-niebieski, a który z tych ustalę już miernikiem)

Nie wiem, polift ma je na pewno, ale co do przedlifta, to nie wiem.

Opublikowano

W prawym słupku kable brązowo-białe (jest cztery, a potrzebne są trzy, jednego nie ruszamy) idą od krańcówek drzwi. Trzeba przecinać i podłączać do zegarów tylko te od strony kostki. Odcięte izolujemy i zostawiamy. Ogólnie to z dorezaniem wiązki i podłączeniem w słupku zeszło się 1,5 godziny ale oko cieszy:wink:

Opublikowano
W prawym słupku kable brązowo-białe (jest cztery, a potrzebne są trzy, jednego nie ruszamy) idą od krańcówek drzwi. Trzeba przecinać i podłączać do zegarów tylko te od strony kostki. Odcięte izolujemy i zostawiamy. Ogólnie to z dorezaniem wiązki i podłączeniem w słupku zeszło się 1,5 godziny ale oko cieszy:wink:

Niestety ten opis jest do liftów, ja potrzebuję wiedzieć do przedliftów ;)

Jak z tym pinem 19?

Opublikowano

Niestety ten opis jest do liftów, ja potrzebuję wiedzieć do przedliftów ;)

Jak z tym pinem 19?

Pin 19 niebieskiej wtyczki to terminal 58D - nie jest to regułą, ale terminale 58D i 58S skręciłem razem i dałem pod pin od lewej postojówki, żeby mieć podświetlenie - ale spróbuj najpierw według rozpiski to podłączyć, a z kolei 19 pin wtyczki żółtej, no to łączysz go z pinem 18 tej samej wtyczki a potem rozdzielasz na piny 7, 9 i 24 wtyczki niebieskiej 32 pinowej.

Opublikowano

Dzięki :wink:

Co do krańcówek to wygrzebałem schematy elektryczne A4 i już wiem jak podłączyć przedlifta...chyba :decayed:

BTW. z ciekawostek sprawdzałem sobie piny licznika gdzie idą, porównywałem schematy z lifta i przedlifta (i robię to nadal) i tak np.:

- pisaliście, że z pinem 4 żółtej kostki (A/C compressor) nic nie robić, wg. schematów podłączamy pod pin 12 (Air conditioner shutoff) niebieskiej, nowej kostki (przewód niebiesko - fioletowy);

- pin 19 z żółtej idzie do "engine coolant temperature sensor (ECT)" pin 4, czyli to ten jeden z terminali 31 (jak sądzę sensor earth - masa czujnika). Porównując ze schematem z polifta wyszło mi, że powinno się podłączyć pod pin7 i 9 niebieskiej, a ten drugi terminal 31 z pin 18 (load earth - masa obciążająca (budy))idzie na pin 24 niebieskiej;

Opublikowano
Dzięki :wink:

Co do krańcówek to wygrzebałem schematy elektryczne A4 i już wiem jak podłączyć przedlifta...chyba :decayed:

BTW. z ciekawostek sprawdzałem sobie piny licznika gdzie idą, porównywałem schematy z lifta i przedlifta (i robię to nadal) i tak np.:

- pisaliście, że z pinem 4 żółtej kostki (A/C compressor) nic nie robić, wg. schematów podłączamy pod pin 12 (Air conditioner shutoff) niebieskiej, nowej kostki (przewód niebiesko - fioletowy);

- pin 19 z żółtej idzie do "engine coolant temperature sensor (ECT)" pin 4, czyli to ten jeden z terminali 31 (jak sądzę sensor earth - masa czujnika). Porównując ze schematem z polifta wyszło mi, że powinno się podłączyć pod pin7 i 9 niebieskiej, a ten drugi terminal 31 z pin 18 (load earth - masa obciążająca (budy))idzie na pin 24 niebieskiej;

A kto napisał, że 4 pin żółtej kości nigdzie nie podłączać? Bo na pewno nie ja, a jeśli ktoś pisał, że tak się robi i mi to umknęło, no to nic na to nie poradzę :wink:

---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:15 ----------

BTW, dziewuchy, nagrałem filmik z naszym kochanym obrotomierzem :wink: dzisiaj może mi sięuda jeszcze go podrzucić, a jeśli nie, to jutro jak zajadę do GB.

Opublikowano

Witam pany założyłem czujnik oleju i wpiołem do licznika i nic cisza wskazówka aniu ruszy i co panowie jakaś propozycja?? czujnik wkręciłem w podstawe filtra kabelek miałem w komorze silnika i wpiołem może mam co wpiąć w pusce ecu?

Opublikowano
Witam pany założyłem czujnik oleju i wpiołem do licznika i nic cisza wskazówka aniu ruszy i co panowie jakaś propozycja?? czujnik wkręciłem w podstawe filtra kabelek miałem w komorze silnika i wpiołem może mam co wpiąć w pusce ecu?

Rozgrzej silnik tak, by temperatura oleju wzrosła :wink: tak assist, wracam do GB, ciężko w h*j znowu rodzine zostawić, ale prawdopodobnie ostatni raz sam wyjeżdżam, jak przyjadę na wielkanoc, to już będziemy wszyscy tam jechać. Poza tym ile można na d*pie siedzieć, trzeba coś zarobić, żeby było teraz co w dzieciaki pompować, a na starość w wnuki... :hi:

Opublikowano

KAJU wiem jak to jest tam 3m sie tam I wish you good luck ziomus ......

Opublikowano

pany pytanie jak przekrecam kluczyk to w liczniku skazówki tak się czepią i tak samo jak wyciągam kluczyki ze stacyjki co to? jeszcze pytanie jak docisne wyświetlacz to wyświetal wyrażnie a jak nie przyciskam to prawde mówiąc gówna widać (kur.. co tanie to drogie:facepalm:)