Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z czego ha :decayed:

Zaraz wam to znajdę i będzie wam lyso :naughty:

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Szuukeeeej, a znaaajjdzieeesz :decayed:

Opublikowano

Juz wiem gdzie to widziałem tak jak mówiłeś kanał 99 nawigacji nie w liczniku :facepalm:

Ale po co to się ustawia ?

Opublikowano
Juz wiem gdzie to widziałem tak jak mówiłeś kanał 99 nawigacji nie w liczniku :facepalm:

Ale po co to się ustawia ?

:polew::polew: dla poprawnej pozycji na navi. Jak będziesz miał inaczej zakodowane, to na navi będziesz przed zjazdem, a w rzeczywistości sto metrów go przejebałeś już, albo na odwrót. Pomaga określić dokładną pozycję padliny :hi:

---------- Post dopisany at 21:21 ---------- Poprzedni post napisany at 21:20 ----------

Toś kuźwa znalazł :nabijasie:

Opublikowano

Jak wertowalem kodowanie sterowników w dziale diagnostyka to tam to widziałem i nie skapnalem ze to od navi

Opublikowano

mówiłem Ci nie ćpej beze mnie :decayed:

Opublikowano

No i h*j :decayed:

Skończyłem właśnie służbę i chyba mnie ten upal przygrzal za mocno :decayed:

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:23 ----------

Jedyne co w życiu cpalem to w podstawowce wciagalismy pokruszony pluszszszszsz bo elegancko później się w nosie pienilo :decayed:

Opublikowano
No i h*j :decayed:

Skończyłem właśnie służbę i chyba mnie ten upal przygrzal za mocno :decayed:

---------- Post dopisany at 23:25 ---------- Poprzedni post napisany at 23:23 ----------

Jedyne co w życiu cpalem to w podstawowce wciagalismy pokruszony pluszszszszsz bo elegancko później się w nosie pienilo :decayed:

Doooopsz... Słucham dalej

tumblr_ljh0puClWT1qfkt17.gif

---------- Post dopisany at 21:44 ---------- Poprzedni post napisany at 21:43 ----------

:decayed:

Opublikowano

Ale ze mi nie wierzysz czy ostro sir napietalasz ze mnie :decayed:

Bo nie opowiem Ci o kelerisie w ostatniej ławce na religii:kox:

Opublikowano

Nawiń! :decayed:

Opublikowano

Nie bo jeszcze czerwony pasek mi cofna , co gorsza ślubu mi nie dadzą a co za tym idzie nie poznam co to seks bo ja dopiero po ślubie mam zamiar

Opublikowano

Pany, zdjęcia obrabiam i wrzucam co mnie dziś wyszło.

Powinienem chyba napisać do wydawcy książki i Pana mgr inż., który ją tłumaczył, że błąd mają w schematach :decayed:

Opublikowano

Oni mogą juz nie żyć :decayed:

Opublikowano
Nie bo jeszcze czerwony pasek mi cofna , co gorsza ślubu mi nie dadzą a co za tym idzie nie poznam co to seks bo ja dopiero po ślubie mam zamiar

Jakbyś planował rozwód to daj znać, po znajomości się załatwi. Mam wtyki na Małopolskiej. :grin::grin::grin::grin::grin:

---------- Post dopisany at 00:07 ---------- Poprzedni post napisany at 00:05 ----------

Oni mogą juz nie żyć :decayed:

Co mnie to obchodzi. Mają mi to natychmiast poprawić i wrzucić dodatek dla reflektorów z osobnymi żarówkami.

---------- Post dopisany at 00:09 ---------- Poprzedni post napisany at 00:07 ----------

Postuluję o zmiany i poprawki.

Jako młody, zapaleniec, rezacz czwartego stopnia wnioskuję o to!

Opublikowano

Ślub będę brać w Choszcznie bo już rzygam tym Szczecinem mam nadzieje się przenieść zaraz po wakacjach do siebie

Opublikowano

:bag:

Opublikowano

Widzę, że się temat strasznie w stronach rozleciał, więc chyba jak będę miał czas to napiszę jakiegoś tutoriala jak wymienić 1/2FIS na FullFIS w ostatnim lifcie.

A ten post napisałem tylko aby dobić do 400 strony i dodać przyszłym rezaczom nieco więcej lektury :decayed:

Opublikowano

Ktoś juz tu kiedyś tutka miał robić ale po co kończyć co się zaczelo:decayed:

Uderzyłem w stol niech teraz nożyce się odezwa :grin:

Opublikowano
:guma:
Opublikowano

Spoko.

Zrobię tutka, nawalę mega dużo tekstu oraz zdjęcia w pełnej rozdzielczości aby plik ważył jak najwięcej, wyeksportuję do PDF, wrzucę na chomika i będziecie mi nabijać transfer :D

---------- Post dopisany at 00:55 ---------- Poprzedni post napisany at 00:52 ----------

Strona lewa światła mijania została już zrobiona, jak obiecałem czas było zrobić stronę prawą.

9347448130_be4213f74d_n.jpg

Bierzemy schemat, patrzymy a tam każą szukać żółtej 6-stykowej kostki. Hmm, oczywiście takiej NIE MA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9344659761_71b49e1d46_n.jpg

Przelatujemy pozostałe kilkadziesiąt stron schematów i na żadnej z nich nie ma oznaczenia T6 - złącze 6-stykowe żółte, rozgałęźnik prawy słupek A !!!

Jako, że po lewej stronie kostka była różowa, znamy kolory kabki oraz ile ich powinno być, więc bierzemy różową z prawego słupka :P

9344659649_45d28cf1c0_n.jpg

Idealnym narzędziem do wyciągania kostek i odblokowania ich z zatrzasków okazały się wyjmaki do radia. Oczywiście lepsze byłyby takie ścięte na prosto, ale szerokość jest idealna.

Jak już mamy różową kostkę, ale tą co siedzi w kratce to potwierdza się, że opisujący schematy zrobił naprawdę kawał dobrej roboty, ale z akurat przy tej jednej dał d*py albo kawa mu się skończyła.

9347447864_5f8fa1b408_n.jpg

Znowu mamy dwa żółto-białe przewody i trzeba uciąć ten jeden odpowiedni. Sprawdzając suwmiarką okazało się, że ten do silniczka regulacji ma jakieś 1,9mm średnicy a ten do reflektora 2,1, więc łatwo znaleźć odpowiedni :P Oczywiście potwierdzałem to miernikiem, który w tym upale postanowił wylać wyświetlacz :/ Trochę w cieniu i powrócił do życia.

9344659421_c5941d7a64_n.jpg

Mamy już polutowane przewody, więc wkładamy wtyk w kratkę.

9344659295_6606a56db3_n.jpg

Wszystko wkładamy na swoje miejsce, wpinamy kostki na swoje miejsca. Tutaj nie da się pomylić. Nawet jeśli kolory są te same to geometria kostki nie pozwoli na włożenie w złe miejsce.

9347447180_1cb8a87185_n.jpg

Reflektor prawy mamy gotowy.

Czas na STOPy.

9344658863_b354d786e5_n.jpg

Tutaj widać na schemacie, że ktoś planował pokazanie modułu J124, czyli sprawdzania żarówek, ale jest to oznaczone gwiazdką *, czyli w wersji z "Auto-check". Oczywiście nie mam, więc mój to z **, czyli bez Autocheck. Tutaj oznaczenia wtyków się zgadzają. Od lewego stopu z przewodem czerwono-białym odchodzi czarno-czerwony przewód i idzie do czarnej kostki, którą magicznie schowano zaraz nad subwooferem, można się do niej dobierać, ale nie trzeba bo wystarczy przy reflektorze uciać ten czarno-czerwony i się w niego wlutować co daje opcję *.

Wracamy do lewego słupka i szukamy niebieskiej kostki.

9344658687_cd594f2c6c_n.jpg

Wchodzi w nią przewód czerwono-czarny idący od F, czyli stopu i mostkiem rozdwaja się na dwa piny.

Z drugiej strony, czyli w kostce siedzącej w kratce ten mostek przechodzi w czerwono-biały i czerwono-czarny, czyli lewy i prawy stop.

Ucinamy oba i w kikuty wystające z kostki wlutować należy chyba 5 i 7, nie ważne który gdzie bo to i tak idzie z tego mosta, więc to nie ma znaczenia.

9347446584_b3ccae96c1_n.jpg

Udało mi się wyjąć piny, więc łatwiej było lutować. Pomocnym narzędziem do wyjmowania pinów jest jakieś bardzo cienkie narzędzie. Widoczna w tle po prawej pęseta okazała się idealna w wielu przypadkach, w innych pomogłem sobie dwoma spinaczami, ale jak żadne z nich nie dawało rady to poddawałem się i nie wyciągałem pinów wcale.

9347446424_994db89130_n.jpg

9347446300_5e04a43042_n.jpg

W te piny wlutować należy kable zasilania dla obu stopów i dla stopu dodatkowego, a w przewody, które pozostały, czyli wcześniej idące w te piny lutujemy w odpowiednie piny idące do przekaźnika, będące zasilaniem dla lewego i prawego stopu.

9344657997_c8b45728c8_n.jpg

Tak naprawdę to obojętne czy trzymamy się zasady "PRAWY, LEWY" bo kontrolka i tak pokaże tylko dwie opcje: "Niedziała żarówka STOP - któraś" oraz "Niedziała żarówka mijania lub pozycyjna - też któraś". Fakt, że sam komunikat już daje dużo, więc dobre tyle.

WAŻNE jest aby trzymać się odpowiednich wyjść dla odpowiednich żarówek bo tutaj chodzi o moc odbiornika a nie jego stronę.

9347445980_f943ddc531_n.jpg

Jak już mamy pokonane lutowanie STOPów w przedniej części samochodu to został nam tylko jeden przewód, ten do STOPu dodatkowego.

Niestety trzeba mieć go około 2-3 metrów bo musi on iść do czarnej kostki albo wcześniej wspomnianego czerwono-czarnego przewodu idącego od kostki tylnego reflektora - lewego.

9344657703_27b5fea2e9_n.jpg

Łatwiej jednak dostać się do relektora niż do kostki, więc tam należy rezać.

9347445730_40e88d2667_n.jpg

Zostawiłem kawałek wychodzący z kostki, ale go izolujemy i zostawiamy.

Przewodem poprowadzonym od przekaźnika wlutować należy się w ten przewód odcięty od kostki.

Jak już wszystko mamy polutowane to nalęży ładnie wtyczki poukładać, powtykać wszystko jak było i porobić co jeszcze pozostało :P

9344657493_47e99eba27_n.jpg

Dla pełni szczęścia poukładałem przekaźniki obok siebie co dało większe pole manewru przewodami. Zwłaszcza, że ten 377 był na dole i przeszkadzał. Nawet wyciągając go nie było łatwo ponieważ przewody wychodziące z niego utrudniały przeciąganie przewodów od 387 za kratką.

Może i z rozpiski przekaźników wychodzi, że powinno być inaczej, ale co tam :P

9344657355_69c006ce03_n.jpg

Ostatnim etapem, o którym prawie zapomniałem i przypomniałem sobie zbierając zabawki po całym samochodzie, było podłączenie trzech przewodów do kostki mini iso wchodzącej do radia, czyli CLOCK, ENA i DATA.

9347445160_e226deecdf_n.jpg

9347445294_a0b92c5626_n.jpg

Takie przewody w radio wchodzą, ale pojęcia nie mam gdzie idą, więc wlutowałem się w nie nie przerywając ich ori biegu.

9347445084_ea3bc42118_n.jpg

Reszta jutro bo mnie zabrakło sił i chęci na sprawdzenie wszystkiego jak działa na liczniku.

Także czy wszystko działa będę w stanie powiedzieć dopiero jutro. Mam tylko OGROMNĄ nadzieję, że nic nie poknociłem i wszystko pokaże się jak powinno. Powrót do instalacji i szukanie wszystkie gdzie co i jak byłoby koszmarne.

Zostało:

- wyciągnąć mój licznik 1/2 FIS,

- przełożyć z niego blat prędkości w ten z pełnym FISem bo jest angol,

- wsadzić nowy licznik w samochód,

- podłączyć kostki,

- przekodować wszystkie parametry na takie jakie miałem,

- wyciągnąć PIN,

- zmienić przebieg,

- posprawdzać każde z nowo zainstalowanych opcji czy faktycznie działają.

A w wszystkim może przeszkodzić mi kolega, który świec nie potrafi wymienić :P