Opublikowano 21 Listopada 20187 l Dla stage 1 masz rozpiskę w pierwszym wątku. Kodowanie wg uznania, sprawdź jak Ci bardziej odpowiada
Opublikowano 16 Grudnia 20187 l Witam Czy kolega Bart (lub ktokolwiek , kto przerabial ) o ile pamieta moze podrzucic ile metrow kabli o roznym przekroju pojdzie na caly projekt ? W pierwszym watku znajduja sie informacje 1x4mm czy 1x1mm, watpie ze to chodzi o 1 metr. Nie oczekuje podania idealnej dlugosci, szacunkowo i tak dobiore z nadrzutem, albo co wyjdzie taniej kupie cale rolki 50 metrowe. Jednak jezeli jakiegos kabla bedzie potrzebne 2 metry lub mniej bezsensem jest kupno rolki :). Dzieki
Opublikowano 16 Grudnia 20187 l 26 minut temu, Isius napisał: Witam Czy kolega Bart (lub ktokolwiek , kto przerabial ) o ile pamieta moze podrzucic ile metrow kabli o roznym przekroju pojdzie na caly projekt ? W pierwszym watku znajduja sie informacje 1x4mm czy 1x1mm, watpie ze to chodzi o 1 metr. Nie oczekuje podania idealnej dlugosci, szacunkowo i tak dobiore z nadrzutem, albo co wyjdzie taniej kupie cale rolki 50 metrowe. Jednak jezeli jakiegos kabla bedzie potrzebne 2 metry lub mniej bezsensem jest kupno rolki :). Dzieki Od wzmacniacza do najdalszego głośnika masz koło 550cm biorąc pod uwagę że wzmacniacz montujesz w prawym tylnym rogu a najdalszy głośnik jest lewy w desce. W zależności jaki system audio masz teraz można wykorzystać część instalacji starego audio. Kabel sygnałowy jeśli nie miałeś żadnego wzmacniacza musisz mieć w ekranie minimum 5cio żyłowy około 5 metrów do radia, zasilanie czyli 1x4 (u mnie jest 1x2) czyli jedna żyła 4mm potrzebne będzie około 550cm minusa ciągnąć nie trzeba można wpiąć się w masy w nadkolu. Czyli reasumując przewodów głośnikowych jest 3 w desce więc ja bym wziął 3x550cm, dwa do przednich drzwi myślę że 2x450cm i do tylnych głośników powinno starczyć 2x150cm co nam daje 28,5 metra kabla głośnikowego. Robiłem teraz 2 A4 Cabrio i tak to mniej więcej wyszło, wziąłem poprawkę że Cabrio jest ciut krótsze niż np Avant więc podane wymiary są minimalne dla Avanta ale lepiej kupić ciut więcej i żeby zostało niż jakbyś miał potem sztukować. Puszczenie ich w korytku plastikowym pod siedzeniem pasażera bez naciągania jakiegoś wymaga właśnie takich ilości. Zrobiłem dwa auta na tyle szybko że nie było czasu na dokumentację foto i żałuję. Praca warta efektu. Dodatkowo sygnał BOSE (ja nie podłączałem) i mikrofon tzw pilot to kolejne metry ale u mnie ich nie podłączałem. Edytowane 16 Grudnia 20187 l przez mbedi
Opublikowano 16 Grudnia 20187 l 15 minut temu, mbedi napisał: Od wzmacniacza do najdalszego głośnika masz koło 550cm biorąc pod uwagę że wzmacniacz montujesz w prawym tylnym rogu a najdalszy głośnik jest lewy w desce. W zależności jaki system audio masz teraz można wykorzystać część instalacji starego audio. Kabel sygnałowy jeśli nie miałeś żadnego wzmacniacza musisz mieć w ekranie minimum 5cio żyłowy około 5 metrów do radia, zasilanie czyli 1x4 (u mnie jest 1x2) czyli jedna żyła 4mm potrzebne będzie około 550cm minusa ciągnąć nie trzeba można wpiąć się w masy w nadkolu. Czyli reasumując przewodów głośnikowych jest 3 w desce więc ja bym wziął 3x550cm, dwa do przednich drzwi myślę że 2x450cm i do tylnych głośników powinno starczyć 2x150cm co nam daje 28,5 metra kabla głośnikowego. Robiłem teraz 2 A4 Cabrio i tak to mniej więcej wyszło, wziąłem poprawkę że Cabrio jest ciut krótsze niż np Avant więc podane wymiary są minimalne dla Avanta ale lepiej kupić ciut więcej i żeby zostało niż jakbyś miał potem sztukować. Puszczenie ich w korytku plastikowym pod siedzeniem pasażera bez naciągania jakiegoś wymaga właśnie takich ilości. Zrobiłem dwa auta na tyle szybko że nie było czasu na dokumentację foto i żałuję. Praca warta efektu. Dodatkowo sygnał BOSE (ja nie podłączałem) i mikrofon tzw pilot to kolejne metry ale u mnie ich nie podłączałem. Podziekowal Kolego :*. Gdzie mam wyslac piwo ?
Opublikowano 16 Grudnia 20187 l 4 minuty temu, Isius napisał: Podziekowal Kolego :*. Gdzie mam wyslac piwo ? Chyba szkocką ? Wypij moje zdrowie i będzie git.
Opublikowano 19 Stycznia 20197 l W dniu 11.10.2018 o 23:38, bobikos napisał: sprawdź czy styki w kostce drzwi nie zaśniedziały Potrzebowałem trochę czasu, aby się upewnić. Teraz mogę potwierdzić - opcja z kostką wypaliła i teraz działa jak należy. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że kostka była zapchana cała smarem (może fabrycznie), co nie powinno powodować korozji/śniedzenia (przynajmniej w teorii). Nie czyściłem pinów tylko wyjąłem i włożyłem kostkę i do dziś gra jak trzeba Jak tylko będzie cieplej poświecę jej więcej czasu DZIĘKI @bobikos
Opublikowano 2 Lutego 20197 l Ja mam pytanie w sprawie stare 1. Czy słyszycie żeby głośniki z przodu charczały na głośności około 18? Zastanawiam się czy to nie przez inny opór niż w starych glosnikach i nie wiem czy tak zostawić czy może zmienić na stare głośniki z przodu a z tyłu bose ? to nie tak że ona mega źle grają ale słyszę że poprostu pod samym radiem nie dają rady.
Opublikowano 5 Lutego 20197 l W dniu 2.02.2019 o 13:04, greg24 napisał: Ja mam pytanie w sprawie stare 1. Czy słyszycie żeby głośniki z przodu charczały na głośności około 18? Zastanawiam się czy to nie przez inny opór niż w starych glosnikach i nie wiem czy tak zostawić czy może zmienić na stare głośniki z przodu a z tyłu bose ? to nie tak że ona mega źle grają ale słyszę że poprostu pod samym radiem nie dają rady. Ktoś się wypowie co ma stage 1 ? Wydaje mi się że powyżej 18 głośności zaczyna charczeć jakby nie wyrabiał basu i wokalu . Dlatego nie raz zmniejszam bas albo przestawiam żeby grał tył głośniej bo odczuwam że może je Spale czy coś na wiosnę założę te co były z przodu i porównam czy nadal taki problem występuje .
Opublikowano 5 Lutego 20197 l Nie wiem co ma stage 1 ale u mnie na ori bose i concercie na 13 jak dam glosnosc to łeb urywa więc te 18 to może za dużo już... oczywiście pisze o CD bo na radiu gra troche ciszej i wtedy okolice 16-17 jest już mega głośno. Z tym że zadne glosniki mi nie harczą, co najwyzej roleta w bagazniku i lewa osłona słupka C coś mi wibruje.
Opublikowano 5 Lutego 20197 l Przestawialem cała moc na tył z wzmacniacza i też nie gra dobrze tak jakby jakiś kabelek się przetarł np. w drzwiach i powodował że całość nie gra czysto ?
Opublikowano 24 Marca 20197 l Dziś zacząłem rezac bose, póki co stage 0,5 (sama tuba ze wzmakiem). Sam montaż wyszło mi jakieś 10 minut wywalenie ori tuby i zamontowanie bose,lutowanie kabli 20 minut bo dostęp lichy miałem. Poskladnie plastików z 10 minut. Ogólnie kable mają tą samą kolorystykę i funkcje w wiązce ori Harman oraz bose. Po włączeniu radia przód grał w przeciw-fazie w stosunku do tyłu i musiałem w przejściówce przełożyć piny. Jeszcze nie przełożyłem głośników bose na tył a fabryczne mimo że 4 ohmy to grają o połowę głośniej niż na harmanie,musiałem fader mocniej na przód dać bo słychać za bardzo z tyłu. Ciekawe co będzie po zmianie tyłu na 2 ohmowe głośniki bose... Gra ładnie i głośno, bas na maxa w radiu i na max w telefonie powoduja rozbicie czaszki Edytowane 24 Marca 20197 l przez pila24
Opublikowano 1 Kwietnia 20197 l W dniu 24.03.2019 o 16:35, pila24 napisał: .................Po włączeniu radia przód grał w przeciw-fazie w stosunku do tyłu............... Mam tester fazy. Sprawdzałem B6 avant 03r która ma ori bose i ... Bose w a4 b6 z czarnym wzmacniaczem gra następująco: -cała prawa strona wraz z wooferem w fazie -lewa cala storna w przeciw-fazie (plus zamieniony z minusem)
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l 6 godzin temu, chris1987 napisał: Bose w a4 b6 z czarnym wzmacniaczem gra następująco: Ja mam ten nowszy srebrny wzmaczniacz. Czytałem że tam fazy są jeszcze inaczej podłączone niż w czarnym. Ale bez żadnych urządzeń robie to odsłuchowo,używam balansu i fadera-daje to możliwość porównania stron prawa-lewa oraz kierunków przód-tył. Jedynie na krzyż nie można odsłuchać
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l W dniu 24.03.2019 o 16:35, pila24 napisał: Dziś zacząłem rezac bose, póki co stage 0,5 (sama tuba ze wzmakiem). Sam montaż wyszło mi jakieś 10 minut wywalenie ori tuby i zamontowanie bose,lutowanie kabli 20 minut bo dostęp lichy miałem. Poskladnie plastików z 10 minut. Ogólnie kable mają tą samą kolorystykę i funkcje w wiązce ori Harman oraz bose. Po włączeniu radia przód grał w przeciw-fazie w stosunku do tyłu i musiałem w przejściówce przełożyć piny. Jeszcze nie przełożyłem głośników bose na tył a fabryczne mimo że 4 ohmy to grają o połowę głośniej niż na harmanie,musiałem fader mocniej na przód dać bo słychać za bardzo z tyłu. Ciekawe co będzie po zmianie tyłu na 2 ohmowe głośniki bose... Gra ładnie i głośno, bas na maxa w radiu i na max w telefonie powoduja rozbicie czaszki Tez jestem po takiej samej przekładce, rzeczywiście tył gra zdecydowanie mocniej i jest to trochę irytujące. Słyszysz delikatne buczenie z suba na wyciszonym radiu? jak już przerzucisz głośniki z tylu na bose to daj znać, sam jestem ciekawy efektu.
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l Głośniki bose na tyle już są-gra tył jeszcze głośniej,trzeba ostrzej z faderem na przód jechać. Buczenie żadne nie występuję,zobaczymy jak będzie jak podłącze przód do wzmacniacza. Docelowo będzie również głośnik centralny oraz mikrofon bo posiadam takowy.
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l Witam, mam pytanko czy ta wiązka: click będzie pasowała do a4 b6? Planuje powoli zbierać potrzebny sprzęt i ruszyć z instalacją bose w mojej a4. Jeśli się nie nada to proszę o info gdzie mogę taką kompletną wiązkę dostać. Z góry dzięki za pomoc
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l ok, dzięki za info... w takim razie na ten moment nawet nie myślę o montażu głośników 2ohm... już mam skręcony w rns-e fader praktycznie całkowicie na przód. U mnie delikatne buczenie po zmianie samego suba i wzmacniacza występuje
Opublikowano 2 Kwietnia 20197 l Buczenie to jest związane z samymi sygnałami od radia,nie są to zakłócenia tylko słaby styk na pinach albo w samym wzmacniaczu jakieś zimne luty.
Opublikowano 17 Kwietnia 20197 l Jestem przed rezaniem bose i analizuje opis z 1 strony wtyczki 32-pinowej i mi cos nie pasuje bo wydaje mi sie ze w poz.: 26, 27, 31, 32 powinny byc wpisane przednie glosniki a są wpisane tylne... No chyba ze sie myle to mnie poprawcie:) Pozdrawiam