Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a mi buczy :( w sumie jak cos leci to tego nieslychac ale jak zcisze to slychac buczenie woofera, jak wylacze radio jest cisza

a czy to przypadkiem nie jest norma.... tzn. ja mam to samo ale u mnie robia bardziej zaklucenia swiatelka,..., gdy leci muza to nic nie slychac. Nie przysluchiwalem sie nigdy ale ja bym powiedzial ze u mnie tyl wlasnie buczy a nie woofer ale jak napisalem nigdy sie nie przysluchiwalem...

Przy okazji kiedys pytalem kolegi tutaj tez z forum i ma ten sam problem...

czy jest ktos tutaj kto sobie wyrezal bose i nic mu nie buczy przy przyciszonej muzie na min. wlaczonych swiatlach itp... :mysli:

u mnie jest cisza.

Ale mówimy o dwóch innych sprawach.

Pierwsza występuje niezależnie czy jest pełne bose czy tylko tył podpięty i wtedy (tak jak u Czakiego) buczy woofer. U mnie też tak było, po poprawieniu styków ucichło. Z tego co wiem to u Kercziego do dziś buczy.

Druga sprawa to lekkie buczenie tylnych głośników przy podłączeniu pełnego BOSE.

Ten problem u mnie występował. Puszczałem 2 razy kable sygnałowe aż się wkurwiłem i zmostkowałem przedni sygnał z tylnym przy zmacniaczu. I tak regulacji przód tył nie używam. Gra teraz czyściutko.

Tylko tak jak mówiłem trzeba wyraźnie rozgraniczyć te dwa problemy

Opublikowano

Główna różnica między wiązkami przeciągniętymi do radia to ekran (oczywiście w przypadku BOSE). Być może tutaj trzeba szukać rozwiązania... Może znajdzie się ktoś chętny kto na próbę przewali 4 kable luzem przez kanapę, wyciągnie odpowiednie piny we wtyczkach radia/RNS-E i BOSE, podłączy tam na chwilę luźną wiązkę i tym samym sprawdzi czy buczenie zniknie?

wzmakschemat.jpg

Opublikowano

Przy aktywnym tyle nie ma jako takiego ekranu. Masa jest skręcona z żyłą sygnałową tak jak kabelki od szyny CAN. Jak przerabialiśmy audio u kolegi piter220v to zrobiliśmy tak samo z żyłami sygnałowymi przodu - skręciliśmy każdą żyłę sygnałową z masą i pociągnęliśmy tak kabelki przez środek (kanały kablowe pod tunelem i pod kanapą). Wszystko działa pięknie i nic nie buczy.

Opublikowano

Wiecie, czy czymś się różni wzmacniacz Bose np z A6 TT Lancia Lybra ? z wyglądu są identyczne, ale co w środku siedzi ?

Tutaj przykładowe aukcje z tymi wzmakami:

TT

http://allegro.pl/audi-tt-bose-wzmacniacz-amplifier-8n8-035-223-audi-i1256960618.html

A6

http://allegro.pl/audi-a6-subwoofer-bose-wzmacniacz-orginal-i1251474488.html

Lybra

http://allegro.pl/lancia-lybra-2000-2-0-16v-wzmacniacz-bose-i1254274890.html

Opublikowano

podejrzewam że audi TT i A6 to wszystkie te same ja mam od A6 i pasi choć ma zamienione wyjścia głośników + i -

co do lanchi to niewiem ale podejrzewam że zupełnie inny rozkład pinów

Opublikowano

no u mniejak gra to nieslychac ale jak wycisze radio to slychac dosc, bede prwadził prawdopodbnie osobna instalacje

Opublikowano

a jak sie sprawa ma glosnika BOSE 8H0 035 362 w desce rozdzielczej :mysli: czy ktos zakladal

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie sprawdzić rozpiskę pinów dla wzmacniacza Bose z TT-ki ?

Opublikowano

Jeśli to wzmak 25-pin to proszę:

1 - AF + (from telephone/navigation)

2 - AF - (from telephone/navigation)

6 - Signal earth (from radio)

7 - Rear right signal (from radio)

8 - Rear left signal (from radio)

9 - Front right signal (from radio)

10 - Front left signal (from radio)

11 - Earth (terminal 31)

12 - AF mute (from telephone)

13 - Battery + (terminal 30)

14 - Subwoofer (+)

15 - Subwoofer (-)

16 - Front left loudspeaker (-)

17 - Front left loudspeaker (+)

18 - Front right loudspeaker (+)

19 - Front right loudspeaker (-)

20 - Rear left loudspeaker (+)

21 - Rear right loudspeaker (-)

22 - Front centre loudspeaker (+)

23 - Front centre loudspeaker (-)

24 - Terminal 15

25 - Positive switched (from radio)

Opublikowano

Dzięki wielkie Bartku :notworthy:[br]Dopisany: 19 Październik 2010, 17:10_________________________________________________Coś mi tu nie pasi:

20 - Rear left loudspeaker (+)

21 - Rear right loudspeaker (-)

Brakuję "-" do 20 i "+" do 21, i co to jest AF ? :mysli:

Opublikowano

AF to połączenie z modułem telefonu (sterownik z układu w TT, więc można to sobie podarować)

Głośniki tylne w TT są zmostkowane - mają wspólny + i -. Nie wiem jak to będzie grać - w TT nie ma wysokotonowych głośników z tyłu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

dzieki Bart

podlaczony tyl i przod przez BOSE ale niestety tyl buczy, slychac silnik w glosnikach itp

probowalismy chyba kazdego mozliwego rozwiazania i nadal to samo

kabel sygnalowy podwojnie ekranowany

Opublikowano

Mam prośbę o podanie kodowania dla rns-e pod BOSE :hi:

Opublikowano

...na 4 miejscu od lewej w kodowaniu daj 9 i to wszystko

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś wspominał, ze wzmacniacz bose z A6 pasuję do A4, tylko trzeba przepiać któreś piny. Może ktoś wrzucić rozpiskę pinów dla A6 ? Z tego co się orientuję to są jakieś 2 rodzaje tych wzmacniaczy - normalne jak w A4 i z dodatkową drugą wtyczką.

Opublikowano

Mam takie pytanie bo car audio i te wszystkie kabelki nie są moją mocną stroną.

Razem z tubą i wzmakiem dostałem upitoloną wiązkę w wtyczką 32 pin. Czy dobrze kombinuję, że mogę moją starą wiązkę, którą mam obecnie w aucie, wykorzystać do instalacji bose ? Tzn przewody od anteny, zasilania i tylnych głośników wykorzystać i zlutować z odpowiednikami pinami z wtyczki bose ? Wówczas do pociągnięcia zostały by tylko kable pod głośniki przednie i centralny, czy dobrze myślę ? Jeśli tak to czy wystarczyło by (aby nie pruć całego auta) te nowe kable pociągnąć w okolice radia i tam polutować z istniejącymi kabelkami od głośników przednich i centralnego ?

Czy jak bym sztukował / lutował kable ze starej wiązki do nowej od bose to czy potrzebuję jakieś dodatkowe piny ?

Opublikowano

Razem z tubą i wzmakiem dostałem upitoloną wiązkę w wtyczką 32 pin. Czy dobrze kombinuję, że mogę moją starą wiązkę, którą mam obecnie w aucie, wykorzystać do instalacji bose ? Tzn przewody od anteny, zasilania i tylnych głośników wykorzystać i zlutować z odpowiednikami pinami z wtyczki bose ? Wówczas do pociągnięcia zostały by tylko kable pod głośniki przednie i centralny, czy dobrze myślę ? Jeśli tak to czy wystarczyło by (aby nie pruć całego auta) te nowe kable pociągnąć w okolice radia i tam polutować z istniejącymi kabelkami od głośników przednich i centralnego ?

Czy jak bym sztukował / lutował kable ze starej wiązki do nowej od bose to czy potrzebuję jakieś dodatkowe piny ?

Dobrze kombinujesz. Ale...

1. w wiązce do wzmaka nie ma żadnych anten...

2. jeszcze musisz sygnały z przodu pociągnąć...

Jeśli tak to czy wystarczyło by (aby nie pruć całego auta) te nowe kable pociągnąć w okolice radia i tam polutować z istniejącymi kabelkami od głośników przednich i centralnego ?

3. Nie. Bo teraz z RNS-E/radia wychodzą kable głośnikowe do głośników, a Ty potrzebujesz sygnały. Głośnikowe pójdą dopiero od wzmaka do przodu i musisz je ciągnąć.

Zrozumiał? :wink4:

Opublikowano

Jeśli tak to czy wystarczyło by (aby nie pruć całego auta) te nowe kable pociągnąć w okolice radia i tam polutować z istniejącymi kabelkami od głośników przednich i centralnego ?

3. Nie. Bo teraz z RNS-E/radia wychodzą kable głośnikowe do głośników, a Ty potrzebujesz sygnały. Głośnikowe pójdą dopiero od wzmaka do przodu i musisz je ciągnąć.

Już jest jaśniej :) ale ...

1. Nie ma kabli do anten powiadasz :mysli: a ja mam w wiązce od bose taki jeden wystający kabelek zakończony dwoma lutami, dodatkowo jest odpinany po środku przewodu na złączkę. Wygląda jak by był w aucie z którego jest wiązka przylutowany do anten w szybach tylnych :mysli: bo tak na oko to na wysokości szyby odchodzi od wiązki. Nie mówię oczywiście o przewodzie do głośnika w subie :)

2,3 Czyli kable sygnałowe ciągnę wraz z kablami głośnikowymi od wzmacniacza do każdego z 3 głośników przednich osobno, tak ? Czy do głośników w drzwiach tylnych też trzeba ciągnąć dodatkowo sygnały, czy one już są w starej wiązce ?

Opublikowano

Już jest jaśniej :) ale ...

1. Nie ma kabli do anten powiadasz :mysli: a ja mam w wiązce od bose taki jeden wystający kabelek zakończony dwoma lutami, dodatkowo jest odpinany po środku przewodu na złączkę. Wygląda jak by był w aucie z którego jest wiązka przylutowany do anten w szybach tylnych :mysli: bo tak na oko to na wysokości szyby odchodzi od wiązki. Nie mówię oczywiście o przewodzie do głośnika w subie :)

2,3 Czyli kable sygnałowe ciągnę wraz z kablami głośnikowymi od wzmacniacza do każdego z 3 głośników przednich osobno, tak ? Czy do głośników w drzwiach tylnych też trzeba ciągnąć dodatkowo sygnały, czy one już są w starej wiązce ?

Anteny są wpięte do wzmacniacza antenowego a nie do zwykłego wzmacniacza.

2,3. Nie do końca rozumiesz.

Kabel sygnałowy to kabel pomiędzy jednostką nadającą (np. radio lub RNS) a wzmacniaczem. Podaje sygnał który wzmacniacz konwertuje i przekazuje na głośniki kablami głośnikowymi. Jako że teraz tył gra Ci ze wzmacniacza to tylne kable sygnałowe już masz w wiązce (lewy-tył, prawy-tył). Tak samo masz już tylne kable głośnikowe (kable wzmacniacz-głośniki).

Teraz musisz pociągnąć taki sam zestaw z przodu. Czyli. Sygnały prawy-prżód, lewy przód i kable głośnikowe pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami (prawy-głośnik wzmak, lewy głośnik wzmak).

W chwili obecnej głośnik centralny masz podpięty pod jeden z przednich głośników. W BOSE ciągniesz do niego kable głośnikowe z wzmacniacza (możesz je zlutować potem za RNS-em z kablami które teraz idą do tego głośniczka)

Opublikowano

No to teraz już zatrybiłem :> thx's Marek, jak zawsze wszystko ładnie wyjaśniłeś :good:

A czy centralny też potrzebuje kabla sygnałowego czy tylko głośniki drzwiowe ?

Więc muszę pociągnąć od radia 2 lub 3 kable sygnałowe (LP, PP, Center?) od radia do wzmaka.

Te 3 kable głośnikowe pod LP, PP, Center mogę puścić od wzmaka do radia i za radiem polutować ze starymi kabelkami :good:

Rozumiem, że zasilanie będę mógł wykorzystać ze starej wiązki.