Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i ja mam nadzieję, że u mnie też nie będzie buczało, bo mam dojście do ori kabla sygnałowego. Możesz powiedzieć bardziej dokładnie jak podłączyłeś te podwójne plus i masę ? Do których pinów wpinałeś, bo nie rozumiem, czyli co, podłączałeś dwa przewody plus do jednego pinu ? i tak samo masę ?

BTW Jak by ktoś szukał ori kabla sygnałowego takiego jak w wiązce Bose to zapraszam na PW.

Opublikowano

Akurat jeszcze tego nie podłączyłem, bo wszystko uruchomiłem dosłownie dwa dni temu, a wiązkę wrzuciłem dużo wcześniej. Tak planuję podłączyć dwa przewody plus i dwa minus do jednego pinu, oczywiście z drugiej stronie podłączyć do plusa i do masy. Nie bawiłem się z tym od razu, żeby nie robić dodatkowego zamętu w razie problemów z buczeniem. Teraz jak wszystko dobrze gra, będę musiał się za to wziąć, co by zasilnie było wydajniejsze, chociaż nie mam pewności czy to coś to poprawi :mysli:. :) no, ale skoro w ori były grubsze, to można spróbować.

Teraz już nie będę w tym wszystkim ryć :>, także przewody sygnałowe zostaną takie jakie są. :wink4:

Opublikowano

Ja jak zakładałem Bose, to kable sygnałowe puściłem w skrętce bez żadnego ekranu, i nie mam żadnych zakłóceń :> .

Miałem już zwykły subwoofer, więc wykorzystałem wiązkę od niego i dołożyłem drugą taką samą w całości,którą wyprułem z wiązki wnętrza, kupionej kiedyś na części. Na tym chodzi przód i zero problemów wszystko gra czyściutko.

Czyli puszczałeś sygnały w ekranach bo w ori wiązce właśnie takie są :wink4:

Opublikowano

W ori wiązce nie Bose, z aktywnym tylko tyłem, sygnały idą w skrętce. Tak jest w B6 i B7, bo dokładałem wiązkę wyprutą właśnie z instalacji B7. :) I w obu wiązkach jest na 100% tylko skrętka nie ma żadnego ekranu.

Opublikowano

W ori wiązce nie Bose, z aktywnym tylko tyłem, sygnały idą w skrętce. Tak jest w B6 i B7, bo dokładałem wiązkę wyprutą właśnie z instalacji B7. :) I w obu wiązkach jest na 100% tylko skrętka nie ma żadnego ekranu.

Nie wiem jak jest w zwykłej instalacji ale w BOSE skretka jest ekranowana. Jest w niej 6 przewodów + żyłka, całość ekranowana folią, w czarnej izolacji.

Jest jeszcze jeden przewód ekranowany z 3 żyłami białym, czarnym i brązowym ale nie wiem co nim idzie.

Opublikowano

Ta druga ekranowana wiązka jest do AudioPilota (inaczej BOSE mic ;)).

Opublikowano

... wykorzystałem wiązkę od niego i dołożyłem drugą taką samą w całości,którą wyprułem z wiązki wnętrza, kupionej kiedyś na części.

Wiązkę puściłem obok tej którą już miałem.

Brimchit, możesz powiedzieć którędy oryginalnie biegnie wiązka audio w A4 :mysli:

Czyli jak dla mnie zbędna :)

Panowie,

1. które piny idą pod kable sygnałowe, a które pod głośnikowe ?

2. Czy kolory przewodów głośnikowych w wiązce BOSE odpowiadają kolorom kabli głośnikowych w zwykłej instalacji ?

3. Jaki kolor mają kable głośnikowe zasilające tył ?

Opublikowano

... wykorzystałem wiązkę od niego i dołożyłem drugą taką samą w całości,którą wyprułem z wiązki wnętrza, kupionej kiedyś na części.

[/quote

Brimchit, możesz powiedzieć którędy oryginalnie biegnie wiązka audio w A4 :mysli:

Panowie,

2. Czy kolory przewodów głośnikowych w wiązce BOSE odpowiadają kolorom kabli głośnikowych w zwykłej instalacji ?

Panowie,

kolory przewodów bose są takie same jak w zwykłej wiązce

tył

lewy głośnik - (minus) czerwono/żółty (plus) +brązowo/żółty

prawy głośnik - czerwono/zielony brązowo/czarny

sub - (minus) brązowo/szary (plus)+ czerwono/czarny

przód

centralny - czarny +zielony

lewy głośnik -niebiesko/żółty +brązowo/zielony

prawy głośnik -zielono/niebieski +brązowo/niebieski

Opublikowano

rafik84 :hi:

A wiesz może, który typ pinów idzie pod przewody sygnałowe, a który pod głośnikowe ?

Opublikowano

niestety nie pomogę :embarrassed: bo ja miałem gniazdo z przewodami do wzmaka

Opublikowano

niestety nie pomogę :embarrassed: bo ja miałem gniazdo z przewodami do wzmaka

Też mam takie gniazdo tylko boję się, że jak bym miał odcinać i się wlutowywać w końcówki przewodów to będą zakłócenia, dlatego wolał bym dać nowe piny.

A tobie nie buczy, nie masz zakłóceń ?

Opublikowano

właśnie mam tylko przód jak włączę światła ale jak nacisnę na stop to wszystko ustaje myślę że jest to problem z zasilaniem

Opublikowano

No i tego się obawiam.

Bromchit pisał, że na tym cieńszym, seryjnym zasilaniu ma podłączone i mu nie piszczy :mysli: mógłby kolega tylko uściślić czy lutował kabelek zasilający czy ma podłączony w jednym kawałku z nowymi pinami :mysli:

Opublikowano

słowa kolegi Bromchit :

Wiązkę puściłem obok tej którą już miałem. W tej dokładanej wiązce zostawiłem wszystkie przewody celowo, żeby plus i masę puścić do tuby przez obie wiązki, bo jak było wcześniej napisane Bose jest zasilane grubszymi kablami.

Opublikowano

słowa kolegi Bromchit :

Wiązkę puściłem obok tej którą już miałem. W tej dokładanej wiązce zostawiłem wszystkie przewody celowo, żeby plus i masę puścić do tuby przez obie wiązki, bo jak było wcześniej napisane Bose jest zasilane grubszymi kablami.

Ale pisał też, że tej drugiej jeszcze nie podłączył a że nie ma zakłóceń to już nie będzie połączał. Najlepiej żeby sam się wypowiedział.

Opublikowano

słowa kolegi Bromchit :

Ale pisał też, że tej drugiej jeszcze nie podłączył a że nie ma zakłóceń to już nie będzie połączał. Najlepiej żeby sam się wypowiedział.

poczekamy może nam napisze dokładniej jak ma u siebie zrobione :naughty:

Opublikowano

Wiązka idzie środkiem wzdłuż tunelu od strony kierowcy, potem skręca pod koniec tunelu na stronę subwoofera i idzie pod przednią częścią tylnej kanapy, potem po nadkolu do góry i do bagażnika jakoś pod pasem bezpieczeństwa :mysli: (dokładnie nie pamiętam). Po prostu układałem ją wzdłuż wiązki, która już tam była. Nie wiem jak to wygląda w sedanie.

Wiązkę włożyłem w całości tak jak ją wyprułem i nie wiele musiałem kombinować z podłączeniem przednich głośników, bo podłączyłem je po prostu za radiem. Kable do głośników w dokładanej wiązce niestety trzeba było troszkę przedłużyć, bo w końcu wcześniej szły do tylnych drzwi. A i zapomniałem wspomnieć dołożyłem jeszcze kabelek do głośnika centralnego, tego też jeszcze nie podłączyłem, bo nie mam głośnika :)

Co do podłączenia no więc tak: :mysli:

w tej chwili mam dwie wiązki nie Bose, dwa sygnały i głośniki idą jedną wiązką to jest tył, który już miałem aktywny także nią idzie plus, minus, i pilot, a dwa sygnały i głośniki idą drugą wiązką i to jest przód. W tej drugiej wiązce nie podłączyłem plusa i minusa, ale zamierzam to w wolnym czasie to zrobić.

Mam jedno pytanko, czy ktoś się orientuje jak to jest z tym wyświetlaniem napisu Bose w radiu Concert po jego włączeniu? Wyczytałem, że wystarczy pin w radiu opisany jako Bose podłączyć do masy + oczywiście kodowanie i napis się wyświetla. Wszystko się zgadza napis się wyświetla, ale wtedy gra to gorzej niż bez Bose,o wiele ciszej i mega płasko, więc odłączyłem go. W sumie to tylko napis :> , ale nurtuje mnie gdzie to tak naprawdę trzeba podłączyć, żeby ten napis się wyświetlał i grało jak należy.

Według Elsy faktycznie ten pin trzeba połączyć z masą, ale wtedy wszystko zaczyna grać jakoś słabiej. :confused4: , ktoś miał może taki problem? Kodowanie raczej mam w porządku.

Grało słabiej bo muza na płytce była marnej jakości, jest wyszystko ok. :>

Opublikowano

Czyli domyślam się, że na tą chwilę Ci nie zakłóca ponieważ nie masz podłączonych wszystkich głośników i nie masz przekodowanego systemu na Bose.

U siemiana przed przekodowaniem na pełny system też nie piszczało, problemy zaczęły się dopiero po podłączeniu przodu pod wzmacniacz.

Opublikowano

Mam podłączony przód, i radio przekodowane na Bose. tak jak pisałem wyżej.

Wzmacniacz w radiu wyłączony, jak radio nie było przekodowane to Vag wyświetlał błędy przednich głośników.

Opublikowano

Ja u siebie polozylem wiazke z BOSE i wlutowywalem sie w koncowki kabbli w nowej kostce, jeszcze nie kodowalem i zadnych piskow nie ma tylko lepiej gra niz wczesniej :) i gdzies mam na zbyciu centralny glosniczek BOSE