variocustoms Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 Miałem myjnię samochodową i pianownica dopiero spełnia swoją rolę przy sprzęcie ok 9000 w zwyż, i tak trzeba było gąbki używać - takie coś pod warunkiem, że profi ma sens przy myciu ciężarówek a nie osobówek.
mcm Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 ja kupiłem taką http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=739511118 + dobra aktywna piana i płukanie wodą demineralizowaną i żadnych zacieków nie ma na moim czarnym autku
akjam Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 Ta może daje radę i chyba tez ją kupię bo kupiłem w Castoramie jakąś za 35 zeta i straszna kaplica "0" piany! Od piany też to pewnie jest uzależnione. mcm00 jakiej piany używasz?
mcm Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 czasami karchera, a ostatnio tenzi i wosk tenzi[br]Dopisany: 16 Wrzesień 2009, 22:24_________________________________________________ale mimo wszystko raz na miesiąc przelecę szczotką autko bo delikatna mgiełka zostaje po kilku myciach bezdotykowych
akjam Opublikowano 16 Września 2009 Opublikowano 16 Września 2009 czasami karchera, a ostatnio tenzi i wosk tenzi[br]Dopisany: 16 Wrzesień 2009, 22:24_________________________________________________ale mimo wszystko raz na miesiąc przelecę szczotką autko bo delikatna mgiełka zostaje po kilku myciach bezdotykowych Dzięki! Muszę zmienić tą pianę i może będzie lepiej choć jak mam kiepską pianownicę to może nie będzie poprawy. Ale sprawdzić trzeba!
lukaszr Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 ja kupiłem taką http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=739511118 + dobra aktywna piana i płukanie wodą demineralizowaną i żadnych zacieków nie ma na moim czarnym autku Oraz nie ma żadnej ochrony lakieru (wosk tenzi zmywa się wyjątkowo szybko) więc nie wiem czy aż tak na Twoim miejscu bym się cieszył Poza tym już pisałem - aktywnej piany nie można używać do każdego mycia - góra 1 raz na 1-2 miesiące.
sołtys85 Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Ja myje samochód na bezdotykówce na bp i jest naprawdę dobrze. Zastanawiałem sie nad zakupem karhera za jakieś 700zł ale szybko sie rozmyśliłem. Jak pomyśle sobie tą walkę z wężami, przewodami zwijaniem tego wszytkiego i jeszcze zakup szamponu nie wliczajac rachunku za prad i wode to sie totalnie nie opłaca. Na bp wrzucam zazwyczaj 10zł lub 15zł i myję autko. Za 10zł da sie spokojnie umyć jak nie jest mocno zabrudzone za 15zł to juz swoboda, a jak wrzuciłem kiedyś 20żł to az mi sie nudziło i nie mogłem sie doczekac aż skończy się czas. Zdecydowanie polecam tylko i wyłącznie myjke BP bezdotykową (automatyczną odradzam bo to totane padło). Odradzam myjkę karchera - drogo i mało efektywnie, niebieski słoń - słabe środki myjące i jakoś czas szybko płynie, aqua podobnie jak słon. Jedyny minus to kolejki.
cwiro Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 ja odradzam karchery i inne domowe wynalazki choćby ze względu na to ze w domu nie mamy raczej wody demineralizowanej ktora jest zawsze ostatnim etapem mycia w myjniach automatycznych czy na samoobslugowych. ja myję na myjni samoobsługowej bezdotykowej przy bricomarche raz w tygodniu ( bo mam ciemnogranatowy kolor) koszt ok. 5-7zł. za 3-4 złote jadę aktywnym proszkiem i od razu przechodzę do ostatniego etapu czyli spłukanie wodą demineralizowaną za ok 3 zyle. auto lśni niesamowicie. ojciec moj ma karchera i kiedyś z niego korzystałem ale polerowanie mnie dobijało myślę że wszystkie nawet najlepsze środki można wywalić jak sie nie spłucze demineralizowaną wodą ( no chyba że szmata!) pozdrawiam
lukaszr Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 myślę że wszystkie nawet najlepsze środki można wywalić jak sie nie spłucze demineralizowaną wodą ( no chyba że szmata!) Masz w takim razie trochę mylne wrażenie Widziałeś żeby na myjniach ręcznych mieli wodę demineralizowaną albo w zakładach lakiernicznych lub detailingowych - w tych ostatnich bywa, że jest, ale koszty instalacji są dość spore ?
HiRide Opublikowano 17 Września 2009 Autor Opublikowano 17 Września 2009 Jesli ktos twierdzi ze jazda na myjnie oplaca sie bardziej niz kupno firmowego karchera i mycie nim pod domem auta to znaczy ze nigy nie mial do czynienia z karcherem Myje sobie pod domem tak dlugo i tak dokladnie jak mi sie podoba Wode do 10 litrowego wiadra nalewam z kranu ogrodowego w troche wiecej niz pol minuty a nalewajac wody do tego samego wiadra tylko karcherem z lanca ktora myje auto,nalewam jakies 3 minuty przy pelnym cisnieniu. Niech mi ktos powie ze to zuzywa wiecej wody Po umyciu auta,wycieram je do sucha dobra jakosciowa irchą.Na kazde mycie zuzywam jakies 10 litrow mniej wody wlasnie dzieki temu ze splukuje auto karcherem a nie polewam woda z wiadra.
lukaszr Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Wode do 10 litrowego wiadra nalewam z kranu ogrodowego w troche wiecej niz pol minuty a nalewajac wody do tego samego wiadra tylko karcherem z lanca ktora myje auto,nalewam jakies 3 minuty przy pelnym cisnieniu. Chyba trochę przesadziłeś albo masz Karchera, z którego woda kapie, a nie leci pod ciśnieniem. Po drugie ciężko napełnić wiadro wodą z Karchera - ciśnienie raczej na to nie pozwala. Nie dziwię się, że napełniasz 3 minuty skoro robisz to lancą od Karchera, w przypadku której napełnianie wiadra kończy się tym, że 80% wody ląduje poza wiadrem.
malik Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że w tym przypadku tanio to nie znaczy dobrze. Co do firmy Karcher, mój szwagier ma 4 stanowiskową, samoobsługową myjnię ciśnieniową. Kiedy rozglądał się za dostawcami sprzętu do tego interesu to Karcher był klasyfikowany jako firma z dolnej półki. Więc nie podniecajcie się Poza tym dokładne umycie auta (obojętnie jaką metodą byle nie na myjni automatycznej) to dopiero początek gruntownej kosmetyki auta. Tym, którzy chcą poczytać (pooglądać) więcej polecam to forum http://www.detailingworld.co.uk/forum/forumdisplay.php?f=129
HiRide Opublikowano 17 Września 2009 Autor Opublikowano 17 Września 2009 chwale urzadzenie tej firmy bo juz je mam dosc sporo czasu i jestem b.zadowolony.Jesli dba sie o auto w srodku i na zewnatrz to nie wiem po co jakies detaligni
NUTI Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Używałem myjki ciśnieniowej rok i na początku byłem bardzo zadowolony, teraz nie. Powód - listwy chromowane w aucie pod wpływem piany aktywnej w miejscach gdzie spływała robiły sie matowe, i nigdy nie szło domyć tak w 100% autach. Teraz wole umyć szmatką polarową z niewielkim dodatkiem piany do ciepłej wody. Efekt 100%
HiRide Opublikowano 17 Września 2009 Autor Opublikowano 17 Września 2009 Używałem myjki ciśnieniowej rok i na początku byłem bardzo zadowolony, teraz nie. Powód - listwy chromowane w aucie pod wpływem piany aktywnej w miejscach gdzie spływała robiły sie matowe, i nigdy nie szło domyć tak w 100% autach. Teraz wole umyć szmatką polarową z niewielkim dodatkiem piany do ciepłej wody. Efekt 100% zgadza sie -kolega z forum tez uzywal piany aktywnej i miejscami listwy chromowane sa wyblakle. Nigdy nie stosowalem piany aktywnej i jak widac oszczedzilem soobie problemow.A swoja droga stosowanie myjki wysokocisnienowej nie oznacza koniecznosci stosowania wraz z nia piany aktywnej.Mozna uzywac innej chemi.
mcm Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 wychodzi na to, że do umycia auta potrzebne są środki z górnej półki i pół dnia w garażu
lukaszr Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Jesli dba sie o auto w srodku i na zewnatrz to nie wiem po co jakies detaligni Jak widać mało wiesz na ten temat, a zadbanego auta najwyraźniej nigdy nie widziałeś wychodzi na to, że do umycia auta potrzebne są środki z górnej półki i pół dnia w garażu Jeżeli zadbasz o auto to do umycia potrzebny będzie tylko szampon za 30 zł i 30 minut wolnego czasu.
agart Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Nigdy nie myje się auta z chromowymi listwami aktywna pianą!!! Na każdej szanującej się myjni gdy auto ma chromy zmieniają środek do mycia
mcm Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Nigdy nie myje się auta z chromowymi listwami aktywna pianą!!! Na każdej szanującej się myjni gdy auto ma chromy zmieniają środek do mycia pierwsze słyszę, ja myję aktywną pianą raz na miesiąc i chromy przez 4 lata jak mam samochód raz polerowałem i to z nudów, a nie z przymusu
Pawlo 2004 Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 Jeżeli zadbasz o auto to do umycia potrzebny będzie tylko szampon za 30 zł i 30 minut wolnego czasu. Z szamponem to się zgodze ale co do tych 30 minut to dobrze auta nie umyjesz bo wycieranie do sucha ze wszystkimi wnękami zajmuje więcej a gdzie mycie szyb i natarcie opon czernidłem, ale skoro tobie wystarczy 30 min to ok
Rekomendowane odpowiedzi