Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chiptuning 1,8

Gość Kaziu_Wichura

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

Warto jest zrobić takie coś? Napisałem maila do wrocławskiego oddziału Masters Tuning, takie coś dostałem w odpowiedzi:

"Chciałbym uprzedzić, że jest to auto wolnossące bez turbo i przyrosty mocy sa niewielkie osiągnięcie 10km jest już dużym sukcesem, a jest to przyrost niebardzo odczuwalny, koszt modyfikacji w granicach 2tyś zł"

Nie wiem co mam myśleć. Chciałbym trochę koni więcej ale nie wiem co teraz.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma sensu.Kasa wyrzucona w błoto.Może być i tak , że przybędzie tylko 5KM.Lepiej za tą kase kupić ładne fele :wink:

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

no tak ale fele koni nie dają :D:D:D

Opublikowano
no tak ale fele koni nie dają :D:D:D

Uwierz mi , że nie odczujesz wielkiej różnicy.Jak chcesz poczuć moc to załóż turbo.Ale to z kolei się nie opłaca i lepiej kupic od razu 1.8T :wink: Więc ten silnik nie nadaje się do tuningu :!:

Opublikowano

A może jakiś filtr K&N albo Kingdragon, i jakieś ładne fele

A do kogo pisałeś Jetronik ? :roll:

Opublikowano
A może jakiś filtr K&N albo Kingdragon

Widziałem troche testów i lepsze wyniki na hamowni wychodziły na seryjnych wkładkach.

Opublikowano

Ale o ile więcej :) 2,3ps?

Nie wiem czy to się opłaca. Ogólnie mówiąc temat tuningu 1.8 był już nie raz wałkowany a wnioski zawsze takie same -> kupić 1.8T.

Opublikowano
zawsze takie same -> kupić 1.8T.

Bezprzesady chłopak dopiero co kupił a4 :P

Opublikowano

No wiem :)

I dobrze bo to najwspanialsze samochody :) ale szkoda by władował parę tysięcy by miec 20 koni więcej, podczas gdy wymiana silnika na 1.8T wyniosła by go tyle samo.

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

ile by mnie taki w miarę jeszcze nie zakatowany 1.8t silnik kosztował? no i do tego wymiana, ile takie coś?

Opublikowano
ile by mnie taki w miarę jeszcze nie zakatowany 1.8t silnik kosztował? no i do tego wymiana, ile takie coś?

Myśle, że lepszym rozwiązaniem jest sprzedaż obecnego i kupno A4 1.8T.

Silnik plus wymiana jednak swoje kostują, do tego przydała by się zmiana hamulców na 288 mm z przodu, oprzyrządowanie jest trochę inne, do tego dolicz Intercooler, przewody ciśnieniowe itd. itp i robi się już całkiem poważna sumka. Nie wiem dokładnie ale być może również wydech jest innej średnicy.

Dlatego jak my szukaliśmy auta to z założenia miało być 1.8T :twisted:

Gość Kaziu_Wichura
Opublikowano

raczej nie wchodzi w grę wymiana auta bo za bardzo mi się podoba to co mam :]. Będę musiał żyć z tym silnikiem, trudno się mówi. Dzięki wszystkim za info

Opublikowano

Silnik ze skrzynią można trafić już za 3.5-4tys w niezłym stanie, napewno do tego dojdzie robocizna i parę innych rzeczy jak właśnie choćby ukł hamulowy.

Opublikowano
raczej nie wchodzi w grę wymiana auta bo za bardzo mi się podoba to co mam :]. Będę musiał żyć z tym silnikiem, trudno się mówi. Dzięki wszystkim za info

i to jest dobra decyzja nastepnym razem jak weżmiesz pod uwagę rozwój mocy to trzeba decydowac się przed zakupem najtaniej TDI :mrgreen: