Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Cieknący olej z kolektora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli nad kolektorem wydechowym jest kolektor ssący to czemu cieknie mi z uszczelki miedzy kolektorem ssącym a głowica olej???

Opublikowano

skoro cieknie olej to oznacza, że wypaliła się uszczelka od gazów spalinowych idących tam z zaworu EGR kiedy jest on otwierany a olej pochodzi z odmy, trzeba zdjąć kolektor i wymienić uszczelkę a najlepiej komplet.

Opublikowano

9wymieniłem uszczelkę kolektora faktycznie olej znikł jak ręką odjął (przynajmniej na zewnątrz) to było 2 lata temu zrobiłem jakieś 100 tyś i znowu zalany silnik doszczętnie, wymieniłem ponownie uszczelkę. po tygodniu z silnika wręcz kapie, postanowiłem zrobić ten patent że zaślepiłem dziurkę w rurze do turbo i odmę poprowadziłem do oddzielnego zbiorniczka bo faktycznie w kolektorze ssącym było mnóstwo oleju. Patent nie zdał swojej roli auto zaczęło kopcić biało-niebieskim dymem, podpiąłem odmę do rury i przestał.czy zawór egr może pluć olejem pisałeś, żeby wymienić komplet uszczelek tj???

Opublikowano

olej w zaworze EGR pochodzi z dolotu, a w dolocie bierze sie z turbiny lub niesprawnego ukladu odpowietrzania.

natomiast fakt przepuszczania uszczelki kolektora, moze byc spowodowany niewlasciwym za slabym lub zbyt mocnym dokrecenem kolektora lub slabej jakosci uszczelka.

Opublikowano

Mnie również zaczął sie pocić EGR.

Turbo jest regenerowane więc raczej turbo można wykluczyć.

Oleju nie ubywa, sprawdzam regularnie stan oleju.

Mimo to od spodu EGR sie poci olejem a ten ląduje na łączniku elastycznym - plecionce. Czy pomoże wymiana tego zaworu EGR na nowy ?

Nowy EGR (zamiennik) to koszt 570zł.