Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 AUK] Smród z klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem audi a4 B7 silnik 2.O 170 km s-line.Mam bardzo specyficzny problem z którym nie moge sobie poradzić.

Chodzi dokładnie o to że od ok 3 miesięcy z mojego nawiewu dochodzi smród który moglbym porównać do zapachu ścierki albo cos w tym rodzaju...

Sprawa jest o tyle dziwna że śmierdzi i wtedy kiedy włączona jest klimatyzacja i wtedy kiedy jade na normalnym nawiewie...Robiłem już różne rzeczy począwszy od wymiany filtra poprzez wlewanie i pryskanie różna chemią, odgrzybianie jonizacja itd itp...Czy ktos spotkał się z czymś takim???

Słyszalem o tym że mogla tam wejsc np. mysz tylko że od wewnątrz jest to podobno raczej nie mozliwe a od wewnątrz raczej tez nie ponieważ zwracalem uwage na to i samochód byl raczej cały czas zamknięty...Dodam też że smród jest na początku jak odpalam samochód intensywny a potem podczas jazdy słabszy, tylko że praktycznie cały czas we wnętrzu auta panuje zapach starej szmaty...Wszystkich którzy mogą mi pomóc prosze o rady..

Opublikowano

wyciągnij filtr p.p. i sprawdz czy nie wpadło coś głębiej

Opublikowano

Podjedz do fachowców od klimy niech lookną na całą instalację,trudno coś tutaj wniosl=kować skoro robiłeś jonizację,odgrzybianie itd...

Opublikowano

W obudowie nagrzewnicy może też zbierać się woda z powodu niedrożności odpływu i stąd ten zapach.

Opublikowano

Niestety ja też miałem taki problem jak twój. I tak jak piszesz żadna chemia nie pomaga więc poswieciłem dwa dni i rozebrałem cały kokpit aby wydostać całą dmuchawe wraz z kanałami i systemem sterujacym klapkami (niestety trzeba spuścić freon i odłączyć nagrzewnice (dwa węże). Cały problem tkwi w chłodnicy od klimy (strasznie zagrzybiona) i u mnie klapki sterujące są pokrytą taką gąbką które przesiąkły tym zapachem. Wymyłem dokładnie chłodnice klimy i kanały wewnątrz a pianki usunołem i pomogło zapach zniknął. Bardzo pracochłonne ale skoro srodki nie pomagały to opłacało się troche poświęcić czasu w garażu.

Opublikowano

Miałem podobny problem, w sumie ten temat przez pewien czas był bardzo rozwinięty na forum. U mnie śmierdziało jakby coś się zalęgło i zdechło w przewodach wentylacyjnych ale tylko gdy klima byla wyłączona gdy ją włączyłem smrud automatycznie znikał.

Momogło odgrzybianie, jak narazie od 3 miesięcy mam spokój

• 1 rok później...
Opublikowano

mam podobny problem tak mi śmierdzi z nawiewów, że nie można wytrzymać. Jest to zapach stęchlizny, ale można go też porównać do zapachu ścierki, jak kolega wyżej napisał. klimatyzacja wyczyszczona, filtr wymieniony. w tygodniu jadę do mechanika

Opublikowano

Trzeba sprawdzić odpływ wody z parownika. Bo jeżeli odpływ jest zapchany, to żadna chemia nie pomoże.

Opublikowano

jestem w stanie sam to jakoś sprawdzic? jak tak to proszę o szczegóły

Opublikowano

Włączyć klimę i po jakimś czasie sprawdzić czy jest kałuża wody pod samochodem.

Opublikowano

witam.

"wali zgnilizną aż się wsiadać do samochodu nie chce!!!!

prosze o podpowiedz jak dostać sie do parownika od dołu aby nic nie demontować-słyszałem że jest taki sposób-tylko gdzie szukać tej rurki aby wprowadzić płyn "wurth"-słyszałem ze pomaga na smród.

auto było 2 razy walone chemią na wentylator-nic nie pomogło

pomocy gdyż szkoda mi dziecka które to wdycha

Opublikowano

witam.

"wali zgnilizną aż się wsiadać do samochodu nie chce!!!!

prosze o podpowiedz jak dostać sie do parownika od dołu aby nic nie demontować-słyszałem że jest taki sposób-tylko gdzie szukać tej rurki aby wprowadzić płyn "wurth"-słyszałem ze pomaga na smród.

auto było 2 razy walone chemią na wentylator-nic nie pomogło

pomocy gdyż szkoda mi dziecka które to wdycha

Mam to samo, klima w warsztacie 2x odgrzybiana, nowwy czynnik, nowy filtr pp z aktywnym węglęm i dalej waliło, zainwestowałem w Wurth jedno opakownie do nawiewów drugie pod filtr na wentylator - dalej wali, mniej ale wali, jak klima pochodzi 1-2 min smrodu nie ma a na econie szyby trza uchylać bo można pawia puścić :sick3:
Opublikowano

Kurcze zaczeło robić sie cipło i podobny smrodek sie pojawił, ale tylko po wlaczeniu sie klimy i zaraz ustaje... odgrzybie klime i zobaczymy co będzie.

A jeszcze jedno moze ktos podpowiedzieć gdzie sie znajduje rurka ktora spływać powinna woda z klimy- może jest nie drożna..?? musze to sprawdzić :)

Opublikowano

Właśnie gdzie jest kanalik odprowadzający skropliny na zewnątrz. Podejrzewam że jest to główny powód smrodku z klimatyzacji w moim aucie. Po włączeniu klimy nie ma kałuży pod samochodem. Jak samochód postoi na słońcu to po wejściu do wnętrza czuć woń wilgoci i stęchlizny. To samo jest po włączeniu klimy ale po pewnym czasie zapach ustaje albo jest naprawdę mało wyczuwalny, natomiast jeśli włączę obieg zamknięty od razu jest smród. Może ktoś czyścił ten odpływ i wie jak to najszybciej i najłatwiej zrobić. Już brakuje mi pomysłów jak pozbyć się tego smrodu. Robiłem wszystko ozonowanie z czyszczeniem ultradźwiękowym jednocześnie i od razu potraktowałem bezpośrednio parownik pianką. Dwa tygodnie ok później smrodek wraca. Pomocy !!!!

Opublikowano

Aż wstyd kogoś znajomego zaprosić do auta na przejażdżkę tak wali :embarrassed:niemówiąc o fajnej lasce :decayed:

Opublikowano

Aż wstyd kogoś znajomego zaprosić do auta na przejażdżkę tak wali :embarrassed:niemówiąc o fajnej lasce :decayed:

Od niej też wali? :polew:

Taki żart :gwizdanie:

Trzeba sprawdzić odpływ wody z klimy czy nie jest pod spodem śjakimś błotem zapchany. Nie macie czasem mokrych dywaników?

Opublikowano

Dywaniki suchutke :gwizdanie:czyli...

Opublikowano

A na włączonej klimie jest kałuża pod samochodem? Oczywiście wody nie oleju :kox:

Opublikowano

Nie ma żadnych wycieków :no: a gdzie tego odpływu szukać?