Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie / Wymiana kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czas trwania 10 minut

---------- Post dopisany at 14:48 ---------- Poprzedni post napisany at 14:45 ----------

IMAG0234.jpg

IMAG0236.jpg

IMAG0251.jpg

IMAG0253.jpg

---------- Post dopisany at 14:50 ---------- Poprzedni post napisany at 14:48 ----------

Do pieca trafił na 5 minut kolejne 5 sie wypalał-a dymił :kwasny:

wydmuchany i odtluszczony....swoja droga czy kiedys ktos taki kolektor spawał bo od goscia gdzie go brałem bylo ze dwa kture byly pekniete a jeden miał pekniecie a wylot i za browara by je facet oddał ?? tak sie zastanawiam bo bym sobie zespawał i pogonił za 4ro pak:decayed:

Opublikowano

Pany, w swoim awx-ie chcę wyczyścić kolektor dolotowy i wyrzucić egr (wstawić kolanko sylikonowe i rurkę). Mam już wszystko co potrzebne, łącznie z uszczelkami... Problem tylko z śrubami przy kolektorze, rurce łączącej egr z kolektorem wydechowym oraz na łączeniu samego egr z kolektorem ssącym - w aso mają to na zamówienie (mam do nich 50 km, a specjalnie jeszcze raz jechać...:kwasny:) Czy mogę użyć tych starych śrub bez obaw, czy koniecznie muszą być to nowe??

---------- Post dopisany at 16:01 ---------- Poprzedni post napisany at 15:47 ----------

Ewentualnie może w sklepie motoryzacyjnym poszukać śrub o takich samych parametrach...? :eusathink:

---------- Post dopisany at 19:31 ---------- Poprzedni post napisany at 16:01 ----------

W końcu znalazłem parę minut, by prześledzić cały wątek i pytanie jest nieaktualne :wink:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Wczoraj kupiłem kolekto od passata. 30zl. jeszce ich było z 5 w kartonie :decayed:

http://s7.postimage.org/pk9d7gctz/IMAG0225.jpg

Czytam o tym wypalaniu i chyba do pieca wrzuce kolektorek :kwasny:

gdzie kupowałeś?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, lepiej jest wyczyścić dokładnie seryjny kolektor AFN, czy lepiej jest zainwestować i zamontować od AWXa? i co nagarem w silniku? bo on nie odkłada się tylko w kolektorze, ale także głębiej i pewnie aż do zaworów.

Opublikowano

kolektor awx nie ma wyjścia na egr jak w seryjnym. nagar z silnika to albo zdemontować głowicę albo kręcić wałem i po kolei każdy cylinder jak zawory się zamkną.

Opublikowano

Panowie chce montowac orurowanei pod fimca i mam kupiony map sensor z aw-xa teraz pytanko ,nie zabardzo bym tak go montowal bez strojenia do seryjnego afna na 216 i turbinie z awxa ???

Opublikowano
kolektor awx nie ma wyjścia na egr jak w seryjnym. nagar z silnika to albo zdemontować głowicę albo kręcić wałem i po kolei każdy cylinder jak zawory się zamkną.

Ale jeśli chodzi o przepływ powietrza to nie ma różnic między nimi? A czy ten nagar z silnika ma wpływ na jego pracę?

Opublikowano

przez kolektor awx jest lepszy przepływ powietrza, leprze napełnianie cylindrów, sama wymiana kolektora da poprawę dołu czyli z 10Nm gratis na dole

nagar - chodzi ci o opary z odmy i to co wypluje turbina w dolot? tym się nie przejmuj, wystarczy raz na 10 lat wyczyścić kolektor i spokój

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

O takie info mi chodziło, wielkie dzięki :thumbup1:

---------- Post dopisany 17-02-2014 at 17:47 ---------- Poprzedni post napisany 19-08-2013 at 15:35 ----------

Zamierzam kupić sobie kolektor od AWXa i tam między kolektor, a flanszę (zamiast EGR) wchodzi jakieś uszczenienie? Jak jest to jakie?

Opublikowano
O takie info mi chodziło, wielkie dzięki :thumbup1:

---------- Post dopisany 17-02-2014 at 17:47 ---------- Poprzedni post napisany 19-08-2013 at 15:35 ----------

Zamierzam kupić sobie kolektor od AWXa i tam między kolektor, a flanszę (zamiast EGR) wchodzi jakieś uszczenienie? Jak jest to jakie?

odrobina czarnego silikonu reinza :thumbup1:

(tansza opcja to czerwony silikon)

Opublikowano

Czarny sylikon jest idealny do tego

Opublikowano

No i jaka powinna być długość tej redukcji ? Kowi pisał coś o 102 mm ale potem obcinał , jaka powinna być długość żeby nie trzeba było nic przycinać i żeby dobrze pasowało ? Może ktoś zmierzyć ?

Opublikowano

Dokładnie nie mierzyłem, ale na oko powinna być z 2 cm krótsza i wtedy powinno być ok

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

czy ktoś mógłby dać mi namiary na redukcje albo chociaż podać wymiary i zrobić rysunek najlepiej techniczny żebym mógł dać dla tokarza który by mi to dorobił

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A w jakiej pozycji ustawić wał żeby wszystkie zawory były zamknięte ? Jak ustawie ten znak na kole dwumasowym w tym oczku to jest chyba GMP , dobrze kojarzę ?? Chodzi mi o to że jak odkręcę stary kolektor to żeby jakieś kawałki nagaru nie wpadły do cylindrów , przy okazji można trochę kanały poczyścić i wydmuchać syf powietrzem

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tak i tak ci najebie musisz jakis odkurzacz uzyc jest duzo roboty z tym glownie duzo pier**le...a

Opublikowano

tak i tak ci najebie musisz jakis odkurzacz uzyc jest duzo roboty z tym glownie duzo pier**le...a

Już po temacie , nawet sprawnie poszło i bez problemów . Kolektor zmieniony i autko trochę odżyło :D

Opublikowano

kanaly w glowicy tez????

Opublikowano

kanaly w glowicy tez????

Kanały w głowicy były czyste z delikatnym nalotem więc odpuściłem sobie czyszczenie bo w sumie nie było co

Opublikowano

to miales farta :D