Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Istne czary z temperaturą silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i u mnie sprawa się wyjaśniła - była ( a właściwie jest) winna temu uszczelka pod głowicą - dzisiaj jadać do domu coś walnelo, znikła moc, silnik po chwili zgasł, a jak zajrzałem pod maskę to zalane było po stronie pasażera w silniku. Nawet nie próbowałem jej juz zapalać, na linkę i do domu, jutro ją obejrzę. Także ostrzegam innych -te objawy to zapewne uszczelka i warto to sprawdzić. Mogę ja teraz próbować odpalić, czy będzie to niebezpieczne dla silnika?

Opublikowano

U mnie uszczelka ok. Dzisiaj robilem taki tescik ze temp byla znowu 107 na klimatronku i na postoju wlaczylem na maxa ogrzewanie i lecialo chlodne powietrze...czyli smiem twierdzc ze silnk wcale takiej temp nie ma jak wskazuje

Opublikowano

Witam

Proszę o małe wyjaśnienie - jeżeli temperatura cieczy chłodzącej skacze od 90 do 102 stopni czy przyczyną może być termostat. Ogólnie w każdym poście opisujące się że wadliwy termostat to temperatura za niska, poniżej 90 stopni.

Pozdr

Opublikowano

Witam

Proszę o małe wyjaśnienie - jeżeli temperatura cieczy chłodzącej skacze od 90 do 102 stopni czy przyczyną może być termostat. Ogólnie w każdym poście opisujące się że wadliwy termostat to temperatura za niska, poniżej 90 stopni.

Pozdr

oczywiście, w druga stronę tez to działa jeśli termostat jest jak mówisz wadliwy to może równie dobrze otwierać za późno i temp. będzie za wysoka.

Opublikowano

W weekend kilkakrotnie sprawdzaęłem temp. po zgaszeniu - zależnie od 90 albo 89st.C leciała w dół, nie było jakiegokolwiek skoku w górę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, chciałem kupić w ASO czujnik temperatury cieczy chłodzącej i okazało sie ze do modelu ADR z 97r. ma dwa czujniki 4-pinowe: czarny o numerze 058919511A i niebieski 059919511. Który powinienem kupić?

Oraz może ktoś ma sposób na szybką wymianę, jakieś wskazówki?

Pozdro

Opublikowano

Bardzo szybki sposób to wyciągnąć zawleczkę, przygotować czujnik do wymiany i szybko wyciągnąć stary i włożyć nowy.

Można to zrobić nawet bez spuszczania płynu tylko na zimnym silniku.

Mi się udało :decayed:

Opublikowano

Panowie, chciałem kupić w ASO czujnik temperatury cieczy chłodzącej i okazało sie ze do modelu ADR z 97r. ma dwa czujniki 4-pinowe: czarny o numerze 058919511A i niebieski 059919511. Który powinienem kupić?

Oraz może ktoś ma sposób na szybką wymianę, jakieś wskazówki?

Pozdro

A nie sprawdzałeś jaki masz?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem iść po łatwiźnie :), myślałem że ktoś mi podpowie. Sprawdzę to ale w sobotę, bo w tygodniu po 17 już za ciemno.[br]Dopisany: 08 Listopad 2007, 08:55 _________________________________________________Dzisiaj trochę pobawiłem sie VAGiem w temacie temperatury cieczy chłodzącej. Sprawdzałem temperaturę na vagu i na blacie (na klimatronicu nie mogę).

Rozgrzanie zimnego silnika, wolne obroty po odpaleniu - vag pokazywał około 10 stopni zawsze mniejsza temperaturę na na blacie, wskazówka wskazała 90, na vagu było około 80. W tym momencie temperatura na vagu dalej powoli rosła do 99 stopni, na blacie wskazywało 90. Gdy na vagu było około 99 wskazówka na blacie przesunęła sie z 90 na 100.

W jeździe po mieście temperatur utrzymywała w zakresie 99-102 stopni (na vagu i blacie).

Po zatrzymaniu się na parkingu na wolnych obrotach po jakimś czasie temperatura spadła do 96 stopni na vagu, na blacie do 90.

Ponowna próba miasto -parking wskazała podobnie.

Mój przypadek opisywałem w postach powyżej. Było wymienione: płyn chłodnicy G11, termostat (nie oryginalny), termo włącznik drugiego wentylatora i wisko.

Na chwile obecną wpierw wymienię czujnik temperatury i jeśli to nie pomoże to także termostat na oryginalny. A później sie okaże.

Pozdr

[br]Dopisany: 10 Listopad 2007, 17:51 _________________________________________________Niestety ale temat nie rozwiązany :confused4:.

Wymieniłem czujnik i termostat na oryginalny - bez zmiany, w dalszym ciągu temperatura utrzymuje sie na poziomie 100 stopni.

Będąc na kanale, po wymianie termostatu chciałem sprawdzić czy po przekroczeniu 90 stopni wąż od termostatu do chłodnicy sie nagrzeje. I tu moje zaniepokojeniu ponieważ wąż był zimny, chłodnica na dole to samo. Nie miałem zbyt wiele czasu, ale ten wąż był cały czas chłodny.

Stary termostat był OK, w ganku podgrzewanej wody sie otworzył.

Czy to może być problem z pompa wody?

W chwili obecnej pozostało mi tylko wymienić pompę wody.

Chyba ze mam gdzieś zatkany obieg wody. Uszczelka głowicy to chyba nie to - brak typowych oznak.

Czekam na kolegów rady - bo sam lekko opadam z sił.

Pozdr

Opublikowano

przy 90 st.C termostat jest minimalnie uchylony i tymsamym przepływ jest bardzo niewielki - bardziej patrz od spodu węża - myślę że był przynajmniej letni.

Opublikowano

myśle że masz wszystko OK ja też tak miałem po wymianie na ori płynu, czujnika, termostatu

na budziku 90 C

na klimatroniku 101 C

na vagu 93-94 C

a waż na dole zimny

Opublikowano

Kaczy: pompa niedomaga i zachwile [stanie](plastikowy wirnik razsadzony przez rdze,jeszcze kręci,załapuje , przerywa) z tąd ta temperatura

Opublikowano

W przypadku wymiany pompy wody jaka powinienem kupić?? Na allegro są takich firm: SFEC, SKF, RUVILLE, QAP, DENCKERMANN, ceny od 60zł wzwyż. Czy musi być orginał z ASO??

Opublikowano

SKF ma dobrą opinię

Opublikowano
SKF ma dobrą opinię

Faktycznie, szukając info na forum wiele osób zakłada SKF, najtaniej znalazłem za 170zł.

Ale, rozmawiałem z moim mechanikiem którym sie wspomagam w sprawach które mnie przerastają i powiedział że według jego pompa jest Ok, gdyby była wadliwa to by woda mi się gotowała, miałbym problem z ciepłym powietrzem w nawiewach.

W moim przypadku silnik nagrzewa sie po około 4km w ruchu miejskim, ciepłe powietrze też leci, ale temperatura cały czas waha sie pomiędzy 99-102 stopni.

Opublikowano
SKF ma dobrą opinię

Faktycznie, szukając info na forum wiele osób zakłada SKF, najtaniej znalazłem za 170zł.

Ale, rozmawiałem z moim mechanikiem którym sie wspomagam w sprawach które mnie przerastają i powiedział że według jego pompa jest Ok, gdyby była wadliwa to by woda mi się gotowała, miałbym problem z ciepłym powietrzem w nawiewach.

W moim przypadku silnik nagrzewa sie po około 4km w ruchu miejskim, ciepłe powietrze też leci, ale temperatura cały czas waha sie pomiędzy 99-102 stopni.

Ta temperature pokazuje ci w ktorym miejscu ? budzik? klimatronic? vag? U mnie budzik 90 po zgaszeniu i wlaczeniu 105 klimatronic kolo 100 caly czas jak zgasze i zapale to 107 a vag 94-97 i olalem to bo sprawdzalem plyn chlodniczy i nic mi nie gotuje

Opublikowano
Ta temperature pokazuje ci w ktorym miejscu ? budzik? klimatronic? vag?

VAG i budzik pokazują prawie to samo, budzik zawyża około 2 stopni.

Mój mechanik powiedział abym na razie odpuścił sobie temat, dopóki mi sie nic nie gotuje i sie nie przegrzewa powyżej 102 stopni.. Mam jeździć, jeśli sie pogorszy to będzie trzeba zacząć od czyszczenia układu, może wymiany chłodnicy i tak dalej...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a może ktoś wymienić objawy zepsutej pompy wody w a4...

Opublikowano

zależnie co padło ale najczęściej to auto przegrzewa się bardzo szybko

Opublikowano

No i wracam do problemu temperatury, nic sie nie zmieniło od ostatniego postu. Będę wymieniał chłodnice. Czy jest coś co można przy okazji zrobić - mając przód i chłodnice zdemontowaną? Na co zwrócić uwagę?