Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] V6 2,5TDI vs chipowany AWX ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mmcv - "a inni sprzedaja i kupuja 3.0tdi"

No i jeszcze je rezają na 300KM :naughty:

Opublikowano

Teraz gdybym zmieniał swojego paździerza to również jedynie na 3,0tdi Q, albo na 330xD - oczywiście jeśli chodzi o diesel'a. 1,9 tdi to taki pierdzioch do przemieszczania się (czasem nawet w miarę szybkiego :>) po mieście i na trasach z logicznymi prędkościami. Kwestia tego, co stawiasz sobie za priorytet.

Opublikowano

do dlubnietego AWX dorezal bym Q i można latać :kox: niutki i moc wtedy maja sens :cool1:

Opublikowano

dokładnie jak kolega KOval81 mówi 3.0TDI - mistrz

Opublikowano

dokładnie jak kolega KOval81 mówi 3.0TDI - mistrz

nie wiem czy mistrz a w dieslowskie V6 VAG to jedyne silniki ktore maja kulture pracy jakiej sie wymaga od auta za takie pieniadze.Calkowicie zgadzam sie mmcv i moje obecne auto jest otanim R4 w dyszlu jakie mam z koncernu VAG :evil:

Opublikowano

1.9 w Q po czipsie ma tyle samo mocy co 2.5TDI np BDH w serii.

1.9 w Q będzie lżejszy z 80-100kg od 2.5 TDI

Osiągi bardzo ale to bardzo zbliżone.

Jedyną dużą różnicą w eksploatacji jest wymiana rozrządu

1.9 ok 1500PLN

2.5 ok 2500PLN

Jeżdzę 2 lata 2.5TDI i nie mogę mu nic zarzucić , no może tylko to że nie chce jeździć jak mu się zaleje PB :decayed:

Opublikowano

Juz nie przesadzajcie ja o 2.5 ( 180 KM ) nei moge zlego slowa powiedziec , kultury pracy wogol nie da sie porownac , auto ma 145 tys i nic sie z niem nie dziej/dzialo moze to zasluga poprawionego silnika BUA dzieki Q prowadzi sie bajecznie i jezli mam byc szczery to auta wielkosci A4 bez tylnego lub napedu 4x4 juz nigdy wiecej nie kupie bo przedni naped w aucie tej wielkosci to porazka ( to wola bym juz kupic jakas mazde 6 czy avesisa przeynajmniej bezawaryje ) a wim co mowie bo przed tem mialem BLB oske , teraz mam q i roznica w prowadzniu jest ogromna...... a wracajac do silnika to 2,5 idealnie nadaje sie na dlugie trasy i znosi bezproblemowo jazde non stopem 180 Km/h i wiecej , czego nie moge powiedziec o 1,9 bo to silnik nie jest do takich predkosci.

Z tym ze gorzej z dlubaniem to fakt

Jak cos to brat mojej mamy ma takie auto na sprzedaz , na bazie kotrego powstaly moje przemyslenia :

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_bau_a4_25_tdi_180_km_quattro_full_sline_full_wyposazenie-t98364.0.html

Pozdrawiam

Z tym że 1.9 nie nadaje się do wyższych prędkości to sie nie zgodzę. Ja mam AVF i 180 - 190 czy nawet 200 to nie ma problemu, zajrzyj do mojego tematu i spójrz na foty, średnie spalanie 7.0litrów na odcinku 600km z czego 2/3 z tego z prędkością ponad 180km/h na tempomacie :D

Do tego dodam że prędzej bym się spodziewał że w 2.5 coś się wysra niż 1.9 czipowane padnie.

Opublikowano

Z tym że 1.9 nie nadaje się do wyższych prędkości to sie nie zgodzę. Ja mam AVF i 180 - 190 czy nawet 200 to nie ma problemu, zajrzyj do mojego tematu i spójrz na foty, średnie spalanie 7.0litrów na odcinku 600km z czego 2/3 z tego z prędkością ponad 180km/h na tempomacie :D

Do tego dodam że prędzej bym się spodziewał że w 2.5 coś się wysra niż 1.9 czipowane padnie.

Tylko zauważ jak silnik pracuje przy tych prędkosciach co napisałes, tak jak by miał zaraz wyskoczyć, taki jargot :naughty: ja również uwarzam że 2,5 będzie lepszy w trasy, nie wiem jak w A4 ale w A6 przy prędkosciach 180-200 silnik ładnie i cicho pracuje że aż chce sie jechać nie to co w 1.9 :thumbdown:

Opublikowano
Z tym że 1.9 nie nadaje się do wyższych prędkości to sie nie zgodzę. Ja mam AVF i 180 - 190 czy nawet 200 to nie ma problemu, zajrzyj do mojego tematu i spójrz na foty, średnie spalanie 7.0litrów na odcinku 600km z czego 2/3 z tego z prędkością ponad 180km/h na tempomacie

to zapnij tempomat na 180Kmh przez 15 min i sprawdz sobie temp.oleju a pozniej zrob to samo w 2.5L - mysle ze sie zdziwysz.R4 w dieslu to nie ejst motor do latania z takim predkosciami.Ok mozna i nawet wiecje al chwilow a nie non stopem.A jesli tak latasz to...... nie chcial bym kupic auta po tobie :)[br]Dopisany: 22 Październik 2009, 11:07_________________________________________________

Tylko zauważ jak silnik pracuje przy tych prędkosciach co napisałes, tak jak by miał zaraz wyskoczyć, taki jargot :naughty: ja również uwarzam że 2,5 będzie lepszy w trasy, nie wiem jak w A4 ale w A6 przy prędkosciach 180-200 silnik ładnie i cicho pracuje że aż chce sie jechać nie to co w 1.9

dokładnie , kultura pracy silnika 2.0 przy tych prędkościach jest fatalna czuć i widać ze silnik sie meczy i nie specjalnie lubi takie prędkości.W 2,5l wujasa jest bajka i 190-200 można spokojnie nazwać prędkością podróżna

Opublikowano

julo23 to nie chodzi o to ze to auto Ci nie pojdzie tyle :wink4: czy tez ze nie da sie tak jechac. Rzecz wtym ze 2.5 to samochod na AUTOBANY, i jazda 200 na godzine przez pareset dobrych km nie meczy jak jazda 1.9(pomijajac to jak meczy sie silnik w 1.9 ) . Jezdzilem 1.9 pare razy i juz przy 3.0-3.2 tys ten silnik daje sie we znaki przy utrzymywaniu takiej predkosci.

Nie chce krytykowac tego motoru bo to naprawde swietna baza na mody itp , pod warunkiem ze kogos to jara. Ja wole miec mocniejsza serie i np podniesc tylko chipsem moc delikatnie - poprawic elastycznosc , i nie sprawdzac granicy wytrzymalosci silnika/sprzegla.

Turdzi :good: :good:[br]Dopisany: 22 Październik 2009, 11:15_________________________________________________

a to z autopsji czy przeczytanych postow ? :gwizdanie:

Ja wrecz odwrotnie ...gdybysmy lecieli trasa po 200km/h ok. 500km to bardziej bym sie bal o Twojego 1.9 ze Ci sie ugotuje niz o mojego 2.5.

Jesli chodzi o codzienna eksploatacje to odpukac jeszcze mnie niczym nie zaskoczyl (zrobione 55tys poki co, wiec to niezawiele zeby cos sensownego powiedziec ale daje rade i np 22h jazda non-stop(2-3krotnie) z duzymi predkosciami nie sprawila mu zadnych problemow)

Opublikowano

Autor temtu nic nie pisał że do czego potrzebuje to auto czy do jazdy z dużą prędkością po autostradach czy na miasto

Mam B5 FL 2,5 tdi 150 PS i chce przejść na b6 w Dieslu! Zastanawiam się nad 2,5 155 ,163 a może 180 zależy jaki się trafi. Albo Chipowac AWX ?? Jak to wygląda z przyspieszeniem , trwałością , spalaniem i kosztami ? Co wybraliście by na moim miejscu ?

Jeśli chodzi o przyśpieszenie to AWX/AVF po chipie minimalnie szybszy od 2,5 155 i 163 w serii i porównywalny z 180km.

Trwałość silników jest również podobna z tym że AWX/AVF jest mniej awaryjny.

Spalanie w 1,9 jest o około 1-1,5L mniejsze od 2,5 wyszystko zależy od stylu jazdy.

Koszty utzrymania, tu zdecydowanie wygrywa 1,9.

Jak auto ma być na miasto i czasem trasa to zdecydowanie 1,9. Jak jeździsz bardzo dużo po autostradach z dużymi prędkościami to 2,5.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odp ;]

Czy autostrada czy miasto . Ja jeżdżę głównie po miesicie czasem gdzieś skoczę w gorach czy mazury w tym roku byłem moim audikiem w IT Biobione ! 1000 km zrobiłem na baku no i jeszcze cos zostało . Spalanie jakies 6,2 na 17” wlaczylem tempomat i w Alpach czy z gorki czy pod 2,5 sunie wiem z autopsji .

Ale to jest była moja 1 taka trasa głownię cykl mieszany z przewaga miasta .

Najbardziej konkretna była wypowiedz JAROL’a THX !

Przekonuje mnie to do 1,9 ale jakoś mi się nie chce uwierzyć ze z prawie 10 letnie konstrukcji (2000/2001 pierwszy AWX ) podrasuje na samym programie do 160 170 km i zrobie nim 60 tys przez dwa lata bo tyle planuje jeździć i nic nie będzie się dzialo … :> było by super .

Ale te konia z LUFTU się nie biorą cos po d*pie musi dostać .

Z waszych wypowiedzi wywnioskowałem w skrócie kup AWX/AWF + DOBRY POGRAM i zapierdalasz tanio szybko bez awaryjnie ?!?!? Dobrze zrozumiałem ?cos mi się to zbyt piękne wydaje .

Opublikowano

rubix. Nie odkryję Ameryki, jeżeli napiszę, że każda sroka swój ogonek chwali ;)

Ja Ci napiszę tak:

poznałeś smak jazdy V6. Jeżeli zakupisz R4, to raczej będzie Ci trudno się odnaleźć.

Ostatnio robiłem logi kumplowi w jego AVF'ie. Jak tak sobie pojeździłem, to uwierz mi, nie potrafię opisać szczęścia, jakie odczuwałem po powrocie do mojego V6 :decayed:

Opublikowano

Miałem wcześniej AWX, teraz mam 2.5 180 PS w B6 i 2.0 170 PS w B7 (oba Q), kultura pracy to jak pisali wcześniej, bez porównania, od 2 miechów nie mogę przyzwyczaić sie do klekotu 2.0, mimo że jest lepiej niż w 1.9. Żonka w 2.5 objeżdża mnie w 2.0 (oba seria),różnica w spalaniu to ok 1.5-2 L, ale między AWX w ośce a 2.5 Q to juz miałem ok 3-4 l. Ja bym brał 2.5. Musisz tylko policzyć czy Cię stać na EWENTUALNY wkład finansowy w rozrząd i górę silnika (przy starszych modelach).

Jak znajdziesz zdrowe 2.5 (180 w Q) to polecam.

Opublikowano

Tylko zauważ jak silnik pracuje przy tych prędkosciach co napisałes, tak jak by miał zaraz wyskoczyć, taki jargot :naughty: ja również uwarzam że 2,5 będzie lepszy w trasy, nie wiem jak w A4 ale w A6 przy prędkosciach 180-200 silnik ładnie i cicho pracuje że aż chce sie jechać nie to co w 1.9 :thumbdown:

Mój tam cichutko motorek pracuje, dobrze jest wyciszony, moze to nie jest ryk V6 ale ja przy kupowaniu to omijałem szerokim łukiem 2.5 i uciekałem gdzie pieprz rośnie.

Pewnie na mnie naskoczycie ale taka prawda, ostatnio byłem w warsztacie pytać o koszty rozrządu to się zaciekawili czy to czasem nie 2.5 bo dosyć dobrze wyposażony jak spojrzeli na parkingu. później sie jeszcze pół godziny nabijali z 2.5 - jeden przed drugim wspominał kolejne auta które ostanio robili i ile to właściciel tych 2.5 litrówek nie zapłacił za cześci i robotę.

Opublikowano

Mój tam cichutko motorek pracuje, dobrze jest wyciszony, moze to nie jest ryk V6 ale ja przy kupowaniu to omijałem szerokim łukiem 2.5 i uciekałem gdzie pieprz rośnie.

Nie przejmuj się. Każdy się czasem myli. Grunt, to umieć się do tego przyznać ;)
Opublikowano

@truckmaniac

jak chce mieć V6 to kupuje w benzynie :D

Własnie kupiłem drugie A4 3.0 V6 piękna sprawa :D Może niedługo wrzuce zdjęcia.

Ale mojego AVF i tak wole.

180 na autobanie i spalanie 7.0 Litrów.

Opublikowano

@truckmaniac

jak chce mieć V6 to kupuje w benzynie :D

Własnie kupiłem drugie A4 3.0 V6 piękna sprawa :D Może niedługo wrzuce zdjęcia.

Ale mojego AVF i tak wole.

180 na autobanie i spalanie 7.0 Litrów.

Kup 3.0 TDI :naughty: choć do benzyny nic nie mam.

A co do 1.9, to nie obraź się, bo to tylko moje subiektywne odczucie, ale kultura pracy tego silnika wywołuje u mnie palpitacje serca. Nic nie poradzę :no:

Opublikowano

no troche klekocze 1,9 ale jak sie bedzie mialo powyzej 200 KM to moze nawet mega bąki puszczac i tak bede zniego zadowolony :decayed:

Opublikowano

no następne moje auto to napewno będzie 3.0 TDI w A6.

Widac mamy rożne zdania na ten temat widocznie mieliśmy inne doświadczenia z awaryjnością silników spod ręki inżynierów z Ingolstadt. Ja już swoje odcierpiałem psychicznie i finansowo i to już nie są dla mnie tylko opowieści z forum.

Dlatego nie kupie więcej 2.0 TDI ani 2.5 TDI.

Ty moze trafiłeś na niepodjechany egzemplarz i póki co cieszysz się bezawaryjną jazdą i komfortem podróżowania z silnikiem V6 ale ilu może się tym pochwalić ? Najczęsciej tacy ludzie nic nie mówią bo głupio im się przyznać ile wpakowali w naprawy.

Pozdro i szerokości - dajmy sie wypowiedzić komuś innemu :D