malinamm1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam mam pytanie, czy są jakieś różnice miedzy silnikami o oznaczeniach AHH i ALH? Dzięki za odpowiedzi!!!
czaja77 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 AHH jest bardziej podatny na podkręcenie mocy.
malinamm1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 A konkretnie jakimi podzespołami się różnią?
przemik Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 AHH jest montowany wzdluznie, a ALH poprzecznie. Z tego powodu na pewno roznią sie kolektorami wydechowymi i turbinami. Wydaje mi sie ze roznią sie tez pompami wtryskowymi - ale nie mam 100% pewnosci. Pozdr
Jarol Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Podstawowa różnica między tymi silnikami to pompa wtryskowa AHH ma pompe 11mm i do tego bardzo małe wtryski. ALH ma pompe 10 i większe wtryski. Ta róznica właśnie sprawia że AHH to bardzo dobry silnik do modyfikacji. Po zamianie wtrysków na 216 + program mozna uzyskać ponad 150km. Oczywiście spokojnie można zrobic więcej ale to juz wymaga wydajniejszej turbosprężarki i lepszego intercoolera. Aha i druga bardzo ważna róznica to w AHH jest turbo ze zmienna geometrią sterowane podciśnieniowo a w ALH bez geometri sterowana cisnieniowo.
marewel Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Podstawowa różnica między tymi silnikami to To to ze ALH ma inny blok silnika.
malinamm1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dzięki za wszystkie odp. ale chyba nie zgodzę się co do tego, że ALH ma turbo bez geometrii i sterowane jest ciśnieniowo, bo brat ma silnik ALH w A3 i ma na pewno turbo ze zmienna geometrią sterowane podciśnieniowo
Sztomel Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 nie zgodzę się co do tego, że ALH ma turbo bez geometrii i sterowane jest ciśnieniowo i tu masz 100% rację, ALH to nowsza konstrukcja od AHH, AHH to praktycznie AFN ze słabszym softem oraz wtryskami - podobnie jak ALH to ta sama konstrukcja co studziesięciokonne AHF i ASV tylko słabszy soft i mniejsze dysze wtryskiwaczy choć wysokie ciśnienia otwarcia - stąd też korpusy wtrysków ALH są często bazą przy modzeniu silników TDI VP, kolejna sprawa, że ALH i AHH są w takim samym stopniu podatne na modyfikacje z tym, że AHH ma fabrycznie wydajniejszą pompę wtryskową tzw. "jedenastkę" gdy ALH tylko ze skrzynią automatyczną ma jedenastkę a przy manualnej dziesiątkę. ALH, tak samo jak AHH ma turbinę VNT czyli ze zmienną geometrią sterowaną podciśnieniem. Oczywiście AHH i ALH różnią się blokami silnika i osprzętem : podstawą filtra oleju, pompą podciśnienia itp. itd. Ostatnia sprawa to to, że AHH ma identyczne mocowanie pompy wtryskowej jak w ALH i można pompy pomiędzy tymi silnikami stosować zamiennie - takiego zabiegu bez modyfikacji mocowania pompy wtryskowej nie można już zrobić pomiędzy silnikami AHU, ALE, 1Z i AFN a silnikami AHH i ALH. Poza tym ALH posiada wtyczkę dziesięciopinową przy wiązce z pompy wtryskowej a AHH tylko ośmiopinową - i tu konieczna jest zamiana wtyczek przy przekładce pomp pomiędzy tymi silnikami. To w zasadzie byłoby na tyle na chwilę obecną co przychodzi mi do głowy.
Jarol Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dzięki za wszystkie odp. ale chyba nie zgodzę się co do tego, że ALH ma turbo bez geometrii i sterowane jest ciśnieniowo, bo brat ma silnik ALH w A3 i ma na pewno turbo ze zmienna geometrią sterowane podciśnieniowo Cos mi sie pomyliło z AHU a ALH zgadza sie ma turbo ze zmienna geometrie.
Sztomel Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Cos mi sie pomyliło z AHU :mysli chyba raczej z AGR bo to identyczny silnik co ALH a AHU to starsza konstrukcja
malinamm1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dzięki kolego Sztomel teraz już wszystko jasne co do tych silników Pozdrawiam!!!
jaro4444 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 ALH poprzeczny motor ostatniej generacji VP. Pompa 10 w manualu, 11 przy automacie, wtryski 0.184 mm ciśnienia otwarcia 220/300 barów. Sprężanie 19.5:1. Głowica nowego typu z szerokim spływem oleju, pokrywą zaworów z alu, vacumpompa napędzana od wałka rozrządu, podstawa filtra oleju z wymiennymi wkładami, pompa wody napędzana paskiem rozrządu. Turbina VNT GT1749V. Generalnie od AHF i ASV różni się tylko wtryskami, a od AGR turbiną. Dół ALH jest praktycznie identyczny jak ten z AJM. Pompa 11 z AHH pasuje P&P i nie trzeba przerabiać kostki. AHH wzdłużny to taki AFN z pompą 11 i malusieńkimi wtryskami. Czyli ma blok starego typu z wałkiem pośrednim, inną vacumpompą, pompą oleju, głowica z wąskim spływem oleju i bez napędu pompy vacum, z filtrami oleju przykręcanymi (puszka metalowa), blaszaną pokrywą zaworów, pompą wody napędzaną paskiem wielorowkowym. Pod mody lepszy ALH z 11. Bez problemu pasują graty z ARL/BPX/AWX/AVF - chłodnica oleju, kolektory, turbina. Mój miał na koniec 190 KM i 380 Nm (ponad 200% mocy wyjściowej) i żył bez problemu (do dziś miewa się doskonale) Poza tym ALH mniej się poci olejem i nie ma problemów z nadmiernym ciśnieniem smarowania (jak to bywa w AFN i AHH).
marewel Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 W silnikach ALH i AGR tez stosowano pompe 11mm,tak wynika z broszury Gates. http://www.inter-team.com.pl/dopobrania/gates3.pdf
jaro4444 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 W silnikach ALH i AGR tez stosowano pompe 11mm,tak wynika z broszury Gates. http://www.inter-team.com.pl/dopobrania/gates3.pdf W ALH ze skrzynią automatyczną tak, w AGR z tego co mi wiadomo nie.
Sztomel Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 w AGR z tego co mi wiadomo nie. ETKA również to potwierdza, automatów i pomp jedenastek nie montowano do AGR.
Rekomendowane odpowiedzi