Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy do 2.0 TDI był wkładany napęd Quattro?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak teraz wrzucilem 3.0 tdi w sedanie w otomoto i skrzynia manual to wyskoczylo 7 sztuk ale nie sprawdzalem kazdej aukcji,ja bym mial dylemat czy manual czy automat,kiedys jezdzilem troche automatem ale to byl ford scorpio :gwizdanie: nie sadze ze w audi jest taka lipa :) ogolnie zawsze uwazalem ze autmaty sa dla ludzi po 50 i kobiet :gwizdanie:

Opublikowano

automat to coś fajnego ale nie raz poprostu brakuje tego zeby poszaleć i w tym przypadku manual jest lepszy :)

Podchodze do tego tak ze nie będę szukał samochodu według skrzyni tylko taka jak sie trafi to taka wezme bo nie robi mi róznicy czy to będzie tip czy manual z obu będę zadowolony jakby co :)

Opublikowano

ogolnie zawsze uwazalem ze autmaty sa dla ludzi po 50 i kobiet :gwizdanie:

Albo po prostu dla ludzi bogatych, bo nie znajdziesz w ofercie Bentleya, Mercedesa S czy nawet nowszych Audi A8 w manualu. Miałem okazje jechać samochodem ze skrzynią DSG i jest dużo fajniejsza i precyzyjniejsza niż tiptronic w moim A4. No i duży komfort w jeździe po mieście. To nie ma nic wspólnego z szaleństwami czy umiejętnościami.

Opublikowano

DSG co do komfortu zmiany biegów to chyba blższe multitronikowi.

Pawlo coś mi sie zdaje że nie wszystkie Avanty miały diody w tylnich lampach - diody miały S czy RSki chyba że w dalszych latach produkcji A6 coś zmienili. Generalnie możńa je podmienić na diodowe tylko trzeba małe przekodowanie zrobić i będzie OK.

Opublikowano

zawsze najwiecej do powiedzenia o automatach maja Ci ktorzy nie mieli z nimi doczyneinia... albo opieraja swoja wiedze na przejazdzce zajezdzonym automatem z 90roku co zmienia biegi jak chce i slizga sie na kazdym biegu... :polew:

Opublikowano

DSG co do komfortu zmiany biegów to chyba blższe multitronikowi.

DSG to przede wszystkim nie jest zwykły automat to bardziej jak manual tylko sterowany elektronicznie, dlatego ta skrzynia nazywana jest "zautomatyzowaną manualną skrzynią biegów" tyle tylko, że przy zakupie nowego samochodu jest bardzo droga - trzeba dopłacić jakieś 12 tys np. w golfie GTI. Multitronic to typowy bezstopniowy automat, który jest najbardziej komfortowy, bo trzyma obroty praktycznie w miejscu, ale zabija to wg mnie trochę przyjemność z jazdy.

Pawlo 2004 ja też jak szukałem A4 to podstawowymi kryteriami były quattro i silnik benzynowy najlepiej doładowany, a skrzynia jaka będzie taką wezmę z nastawieniem na tiptronic :wink4: - takiego znalazłem i nie żałuję.

Opublikowano

Pawlo coś mi sie zdaje że nie wszystkie Avanty miały diody w tylnich lampach - diody miały S czy RSki chyba że w dalszych latach produkcji A6 coś zmienili.

S-line miały diody ale jak przegladam allegro to zwykłe tez mają, na moje to poprostu dodatek, jak sobie ktoś zamówił to ma :)

Pawlo 2004 ja też jak szukałem A4 to podstawowymi kryteriami były quattro i silnik benzynowy najlepiej doładowany, a skrzynia jaka będzie taką wezmę z nastawieniem na tiptronic :wink4: - takiego znalazłem i nie żałuję.

Większą uwage będę zwracał na kolor auta niz na skrzynie bo jaka nie bedzie to i tak bedę zadowolony. Tipa juz miałem w A6 z 2003 roku i byłem bardzo zadowolony a manual to wiadomo tak więc nie robi mi to róznicy ale chyba bardziej wole automat :) moze z tego względu ze teraz od roku śmigam manualem i się steskniłem do tipa :)

Opublikowano

bierz czarna :kox: a biale sie trafiaja?

Opublikowano

kolory jakie mnie interesują to carny lub podobny do tego jaki mam teraz A4 (zdjęcie pod spodem :) ) Jakoś srebrny kolor mnie nie interesuje a granatowy wogóle ale z drugiej strony jeśli trafiłaby sie super wypasiona wersja taka jak mam zamiar kupić bo jak kupić to konkret a byłaby w srebrnym kolorze to penie zabiore ale nastawiam sie na czarny lub szary

Opublikowano

ten kolorek delphin grau - jeden z moich ulubionych

A6 może być tylko w ciemnym kolorku temu auto nic innego nie przystoi - ja bym jeszcze zwrócił uwagę na klimatonik ... ten z wyświetlaczami bo jest 3 strefowy łatwo poznać po słupkach B, w których są dodatkowe nawiewy

Opublikowano

ten kolorek delphin grau - jeden z moich ulubionych

A6 może być tylko w ciemnym kolorku temu auto nic innego nie przystoi - ja bym jeszcze zwrócił uwagę na klimatonik ... ten z wyświetlaczami bo jest 3 strefowy łatwo poznać po słupkach B, w których są dodatkowe nawiewy

Ten z "cyferkami" nazywany jest Deluxe Climate Control (od 2009 jest on w standardzie), poprzedni to był po prostu Climate Control (jako opcja było Deluxe). Deluxe ma:

1) nawiew niebezpośredni, ma 14 stref nawiewu przy szybie, mniej problemów z zatokami

2) czujnik słońca - gdy wychodzi ostre słońce klima chłodzi nogi bardziej niż górę, w nocy grzeje bardziej nogi, ogólnie zwiększa komfort podróży

3) auxiliary heater - elektryczna grzałka dająca ciepłe powietrze od razu po uruchomieniu silnika w zimie

4) różnica temperatur do 6 stopni (zwykły climatronic daje 4 stopnie o ile dobrze pamiętam), niezależna separacja kanałów lewy/prawy

Ten "z cyferkami" to układ zapożyczony z A8 D3, ten "bez cyferek" to rozwojowa wersja z C5,taki sam jak w A4 B6/B7

Opublikowano

Pisałem juz wyzej ze chce kupić dobrze wypasiona i klimatronik z wyświetlaczami to tez jedno z priorytetów bo ten bez jest jak dla mnie straszny :sick3: w B5 B6 sa wyświetlacze a w A6 nie ma to jest straszne.

Ten z "cyferkami" nazywany jest Deluxe Climate Control (od 2009 jest on w standardzie), poprzedni to był po prostu Climate Control (jako opcja było Deluxe). Deluxe ma:

1) nawiew niebezpośredni, ma 14 stref nawiewu przy szybie, mniej problemów z zatokami

2) czujnik słońca - gdy wychodzi ostre słońce klima chłodzi nogi bardziej niż górę, w nocy grzeje bardziej nogi, ogólnie zwiększa komfort podróży

3) auxiliary heater - elektryczna grzałka dająca ciepłe powietrze od razu po uruchomieniu silnika w zimie

4) różnica temperatur do 6 stopni (zwykły climatronic daje 4 stopnie o ile dobrze pamiętam), niezależna separacja kanałów lewy/prawy

Ten "z cyferkami" to układ zapożyczony z A8 D3, ten "bez cyferek" to rozwojowa wersja z C5,taki sam jak w A4 B6/B7

Tego to nie wiedziałem ze az tak się to wszystko rózni :shocked: teraz to juz klimka jest większym priorytetem niz kolor chyba :)

Opublikowano

S-line miały diody ale jak przegladam allegro to zwykłe tez mają, na moje to poprostu dodatek, jak sobie ktoś zamówił to ma :)

dokładnie,diodowe lampy tylne były opcją.

Opublikowano

A jak ich nie będzię to zawsze można dorezać akurat z dostępnością nie ma problemu :)

Opublikowano

http://www.audiklub.org/dane/a6/c6.html

W IRL przyczepiają się do polskich blach, ale aut z wyższej półki nie ruszają. Na większej wyspie na pewno jest luźniej.

Daj znać co kupiłeś