Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wymiana licznika z 98r na 2002r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Chce zmienić swój stary licznik bez FIS'a na nowszy, ładniejszy i z FIS'em z A6 2002r :kox:

Przeczytałem dużo o wymianie licznika ale mam jeszcze kilka pytań na które nie znalazłem konkretnej odpowiedzi

Wiem że musze przełożyć niektóre piny we wtyczkach - u mnie są 2x32 (mam już rozpiske), pociągnąć kilka nowych kabelków

Teraz pytanie: czy jak już to zrobie i podłącze nowy licznik to zadziała wszystko od razu? :rolleyes: Wiem że musze odczytać PIN i zakodować na nowo kluczyki (poprawcie mnie jeżeli się myle)

Czy trzeba jeszcze jakoś zgrać nowy licznik z ECU? bo słyszałem że coś trzeba zakodować jeszcze poza immo... :mysli:

I ostatnia sprawa, musze wymienić cały pływak żeby paliwo pokazywało ok czy można tylko jakąś część wymienić?

Proszę o odpowiedź na te kilka pytań i nie odsyłajcie mnie do "szukaj" bo czytałem o zmianie licznika ale tego nie znalazłem :wallbash:

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

W kwestii pływaka - wystarczy go przełożyć na drugą stronę, nie trzeba kupować. Do tego dorobienie/kupienie kostki od FIS'a i pociągnięcie kabli oraz manetka.

Opublikowano

o to już coś :) mógłbyś troszke jaśniej opisać jak go obrócić? może masz gdzieś jakąś fotke czy coś :)

Opublikowano

Potrzeba ci jeszcze nowych transponderów, żeby dopisać klucze. Na starych transponderach z nowym licznikiem nie zagra.

Opublikowano

Bo nie zadziała.

A koszt jest taki, za ile ktoś ci sprzeda, lub czy w ogóle ci sprzeda, bo kluczykarze nie zawsze są chętni do tego.

Opublikowano

a jak wygląda sprawa z CAN'em? tzn u mnie go nie ma a taki licznik go posiada... są jakieś komplikacje z tej strony?

Opublikowano

też mi sie marzy FIS, Xris wymieniłeś już to ? i jakie koszta i może jakieś fotostory :hi:

Opublikowano

szukam zegarów odpowiednich, jak coś zacznę działać napisze o tym :)

i co nikt nic nie wie co z tym CAN'em? :mysli:

Opublikowano

kolega grzanek85 tak mi odpisał że vagiem kodowanie trzeba zmienić

adpatacja kanał 60 i 61 wpisujesz 0000