Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Duże spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo jazda bez ogrzewania :wink4::decayed:

do momentu osiagniecia temperatury roboczej wlaczam grzanie siedzen. ogrzewanie kabiny dopiero po nagrzaniu do 90C :cool1:

Opublikowano

no ale czasem jest lód/szron od środka lub zewnętrzny i konieczne jest dmuchanie na szyby

Opublikowano

no ale czasem jest lód/szron od środka lub zewnętrzny i konieczne jest dmuchanie na szyby

wystarczy moment po uruchomieniu silnika temp ustawiasz na 16C i na pol gwizdka.zanim wsiadziesz szybka odmrozona.szronu wewnatrz byc nie powinno. jezeli zbiera sie wewnatrz tzn ze masz wode wewnatrz auta!!!

Opublikowano
silniki 2.0tdi 16V maja lepiej dopracowany uklad chlodzenia i po dluzszym czasie pracy nawet na biegu jalowym.

slabo to widzie , przyklad z dzis -12 stopni zatrzymalem sie a zona pobiegla po szybkie zakupy do sklepu.Ja stalem na wlaczonym silniku.Po ok 5 min temp. spadla do 70 stopni mimo pracujacego na wolnych obrotach silnika

Opublikowano

ja kiedys przy minus 7 czekalem po odpaleniu na teścia 20 minut na "P" i nie przekroczyła 70st.

Opublikowano

no to macie albo walniete termostaty, albo za mocno grzejecie wnetrze :cool1::decayed:

Opublikowano

1.9 czy 2.0 diesel tak jest

u mnie jak w miarę sensownie grzeje sie na postoju bez włączonego ogrzewania da rade spokojnie do 85C ale potrzeba trochę czasu nawet w bardzo duże mrozy

ale ja tylko włączę ogrzewanie to temperatura powoli spadnie

poruszając sie w korkach na dużym mrozie z włączonym ogrzewaniem na 26C i sporym nadmuchem jest bardzo trudno osiągnąć 80C

tak maja te nowoczesne diesle

Mój staruszek mając mercedesa (diesel wolnossacy) ciepło i temp. 90C ma w mgnieniu oka

Opublikowano
silniki 2.0tdi 16V maja lepiej dopracowany uklad chlodzenia i po dluzszym czasie pracy nawet na biegu jalowym.

slabo to widzie , przyklad z dzis -12 stopni zatrzymalem sie a zona pobiegla po szybkie zakupy do sklepu.Ja stalem na wlaczonym silniku.Po ok 5 min temp. spadla do 70 stopni mimo pracujacego na wolnych obrotach silnika

serio ?? Jak mi skoczy na 90 tak trzyma niewazne jaki nadmuch niewazne jaki mroz dojdzie do 90 i tam stoi (moze sie zdupcyl .. :polew: :polew: ). :

Opublikowano

może..

ale pozostaw na wolnych obrotach z pełnym nadmuchem ciepłego powietrza przez 10 minut i obserwuj na Vag zobaczysz, że bedzie ineczej :naughty:

Opublikowano

no to macie albo walniete termostaty, albo za mocno grzejecie wnetrze :cool1::decayed:

no grzanie bylo na 20 i dmuchawa na 3 kreski.

Opublikowano

Termostat wymieniałem w pażdzierniku i mam tak ze nawet jak mi się nagrzeje do 90 to jak stoje na jałowym w korku z 18 na klimatroniku i z nadmuchem na 3 kreski to nie trzyma mi 90 st. Wydaje mi się to normalne - nwet jak sie wyjdzie na chwile z samochodu i zgasi na ok 5 min to temp spada bardzo szybko przy -12.

Wg mnie należy tutaj jeszcze rozważyć dwa aspekty jeśli chcemy się wypowiadać rzetelnie nt grzania silnika. Bardzo ważny jest system jazdy (nie trzeba tłumaczyć) oraz olej - wiadomo że jak jest większe tarcie to jest produkowane więcej ciepła.

pozdr

Opublikowano

A wracając do spalania to rzeczywiście dużo... Mnie co prawda spalanie troszke się zwiększyło podczas mniejszych temperatur ale nie do 10 litrów. :mysli: Średnie spalanie ok. 7 litrów.

Opublikowano

może..

ale pozostaw na wolnych obrotach z pełnym nadmuchem ciepłego powietrza przez 10 minut i obserwuj na Vag zobaczysz, że bedzie ineczej :naughty:

Wiadomo ze jak odpalisz pelen nadmuch i max temp to zjedzie z silnika . Tylko po co mam tak robic ? 2kreski i 20 -21 i jest cieplo w aucie :> . a zanim sie nagrzeje to fotel na 3ke i daje rade.

[mod]widziałeś jaki jest temat wątku - dlaczego wypowiadasz sie eksploatujac 2,5 tdi? [/mod]

Opublikowano

Powiem tak.....spalanie 10L/100km jak dla mnie jest całkiem realne. Od czasu jak mamy te minusowe temperatury i opady śniegu czas drogi do pracy wydłużył mi się przez "letnich lamerów" prawie dwukrotnie :confused4:. Z pracy do domu mam 8km i powrót godz 16-17 (Wrocek) w piątek to czas 1;06h, średnia prędkość 8km/h, średnie spalanie 12,6L, temperatura na zewnątrz -12stC (odczyty z FISu). Tego dnia, nawet przy tak długim czasie jazdy przy ustawionym nagrzewaniu w aucie na 23stC, osiągnąłem 90stC dopiero po ok 50min :blink:.

Nie mam grzanych stołków, ale bez grzania do osiągnięcia 90stC na silniku to może w aucie by wytrzymał mors :kox:.

Opublikowano

koledzy BLB - jak u was z odpaleniem po nocy? za pierwszym? czy silnik od razu pieknie zaskakuje? u mnie dziwnie telepie i tak jakby silnik mial wybuchnąc:P

Opublikowano

koledzy BLB - jak u was z odpaleniem po nocy? za pierwszym? czy silnik od razu pieknie zaskakuje? u mnie dziwnie telepie i tak jakby silnik mial wybuchnąc:P

Moj odpalił po dzisiejszej nocy a było -16 za pierwszym razem nawet świec nie grzałem 2 razy, teraz juz wstawiam do garazu bo tam jednak cieplej około -2.

Moze masz świece żarowe przepalone, ojcu tez tak skoda ciezko paliła i jak załapała to przez pierwsze sekundy nierówno chodziła i telepało, okazało sie że 2 świece spalone.

A co do nagrzewania BLB dzis patrzyłem przy -12 bez włączania ogrzewania auto zagrzało sie do 90 po 8 km jazdy ale z włączonym nawiewem na 3 kreski i 16 stopni na takim samym dystansie dochodzi ledwo na 70.

Temperatura na zewnatrz robi swoje :gwizdanie:

W pracy tez mi sie ciezko auto grzeje i dogrzewam webastem żebym nie zamarzł :gwizdanie:

Opublikowano

do momentu osiagniecia temperatury roboczej wlaczam grzanie siedzen. ogrzewanie kabiny dopiero po nagrzaniu do 90C

Musashi super tips , dzis wylaczylem ogrzewanie i auto zagrzalo sie 3 razy szybciej niz normalnie na tej samej trasie :)

Opublikowano

do momentu osiagniecia temperatury roboczej wlaczam grzanie siedzen. ogrzewanie kabiny dopiero po nagrzaniu do 90C

Musashi super tips , dzis wylaczylem ogrzewanie i auto zagrzalo sie 3 razy szybciej niz normalnie na tej samej trasie :)

żadna sensacja hehee. Silnik nie oddaje ciepła więc szybciej łapie temperaturę :gwizdanie:.

To podam Ci odwrotność tego "tipsa". Jeśli kiedyś miałbyś problem, że silnik się grzeje tzn łapie Ci ponad 90stC (zdarza się tak np: latem gdy masz problemy z instalacja chłodzącą) to włączasz na max nagrzewanie plus max wentylator :kox: czyli odbierasz motorowni ciepło najprostszym sposobem, ale oczywiście doraźnym.

Opublikowano

żadna sensacja hehee. Silnik nie oddaje ciepła więc szybciej łapie temperaturę :gwizdanie:.

To podam Ci odwrotność tego "tipsa". Jeśli kiedyś miałbyś problem, że silnik się grzeje tzn łapie Ci ponad 90stC (zdarza się tak np: latem gdy masz problemy z instalacja chłodzącą) to włączasz na max nagrzewanie plus max wentylator :kox: czyli odbierasz motorowni ciepło najprostszym sposobem, ale oczywiście doraźnym.

wiesz w benzynie wylaczone grzanie robi niewielka , roznice w zimie ale w dieslu ogromna odwrotnosc oczywiscie znana imam nadzieje ze niebedzie uzyta w zadnym aucie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

to elegancko wam pali... :D

dziś zrobilem 70 km w tym 20 km autostrady i srednie spalanie 8 l. ale poza autostrada nie przekraczalem 100 km/h