Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] dwa różne rozmiary kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wybieram sie do polski na swięta i chciałbym tam wziąść ze sobą 2 koła stare 16-stki (205/55/16) - założyć na nie zimówki i dać je na przednią oś. Ale mam wątpliwości czy system esp bedzie działał poprawnie jeśli z tyłu będą koła 235/45/17 a z przodu 205/55/16 i czy coś sie nie pochrzani. 4 kół niechce brać ze sobą do pl bo nie mam wiele miejsca - sprzęt narciarski i walizy mojej lubej dowalily auto dość konkretnie ;) Bede w polsce jedynie 8 dni poza tym i troche jazdy po górach zalicze. Prosze o jakas odpowiedź.

pozdr

Opublikowano

jak nie masz Q to nie ma znaczenia jakie opony na jakiej osi ;) , byle na jednej były takie same :wink4:

Opublikowano

No spoko ale co z ESP ktory ponoć oblicza predkość obrotową KAŻDEGO koła i odpowiednio reaguje hamulcem? Nic sie tam nie bedzie gryzlo jesli beda dwie różne wielkości kół na przedniej i tylnej osi? :mysli:

Uproszcze pytanie: Czy mozna jeździc z włączonym systemem ESP z kołami rozmiaru 17 na tylnej i 16 na przedniej osi?

prosze uprzejmie o rozwianie moich wątpliwości...

pozdr

Opublikowano

felgi nie mają znaczenia ;)

prędzej znaczenie ma średnica całego koła z oponą :wink4:

i nie sądze żeby to miało takie znaczenie jak w Q , skoro tylne koła są po prostu ciągnięte za autem ;)

Opublikowano

Średnica koła jest zbliżona, więc nie powinno to mieć znaczenia.

Ale jechać w góry na przednich tylko zimówych to ... niezły hardcore :no:

Lepiej już poproś w Polsce kogoś niech Ci namierzy używane zimowe opony 17' i założ zaraz po przyjeździe.

Lepsze gorsze zimówki niż dobre letnie.

Opublikowano

Średnica koła jest zbliżona, więc nie powinno to mieć znaczenia.

Ale jechać w góry na przednich tylko zimówych to ... niezły hardcore :no:

Lepiej już poproś w Polsce kogoś niech Ci namierzy używane zimowe opony 17' i założ zaraz po przyjeździe.

Lepsze gorsze zimówki niż dobre letnie.

Nie uwierzysz ale w zeszłym roku bylem w zakopanem na letnich oponach gdzie temperatura spadała do -17 w nocy i bylo duuzo sniegu. Jezdzilem po murzacichle i małe ciche i widzialem jak male auta s stylu VW polo nie mogły wjechać pod góre a ja na letnich bez zadnego bólu. hehe nie wiem czy sie smiać czy płakać :hi:

Chyba jednak wezme ze sobą komplet 16 w tym jedna jest jako koło zapasowe więc jeszcze 3 wcisne do kombika i w pl zaloze na nie zimówki.

Tak czy owak dzięki za rady

Opublikowano

ja bym wziąl 4 16-tki bo d*pa będzie Ci uciekać na letnich

Opublikowano

ja bym wziąl 4 16-tki bo pupa będzie Ci uciekać na letnich

Tak też postanowiłem - jedna szestnastka schowana jako zapasowa a 3 pozostale wcisnąłem do środka - jakoś dałem rade upchać. Jutro zrobie 2000km - mam nadzieję, że dojade bez bólu i niespodzianek :good:

pozdrawiam :>