Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Zestawy hamulcowe, opinie charakterystki, zastosowania.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Nie ma w zestawieniu firmy Girling, mają bardzo dobre produkty. M.in. produkują układy hamulcowe do RS-ów.

2. Nie mylcie DOT5 z DOT 5.1

Bo DOT 5 jest nie mieszalny z DOT 4.

Natomiast DOT 5.1 jak najbardziej miesza się z DOT 4 i nic się nie dzieje. Jest to po prostu DOT 4 z podwyższoną temp. płynu uwodnionego. Temp. wrzenia nowych płynów są identyczne.

3. Do nowoczesnych układów z ESP, gdzie jest troszkę inna precyzja wykonania, wyższe ciśnienia panujące w układzie hamulcowym, oraz wymagana jest szybsza reakcja układu zalecam płyny o zmniejszonej lepkości np. Bosch DOt 4 HP (High Performance). Nie zalecam wtedy stosowania standardowych płynów oraz zwracam uwagę na częsta wymianę takiego płynu. Zabrudzony płyn, który ma zwiększoną lepkość może doprowadzić do uszkodzenia pompy ABS/ESP, co może być drogie w skutkach.

Opublikowano

I nie mylcie też mody na DOT5.1 z tym co jest lane fabrycznie do Audi (i w ASO) czyli DOT4 , Ate na przykład - czyli producent chyba 90% "naszych" i wielu innych ukł. hamulcowych w ogóle nie robi żadnych 5 czy 5.1 , po prostu ich SuperRacing DOT4 i tak ma np. wyższą temp. wrzenia (280C) niż n.p. mocno modny Motul 5.1 (275C) a nic nie ujmując firmie Motul to jednak w kwestii hamulców na pewno nie mają takiego doświadczenia i wiedzy jak Ate, ja będąc dystrybutorem Liqui Moly także wcale nie sprzedaję ich płynów hamulcowych bo po co ludziom robić głowę, zwłaszcza , że litr tego Ate kosztuje (u mnie) 40,-zł , z kolei do (jak pisze szogun) ukł. o wysokiej szybkości i precyzji wyposaż. w ESP Ate zaleca płyn SL6 (też DOT4) o b. małej ściśliwości a cenowo to już w ogóle przyjemny (27,-)

img_bremsfluessigkeiten_uebersicht_gross_de.jpg

Opublikowano

ja mam Motul RBF600 i troche kosztował mnie :confused4:

Opublikowano

Witam witam serdecznie i coś mi się tu niezgadza mianowicie iż mój wątek zostal wykopnięty a tutaj niestety odpowiedzi brak także. Naczytałem się i wiem jakie klocki juz chce ale niech mi powie jakis mądry pan jakie były montowane zestawy na pierwszej produkcji w a4 b5 avant?? ate,lucas czy valeo a moze bosch??? i w jakim rozmiarze skoro w ksiazce sa podane dwa 288:na25 i chyba 280 na 22.a nic nie jest napisane o firmie jaka je produkowała:(((( POMOCY!

Opublikowano

Zobacz co masz napisane na zaciskach klocków hamulcowych i problem firmy dla ciebie będzie rozwiązany :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Witam witam serdecznie i coś mi się tu niezgadza mianowicie iż mój wątek zostal wykopnięty a tutaj niestety odpowiedzi brak także. Naczytałem się i wiem jakie klocki juz chce ale niech mi powie jakis mądry pan jakie były montowane zestawy na pierwszej produkcji w a4 b5 avant?? ate,lucas czy valeo a moze bosch??? i w jakim rozmiarze skoro w ksiazce sa podane dwa 288:na25 i chyba 280 na 22.a nic nie jest napisane o firmie jaka je produkowała:(((( POMOCY!

i na pewno przez to spac w nocy nie mozesz ?????

z tym bywa róznie, mozliwości jest kilka:

klocki - ferodo, trw, ate,

co do tarcz:

ferodo, brembo, otto zimmermann itd itp

Opublikowano

Zmierz tarczę i będziesz wiedział , 288 to ATE a 280 to Lucas :)

Opublikowano

o tym mierzeniu niewiedziałem ale zmierze i sprawdze zaciski chyba ze juz ktos zmienial je kiedys bo auto swoje latka ma. trw-niechce,brembo tez odpada znam tych specjalistow i pracowalem w brembo oddział częstochowa jak i trw oddział czestochowa tylko ze pasy:D bende zakladał bosha bo mam je za pół ceny :))) Dzięki za odpowiedzi:D