midqard Opublikowano 2 Stycznia 2010 Opublikowano 2 Stycznia 2010 ? Aha a jak wyłączyć to esp? po lewej stronie na panelu srodkowym masz wylacznik (ESP)
kami050 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2010 a koledzy powiedzcie mi jeszcze tylko jedną rzecz ile wytrzymuje to sprzeglo alternatora i czy musze je wymieniac przy pierwszej wymianie rozrzadu bo patrzac na zestawy rozrzadu na aukcjach w nawet najdrozszych zestawach po 700-800zl nie oferuja tego sprzegla w zestawie a cos slyszalem ze takowe sie wymienia ale nie wiem w jakim celu
soolek Opublikowano 4 Stycznia 2010 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Sprzęgiełko się wymienia jak jest popsute. Jak będziesz rozbierał samochód do wymiany rozrządu, to można rozebrać też alternator - dobry mechanik organoleptycznie oceni, czy trzeba go wymienić (przy okazji można powymieniać szczotki itd. - groszowe sprawy). Sprzegiełko do mojego kosztowało ok. 200 złotych. A może 150 Wymieniałem kilka części i dokładnie nie pamiętam.
kami050 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 Aha to rozumiem , a tam jest pompa wody i jak sie ją ściągnie to schodzi płyn chłodniczy tak? I trzeba go wtedy wymienic na nowy czy wlewa sie stary?
NYNA Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Tak płyn najlepiej wymienić na nowy G12++ Ja bym na Twoim miejscu nie kombinował i pojechał do ASO Audi lub VW czy Skody(bo tam czasem dużo taniej jest) i wymienił kompletny rozrząd.Zapłacisz około 1600 zł + gwarancja + wpis do książki i do bazy i masz święty spokój i pewność że masz wszystko zrobione tak jak trzeba i następne 90 tys. km jeździsz spokojnie.Także nie kombinuj z super promocyjnymi zestawami z allegro bo to syf a byle jakiemu najtańszemu mechanikowi nie dawaj auta bo jak coś spier.... to później będziesz się z nim szarpał bo pewnie jak coś się stanie to powie że on zrobił dobrze i że to Twoja wina.Tak więc nie oszczędzaj bo się to może szybko zemścić na Tobie, bierz telefon i dzwoń do ASO popytaj o ceny pogadaj o jakimś rabacie i wymieniaj u nich.
marekg Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Tak płyn najlepiej wymienić na nowy G12++ Ja bym na Twoim miejscu nie kombinował i pojechał do ASO Audi lub VW czy Skody(bo tam czasem dużo taniej jest) i wymienił kompletny rozrząd.Zapłacisz około 1600 zł + gwarancja + wpis do książki i do bazy i masz święty spokój i pewność że masz wszystko zrobione tak jak trzeba i następne 90 tys. km jeździsz spokojnie.Także nie kombinuj z super promocyjnymi zestawami z allegro bo to syf a byle jakiemu najtańszemu mechanikowi nie dawaj auta bo jak coś spier.... to później będziesz się z nim szarpał bo pewnie jak coś się stanie to powie że on zrobił dobrze i że to Twoja wina.Tak więc nie oszczędzaj bo się to może szybko zemścić na Tobie, bierz telefon i dzwoń do ASO popytaj o ceny pogadaj o jakimś rabacie i wymieniaj u nich. Też tak myślałem, żeby przynajmniej rozrząd zrobić a ASO żeby mieć spokój ale... żeby utrzymać gwarancję trzeba jechać co 15 tys. km na przegląd a mając na uwadze ceny przeglądów w ASO zupełnie się nie kalkuluje. Już miałem małe spięcie z ASO bo mi wcisnę li uszkodzony zaworek na filtr paliwa no ale nie mam możliwości go reklamować...podstawą reklamacji jest wykonanie diagnostyki u nich na miejscu a po drugie nie oni montowali ten zaworek więc... jestem na szczęście tylko 100 w plecy. Z takim podejściem obawiam się, że w razie problemów po wymianie rozrządu zrobią wszystko żeby wymigać sie od jakiejkolwiek odpowiedzialności. Jedyne co pozostaje to spora szansa, że wymianę zrobią porządnie.
kami050 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 aha czyli wymienic na g12 a dostane go w normalnym sklepie z czesciami czy tylko w aso? i czy do vw golfa 1.9 tdi 90KM jest taki sam ten plyn? a pwoiedzcie mi jeszcze jak na pasku rozrzadu pisze install < 06. 2014 to co to znaczy i czy to znaczy ,ze pasek lezal juz jakis czas na magazynie? w jaki sposob sprawdzic kiedy zostal wyprodukowany i ile mozna lat na nim jezdzic?
spetsnaz Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 g12 a dostane go w normalnym sklepie z czesciami czy tylko w aso? dostaniesz też w sklepie czy do vw golfa 1.9 tdi 90KM jest taki sam ten plyn? zależy z którego roku jak na pasku rozrzadu pisze install < 06. 2014 jest napisane czy to znaczy ,ze pasek lezal juz jakis czas na magazynie? tak (zawsze leży) w jaki sposob sprawdzic kiedy zostal wyprodukowany i ile mozna lat na nim jezdzic? głupie pytanie. Zastanów się co może znaczyć "INSTALL < 06.2014"
kami050 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 golf z 2003 , czyli znaczy to ,ze kupilem juz przelezany pasek tak?
k0za Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 instalacja paska ma być przed czerwcem 2014 później do kosza
kami050 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2010 No dobrze a jezeli zamontuje go np w maju 2014r to moge na nim jeździć 5 lat? A ile plynu g12 wchodzi do a4 tdi?
spetsnaz Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 A ile plynu g12 wchodzi do a4 tdi? jest wielokrotnie opisane na forum
OLO_GDA Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 ktos tam pisal o wymianie w ASO zeby miec gwarancje... to juz nie chodzi o gwarancje na ilestam dziesiat tysiecy km. tylko o gwarancje ze jak ktos cos spaparze i rozwali Ci silnik dwa dni po wymianie. albo peknie pasek po tygodniu. dlatego wymien w jakims wiekszym warsztacie, oni najczesciej maja ubezpieczenie na taka okolicznosc i co najwazniejsze nie kupuj czesci osobno. zlec kompletny rozrzad , czesci plus robota. i wez fakture na wszystko. unikniesz w razie problemow spychologi i ganiania od dostawcy czesci do warsztatu i kazzdy bedzie mowil ze to ten drugi jest winny... pozdro!
kami050 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2010 a tego plynu g12 mozna kupic dolewke np po litrze ale juz rozcienczony
Musashi Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 stan paska wskazuje na zestarzenie. pasek powinien w nie powinien byc starszy niz 5 lat od daty produkcji. po tym czasie moze pekac. do wymiany plynu w AWX potrzeba 3 L koncentratu oraz ok 4 L wody destylowanej.
kami050 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2010 ale ja chce sama dolewke czyli 1litr, czyli pasek ktory kupilem jest po prostu stary
marekg Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 ale ja chce sama dolewke czyli 1litr, czyli pasek ktory kupilem jest po prostu stary A masz napisane kiedy ten pasek został wyprodukowany? Jeśli nie i masz tylko informację, że należy go zamontować przed 2014 rokiem to znaczy, że do tego roku musi zachować właściwości gwarantujące jego prawidłową eksploatację w okresie przewidzianym przez producenta auta.
dziadek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 .... czyli pasek ktory kupilem jest po prostu stary sorry ale ile można się pytać razy o tą samą rzecz...
Rekomendowane odpowiedzi